Derecik Sınır Kapısı'nın Açılması Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Derecik Sınır Kapısı'nın Açılması Çalışmaları

Derecik Sınır Kapısı\'nın Açılması Çalışmaları

Şemdinli'deki Derecik Sınır Kapısı'nın açılmasıyla ilgili kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından Hakkari ve Erbil valilikleri tarafından yer tespiti konusunda yürütülen görüşmeler sonuçlandı Sınır bölgesinde incelemelerde bulunan Hakkari Valisi Yakup Canbolat ile Erbil Valisi Nevzad Hadi, sınır kapısının ilçeye bağlı Umurlu köyü çevresinde kurulması yönünde ortak karar aldı.

09.06.2014 21:28

Şemdinli ilçesindeki Derecik Sınır Kapısı'nın açılmasıyla ilgili kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından Hakkari ve Erbil valilikleri tarafından yer tespiti konusunda yürütülen görüşmeler sonuçlandı.

Komşu ülkelere açılan?sınır kapılarının faal hale getirilmesi konusunda yürütülen çalışmalar kapsamında, Irak sınırında bulunan Şemdinli ilçesindeki Derecik Sınır Kapısı'nın ilçeye bağlı Umurlu köyündeki bölgede açılmasına karar verildi.

Sınır kapısının açılacağı noktanın belirlenerek gerekli müzakerelerin yapılması için Derecik beldesine gelen Hakkari Valisi Canpolat, AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün ve beraberindekiler, "Sayın valimiz ve beraberindekiler Derecik beldesine hoş geldiniz, Derecik halkı sınır kapısının açılmasını bekliyor" yazılı pankartlarla karşılandı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı beldede coşkuyla karşılanan ve sınır kapısının açılacağı bölgeye gelen Canbolat, burada vatandaşlarla tek tek tokalaşarak, taleplerini dinledi.

Daha sonra Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Şemdinli Kaymakamı Adem Ünal, Derecik Belediye Başkanı Ekrem Çetinkaya, Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Mehmet Okkan, Şemdinli 34. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Tokel, Hakkari İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan'la birlikte, sınırdan ülkeye giriş yapan Erbil Valisi Nevzad Hadi ve beraberindeki heyeti karşılayan Canpolat, köydeki askeri karakola giderek kapının açılacağı noktayla ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Karakolda yapılan görüşmenin ardından yürüyerek sınır kapısının açılacağı bölgeye gelen iki kentin valisi, sınır kapısının açılması yönünde alınan kararı anımsatarak, kapının açılacağı noktanın da belirlendiğinin müjdesini verdi.

Derecik Belde Belediye Başkanı Ekrem Çetinkaya'nın evinde verilen yemeğin ardından gazetecilere açıklama yapan Canbolat, gerçekleştirdikleri toplantının sonunda vatandaşlar için müjde niteliğinde karar aldıklarını belirterek, alınan kararının her iki ülke vatandaşlarına önce dostluğu, kardeşliği, akrabalığı, sonra ticareti, huzur ve refahı getirmesini diledi.

Hakkari Valisi olarak çok mutlu bir gün yaşadığını ve sınır kapısının insanları birbirlerine gönülden bağlayacağına inandığını dile getiren Canpolat, şöyle konuştu:

"Bu kapı bizim aramızda dostluğu, kardeşliği, akrabalığı ve birbirimize ticari, sosyal ve kültürel münasebetlerimizi kuvvetlendiren bir kapı olacaktır. Her iki ülke vatandaşlarımıza da hayırlı olmasını temenni ediyorum. Böyle bir kararın altında imzamın olmasından dolayı da gurur duyuyorum. Hakkari ilimize de Erbil ilimize de hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Erbil valisinin bu yaklaşımından dolayı kendisine çok teşekkür ederim. Bundan sonra da teknik heyetlerimiz çalışıp bugün ki mutabakatı hazırlayacaklar ve bundan sonra da her iki ülkede gereğini yapacaktır. Umurlu hattından artık Erbil ile olan sınır kapımız açılmış olacak bugün ki görüşmelerimiz geçişlerin nereden olacağına karar verilmesi yönündeydi ve bu karar verilmiş oldu. Derecik-Umurlu üzerinden kapımız açılmış olacak. Ülkemize ve Irak'a da hayırlı olmasını temenni ediyorum. Buna katkıda bulunan hükümetimize, Başbakanımıza, Gümrük ve Ticaret Bakanımıza ve bugün yer tespiti konusunda önemli bir karar veren Irak Erbil Valimize çok teşekkür ediyorum."

AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün ise Derecik Sınır Kapısı'nın 1950 yılından beri uğraşılan bir konu olduğunu, 2007'den bu yana da AK Parti hükümetinin ve ilgili bakanlıkların gündeminde yer aldığını anımsatarak, Irak'ta bu konuda karar verilemediği için sınır valilerinin arasındaki mutabakatla kapının açıldığını bildirdi.

Hakkarili vatandaşların en öncelikli taleplerinden birinin kapının açılması olduğunu aktaran Aygün şöyle konuştu:

"Bizde bunu Sayın Başbakanımıza taşıdık. Sayın Başbakanımız da buna duyarlılık gösterdi ve çalışma başlattı. 25 Mart tarihinde bununla ilgili üst düzey bir protokol imzalamıştı ve bugün de yer ile ilgili protokol imzalanıyor. Bu yörenin en büyük çözümü, ticaretin gelişmesi ve buradaki kapıların açılması, havaalanının yapılması onu birbirine bağlayan otobanların yapılmasıdır. Bu kapı Kuzey Irak halkıyla bizim insanımız arasındaki ticari köprülerin yanı sıra kardeşlik köprülerine de açılan bir kapı olacaktır. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ama özellikle Sayın Başbakanımıza özellikle minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Çünkü onun talimatları olmasaydı belki bugünleri de daha geç görürdük."

Irak'tan gelen heyete gösterdiği sıcak ilgiden dolayı Hakkari Valisine teşekkür eden Erbil Valisi Nevzad Hadi de iki ülke arasında alınan ortak kararlar doğrultusuna sınır kapısının açılacağını aktardı.

Gerçekleştirilen toplantının sınır kapısının açılacağı noktanın belirlenmesine yönelik olduğunu ve görüşmeler sonucunda Umurlu köyünde bulunan nokta üzerinde mutabakata vardıklarını kaydeden Hadi, "İnşallah alt yapı konusunda gereken çalışmalar yapılacaktır. Açılacak kapı her iki ülkede bulunan halkın ve iki ilin çıkarları yönünde olacaktır. Emeklerinden dolayı herkese çok teşekkür ederim. Bu çalışmayı tarihsel bir rüyadan gelen bir kazanım olarak görüyoruz. Bu halk her iki devletten de işlerin daha kolaylaştırılmasını bekliyor. Bu gün iki ülke için çok önemlidir ve çok büyük bir kazanımdır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından her iki vali kendi aralarında protokol defterini imzaladı.

Akrabalarını görebilmek için sınıra gelen vatandaşlar, heyetler arasında yapılan görüşmeler sırasında yakınlarıyla görüşerek hasret giderdi. - Hakkari

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Derecik Sınır Kapısı'nın Açılması Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement