Denizde, Karada Yaz Okulu - Son Dakika
Güncel

Denizde, Karada Yaz Okulu

Denizde, Karada Yaz Okulu

Ayrıca bu tür etkinliklerin çocukların her açıdan gelişimi için önemli katkıları olduğu da uzmanlar tarafından sürekli dile getiriliyor.

13.06.2016 09:37

Ayrıca bu tür etkinliklerin çocukların her açıdan gelişimi için önemli katkıları olduğu da uzmanlar tarafından sürekli dile getiriliyor. Türkiye Kamplar Derneği Başkanı Murat Gözet, bu tür aktivitelerin çocuk ve gençler üzerindeki etkisini şöyle anlatıyor:

'YETENEKLER KEŞFEDİLİR VE GELİŞTİRİLİR'

"Büyüme dönemindeki çocukların doğru fiziksel gelişimi, hayat boyu onlara güç, zindelik ve enerji verecektir. Kamplar fiziksel gelişimin temellerinin atıldığı en ideal ortamlardır. Sosyal gelişimin yapı taşları problem çözebilme, disiplin, liderlik, takımdaşlık, özgüven, özsaygı ve en önemlisi kendini doğru ifade edebilme becerilerini çocuklar bu tür etkinliklerde yaşayarak öğrenirler. Kamplar kontrollü ortamda farklı ülke ve şehirlerden hayat boyu devam edecek doğru arkadaşlıklar kurma imkanı da sunuyor. Her çocuğun içinde bir, belki de birkaç tane cevher var. Bu tür etkinliklerde yaratılan geniş özgürlük ve deneyimleme ortamında çocuklar kendilerindeki yetenekleri keşfederler, geliştirirler. Ayrıca yaşça kendilerine yakın rol model ihtiyacına kamplardaki genç, çalışkan ve sorumluluk sahibi liderler-antrenörler cevap oluyor." Tatil için kamp ve yaz okulu seçeneklerinden bazıları ise şöyle:

Spordan astronomiye 16 farklı alan: Geleceğin Yıldızları tatilde, 5 - 17 yaş grubuna Uludağ, İstanbul, Alaçatı, Kuşadası, Datça'da spordan yabancı dile, sanata uzanan 16 kamp seçeneği sunuyor. Bunların ilki 19 - 25 Haziran'da Alaçatı Sörf Kampı ve İstanbul Summer City Camp olacak. Uludağ Gelişim Kampları 12 -25 Temmuz, Uludağ Uluslararası Gençlik Kampları 27 Temmuz - 9 Ağustos'ta.

Eylüle kadar devam ediyor: Mutfakta bilim, eğlenceli matematik, zeka oyunları, sanat atölyesi gibi 15 farklı etkinlik ise Mucitler Atölyesi'nde olacak. 7-12 yaş grubu için 20 Haziran-1 Temmuz, 11Temmuz-5 Ağustos ve 22 Ağustos-9 Eylül arasında üç program hazırlandı. Aynı tarihlerde 4-6 yaş grubunun salı ve perşembe günleri 13.00- 15.00 saatleri arasında üç atölye çalışması bulunuyor.

Yelken ve kürek meraklılarına: Bilgi Eğitim'in 12-16 yaş grubu için düzenlediği 'Yelken ve Kürek Okulu' 20 Haziran -1 Temmuz tarihleri arasında pazartesi ve cuma günleri yapılacak. İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral ve Dolapdere kampusları ile yeni açılan Kozyatağı eğitim merkezinde yürütülecek programlarda, alanında uzman isimler ve akademisyenler eğitim verecek.

Matematik sevdalıları Şirince'de: Matematik sevdalısı liseliler için bu yıl Nesin Matematik Köyü'nde dört ayrı program bulunuyor. İlki 20 Haziran-3 Temmuz arasında düzenlenecek iki haftalık dört program için kontenjanlar doldu. Yedek kontenjanlara başvuru kabul ediliyor. Soyut cebir, analiz, sonlu matematik gibi üç farklı programa katılacak öğrencilerden bulaşık, yemek ve temizlik işlerinde yardımcı olmaları da bekleniyor. Günde sekiz saat eğitim verilen Matematik Köyü'nde öğrenciler tatillerde gezilere katılabiliyor.

Yüzmenin tüm stillerini öğren: Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) İstanbul'da yüzme, basketbol, voleybol, drama, dans, satranç gibi alanlarda yaz okulları sunuyor. Profesyonel antrenörler ile öğrenciler eğlenirken, çeşitli sporlarda kendilerini geliştirebiliyor. Tam ve yarım günlük eğitimler 6-14 yaş grubuna yönelik. Velilerin isteğine bağlı olarak çeşitli semtlere servis imkanı da bulunuyor.

Yazı spor ve bilimle geçirme fırsatı: Yüzme, masa tenisi, futbol, basketbol, jimnastik ve tenis olmak üzere altı spor dalında eğitim fırsatı da ENKA Spor Kulübü yaz etkinlikleri kapsamında öğrencilere sunuluyor. Etkinliklere 6-14 yaş grubu katılabiliyor. 16 Haziran-27 Temmuz ve 28 Temmuz-31 Ağustos arasında düzenlenecek yaz okulları tam ve yarım gün seçeneklerine sahip. Etkinlikler arasında sosyal ve kültürel faaliyetler de yer alıyor.

Uzayı yakından tanı: Uzay Kampı Türkiye, her yıl olduğu gibi 2016'da da genç uzay meraklılarına birçok seçenek sunuyor. 9-15, 12-15 ve 7-11 yaş grupları için sekiz farklı programın yer aldığı kamplarla öğrencilerin uzayı tanıması hedefleniyor. 9-15 yaş grubu için hazırlanan ve altı gün süren kamplarda sıcak hava balonu yapımı, simülatörlerle uzay çalışmaları eğitimi, sanal Mars gezisi gibi faaliyetler var. Discovery'de uzay istasyonu modüllerinde uçuş mühendisi ve yer kontrol merkezinde uçuş yöneticisi görevlerinin verildiği etkinlikler de program kapsamında. Uzay kampına ayrıca CERN Araştırmacısı Doç. Dr. M. Bilge Demirköz gibi bilim insanları ile Astronot Sunita Williams ve Astronot Dorothy M. Metcalf-Lindenburger gibi konuklar da katılıyor.

Çocuğunuzla doğada bir hafta geçirin: 'Çizgi Çocuk Atölyesi' ve 'Yeşim'in Müzik Odası' Fethiye'nin Yanıklar Köyü'nde Pastoral Vadi Organik Tarım ve Ekolojik Yaşam Çiftliği'nde öğrencilere doğa ile yedi günlük sanat dolu bir kamp sunuyor. 7-10 ve 4-6 yaş grupları için tasarlanan doğa kampında öğrenciler resim, müzik ve heykel çalışmalarını uzman eğitimcilerle yapıyor. Evcil hayvanlarla zaman geçirme fırsatı da bulabilen çocuklar aileleri ile birlikte konaklıyor. 4-6 yaş grubu için ilk yaz kampı 19-25 Haziran, 7-10 yaş grubu için ise 26 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında.

YURTDIŞI SEÇENEKLERİ

Bilim ve sanat bir arada

Amerika'da 2009'da başlayan ve dünya çapında 150'den fazla noktada çocukların zihinsel ve bilişsel gelişimlerine destek olmayı hedefleyen Engineering For Kids (EFK), yaz kampında çocuklar yaz boyunca bilim ve sanat aktivitelerine katılabilecekler. Kimyadan uzay ve havacılığa, makineden inşaata farklı mühendislik dallarında yapılacak deneylerde katılımcılar "neden" sorusuna cevap bulmaya çalışacak. 5-12 yaş grubuna yönelik kampta çocuklar, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) metodu ile farklı branşlarda mühendislik odaklı; seramik, yaratıcı drama ve resimden oluşan ve STEAM adı verilen özel programla da sanat eğitimi alabilecekler. EFK Yaz Kampı 20 Haziran-26 Ağustos tarihleri arasında üç farklı dönemde düzenleniyor. Aileler, 20 Haziran-1 Temmuz arası iki haftalık, 11 Temmuz-29 Temmuz arası üç haftalık ve 1 Ağustos-26 Ağustos tarihleri arasında dört haftalık programlara kayıt yaptırılabilecek.

***

Tatile renk katmak için 7 Öneri

Tatilide bilgisayarın başına geçip saatlerce oturma hayalleri kuruyor olabilirsiniz ama bu zamanı daha keyifli hale getirecek birçok aktivite de var. ABD'de öğrencilere öneriler sunan TeenLife'ta üç aylık yaz tatiline nasıl renk katabileceğinizle ilgili önemli ipuçları yer alıyor.

1. Gönüllü olun

Bir dernek ya da yardım kuruluşunda çalışın. Görme engelliler için kitap okuyun. İyi bir şeyler yapmak size kendinizi daha iyi hissettirecek. Ayrıca gönüllü faaliyetler ileride birçok farklı kapıyı da açabilir. Böylece hem kendiniz, hem de dünya için faydalı olma şansı yakalayacaksınız.

2. Kendi işinizi yaratın

Bu dönem kendi işinizi hayata geçirmek için harika bir fırsat. Yabancı dilinizi geliştirmek için çeviri yapabilir, ailenizin ve çevrenizin ihtiyaç duyduğu alanlarda onlara destek olabilirsiniz. Çevrenizde insanların neye ihtiyaç duyduğunu gözlemleyin.

3. Ders alın

Okullar kapandığında ilgi duyduğunuz ve size gelecekte fayda sağlayacak alanlarda dersler alabilirsiniz. Yabancı dil, sanat kursları veya zorlandığınız bir ders olabilir. Bu hem sizi daha donanımlı kılacak, hem de yeni arkadaşlar edineceksiniz.

4. Üniversite deneyimi

Birçok üniversite, liseliler için programlar sunuyor. Üniversite ortamı ile tanışmak, ileride eğitiminize nasıl yön verebileceğiniz konusunda önemli ipuçları sunacak.

5. Seyahat edin

Yurtdışı eğitim programları size yeni bir bakış açısı kazandırabilir. Üstelik bazı programlarda burs olanağı da bulunuyor. Eğer yurtdışına çıkma olanağınız yoksa, ülkenin değişik bölgelerine de seyahat edebilirsiniz.

6. Staj yapın

İş dünyasına erken bir bakış, meslek seçiminde çok işinize yarayacak. Yerel şirketlerle iletişime geçebilir ve insan kaynaklarına staj politikalarını sorabilirsiniz. İlgi duyduğunuz alanda staj yapmak, eğitim hayatında alamayacağınız değerli bir deneyim sunacak.

7. Online varlık kazanın

Bunları yapmanız, teknoloji ile bağlantınızı koparacağınız anlamına gelmiyor. Facebook, Twitter ve blog'ları doğru kullanırsanız, büyük bir gelişme kaydedebilirsiniz. Yazmak ve yazdıklarınızı paylaşmak sizi sandığınızdan çok daha fazla geliştirecek. Kendi fotoğraf ve video çekimlerinizi yapabilir, bunları Vimeo, YouTube ve kendi blog sayfanızda yayınlayabilirsiniz.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Denizde, Karada Yaz Okulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement