Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Antalya'da Açıklaması - Son Dakika
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Antalya'da Açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 17-25 Aralık'ta darbe girişiminde bulunanların bugün dünyaya Türkiye'yi şikayet ettiğini belirterek, "Bir Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı, bir Müslüman evladı bunu yapabilir mi? Bunlar kime hizmet ediyor?

15.05.2015 20:39

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 17-25 Aralık'ta darbe girişiminde bulunanların bugün dünyaya Türkiye'yi şikayet ettiğini belirterek, "Bir Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı, bir Müslüman evladı bunu yapabilir mi? Bunlar kime hizmet ediyor?" dedi.

Çavuşoğlu, Finike'de partisinin ilçe teşkilatı toplantısına katıldı. Bakan Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, ilçede coşkulu bir kalabalıkla karşılaştığını ve bu tablonun kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Antalya'da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısını hatırlatan Çavuşoğlu, dünyanın güvenliği, Afganistan'ın geleceği ile kararlar alındığını belirtti. Dünyanın neresinde bir toplantı olsa Türkiye'nin orada karar verici nitelikte bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin bugün saygı duyulan, itibarı olan bir ülke olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, AK Parti kadrolarında millete hizmet etme aşkı olduğunu ve bu kadroların gece gündüz çalıştığını söyledi. Geçmişte Türkiye'nin IMF'den para dilenirken, Türk liderlerinin başka ülkenin liderleri karşısında ezik durduğunu anlatan Çavuşoğlu, bugün Türkiye'nin IMF'ye olan borcunu ödediğini ve 5 milyar dolar da kredi açtığını kaydetti.

"O yasak, bu yasak canımızdan bezdirdiler"

AK Parti iktidara geldiğinde devletin kendi çalıştırdığı memuruna borcu olduğunu anlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Hiçbir yerde itibarımız yoktu, kendi insanımızın güvenmediği, kendi insanımızın saygı duymadığı, sık sık bir de darbeler, bir de yasaklar, 'yok başörtüsüyle okula gidemezsin, yok sakal bırakamazsın, yok onu yapamazsın, yok namaz kılamazsın, yok dinini yaşayamazsın, yok Kur'an'ını öğrenemezsin'. O yasak bu yasak, canımızdan bezdirdiler ama bugün huzur var. Bugün Türkiye normalleşti. Bugün barış var ülkemizde. İsteyen başını açar, isteyen kapatır, isteyen istediği okula gider, isteyen imam hatip lisesine gider. O imam hatip liselerini kapatmak için meslek liselerini yok etmediler mi bunlar? Katsayı çıkarıp da çocuklarımızın lisenin ötesine gitmesini engellemediler mi? Haksızlık yapmadılar mı hakkımızı yemediler mi? Biz kimsenin hakkını yemiyoruz."

Bugün herkesin eşit fırsatı, eşit şansı olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, isteyenin imam hatip lisesine, isteyenin koleje gidebildiğini, isteyenin İngilizce, isteyenin de Kur'an-ı Kerim öğrenebildiğini kaydetti.

Eskiden Türkiye'de okula gidemeyen başörtülü gençlerin başka ülkelerde okumak zorunda kaldığını belirten Çavuşoğlu, "Çok şükür, eski Türkiye gitti, şimdi yeni Türkiye var, modern, çağdaş bir Türkiye, güçlü bir Türkiye, saygın bir ülke ve dünyada itibarı olan bir Türkiye var. Kendi insanına güven veren bir Türkiye var" diye konuştu.

Türkiye'nin dünyada mazlum insanlara elini uzatan bir ülke olduğunu, Türk yöneticilerin dünyanın her yerinde saygı ve itibar gördüklerini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin el uzattığı ülkeleri sömürmediğini, o ülkelerde yollar, okullar, hizmetler yaptığını anlattı.

Afrika ülkelerinin hepsinde büyükelçilik açacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, Türk bayrağının her alanda dalgalandığını söyledi.

Ahıska Türklerine vatandaşlık verilmesi

Türkiye'nin sürgün edilen ancak anavatanına dönemeyen Ahıska Türkleri ile ilgili de önemli çalışmalar yaptığını anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bazı sloganlarla, şunlarla, bunlarla milliyetçi geçinen partiler var. Slogan atanlar, ırkçılık yapanlar, büyüklük taslayanlar var. Neredeydiniz, siz Ahıska Türkleri olduğunu biliyor muydunuz? Onların yanına gittiniz mi? Onların vatanlarına dönmesi için yardımcı oldunuz mu? Türkiye Cumhuriyeti'nde kalmaları için vatandaşlık verdiniz mi? Onbinlercesine vatandaşlık verdik, dün itibariyle resmi gazetede yayınlanıyor, 2 bin 100 kardeşimize vatandaşlık veriyoruz."

Ukrayna'da savaş bölgesinden kaçanlar

Türkiye'nin Ukrayna'da savaş bölgesinden kaçmak zorunda olan insanlara da el uzattığını kaydeden Çavuşoğlu, "Ukrayna bölgesinde savaş bölgesinde kaçmak zorunda kalan 400 aileyi şimdi getiriyoruz, Kars'a, Iğdır'a, o kardeşlerimizi oralara yerleştiriyoruz. TOKİ ile görüştük, TOKİ'nin orada yaptığı evlere yerleştiriyoruz. İşte güçlü Türkiye böyle demektir. Nerede bir kardeşimiz, soydaşımız varsa onlara sahip çıkmamız lazım. Sahip çıkan bir Türkiye olması lazım" diye konuştu.

Bosna Hersek'te Türkler tarafından restore edilen bir camiyi incelediği sırada Boşnak imam ile arasında geçen diyaloğu da paylaşan Çavuşoğlu,"İkindi namazı için oradaki imama haber vermişler, bizim de diğer programlarımız vardı, namaza ancak yetiştik. Namazdan sonra 2 saat beklediğini öğrendim, 'Hocam hakkını helal et, sizi bekletmişiz 2 saat' dedim. Bana 'Biz sizi 100 yıldır bekliyorduk, 2 saat ben beklemişim ne olacak sayın bakanım' dedi. 100 yıldır oralara gidemeyen bir Türkiye vardı, sınırları dışına çıkamayan bir Türkiye vardı" ifadelerini kullandı.

"Bir Müslüman evladı bunları yapar mı?"

Türkiye'ye zarar vermek isteyenlerin olduğuna da işaret eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bu ülkenin bir evladı, bu kadar büyük hizmetleri, projeleri 'durdurun' diyecek noktaya nasıl geldi? Kimlere taşeronluk yapıyor bunlar? 17-25 Aralık'ta kimler kimlere taşeronluk yaptı? O darbe girişimini yapanlar şimdi gidin dünyanın her yerinde Türkiye'yi şikayet ediyorlar. Türkiye'nin aleyhinde ne kadar lobi varsa onlarla işbirliği yapmışlar, omuz omuza Türkiye'nin aleyhine karar çıkartmaya çalışıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir vatandaşı, bir Müslüman evladı bunu yapabilir mi? Bunlar kime hizmet ediyor? Yani şunu söylemek istiyorum, en ufak sendelediğiniz zaman nasıl vurmaya çalışıyorlar, kimleri taşeron olarak kullanmaya çalışıyorlar, o yüzden bugünkü bulunduğumuz noktayla yetinemeyiz. Bugünkü bulunduğumuz noktayla yetinirsek biteriz."

"Milletimizle kol kola yürüyeceğiz"

7 Haziran seçimlerinde yeniden güç tazeleyeceklerini belirten Çavuşoğlu, muhalefet partilerinin vaatlerini eleştirdi. Muhalefetin vaatleriyle milleti kandırmaya çalıştığını, Türkiye'nin bu partilere emanet edilemeyeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, partisinin ise muhalefetin aksine yapacaklarının sözünü verdiğini kaydetti.

AK Parti'nin adaylarını da tanıtan Çavuşoğlu, listede kadınlara da yer verdiklerini, kadınları önemsediğini söyleyen partilerde ize kadın adayların çok az sayıda olduğunu ifade etti. Seçimlerin önemine işaret eden Çavuşoğlu, partililerden daha çok çalışmalarını istedi. Çavuşoğlu, "Türkiye'nin geleceği için herkesten oy isteriz. Biz başkaları gibi gelene hakaret etmeyiz. Kendi görüşünden olmayanlara hakaret edenler var. Başkaları gibi terör örgütlerinin desteğiyle değil, Türkiye'nin aleyhinde çalışanlarla değil, çetelerle değil, milletimizle kol kola yürüyeceğiz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Antalya'da Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement