Dumlupınar Deniz Şehitleri Gelibolu'da Anıldı - Son Dakika
Yerel

Dumlupınar Deniz Şehitleri Gelibolu'da Anıldı

Dumlupınar Deniz Şehitleri Gelibolu\'da Anıldı

Dumlupınar Deniz Şehitleri Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.

04.04.2014 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dumlupınar Deniz Şehitleri Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.

Törenler Hamzakoy Feneraltı mevkinde Dumlupınar denizaltı anıtının başında saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Bu arada 18 Mart Denizaltısı tören alanının yapıldığı bölgeden siren çalarak geçip, selamlama yaptı. Daha sonra ilk konuşmayı Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç Yaptı. Dalgıç konuşmasında, "Gelibolu kahramanlıklar toprağıdır, nereye baksanız hafızalardan silinmez bir anı canlanır. Bugün Gelibolu'da ulusal tarihimizin çok önemli sayfalarından biri olan günümüze kadar anlatılan Refah, Atılay, Dumlupınar Denizaltı gemilerinde şehit olan 247 personelin bizlerde yarattığı gurur ve acının unutulmaz hatırasını tekrar anımsamak üzere bir denizci kenti olan Gelibolu'nun feneraltı mevkiinde Ulusal Denizaltı Anıtı altında toplanmış bulunuyoruz. Ne mutlu bize Gelibolulu olarak dünyanın en büyük Denizaltı Anıtının burada olması tüm halkımızın gurur kaynağıdır" dedi.

Bu konuşmanın ardından Denizaltı Sevenler Derneği Genel Başkanı Mehmet Sebahattin Ertürk konuşmasında, "1941 yılında yapımları tamamlanan dört denizaltı gemilerini almaya götüren Refah gemisi Mersin limanından hareket ettikten sonra meçhul bir denizaltı tarafından Akdeniz'de batırılmış, içerisindeki 126 denizaltıcımız, 1942 yılında Çanakkale Saroz körfezinde eğitim dalışında sualtında mayına çarparak batan Atılay denizaltı gemisinde 39, ve 1953 yılında NATO tatbikatından dönerken 4 Nisan sabahı İsvec gemisi ile çarpışarak batan Dumlupınar denizaltı gemimizde 81 denizaltıcımız ile toplam 247 şehidimizi anmak üzere buradayız. Denizlerdeki hak ve menfaatlerimizi korumak uğruna hiç tereddüt etmeden hayatlarını feda eden mezarları engin denizler olan şehitlerimiz için düzenlenen bu anlamlı törende bugün burada olmanın huzuru ile başta Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları başta olmak üzere, tüm şehitlere ve şehit denizaltıcılara Allahtan rahmet diliyorum" dedi.

Bu konuşmanın ardından Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, Gelibolu Belediye Başkan Vekili Mustafa Çoban, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Denialtı Sevenler Derneği Genel Başkanı Mehmet Sebahattin Ertürk, Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube başkanı Kemal Dalgıç şehit denizaltıcılar anısına denize çelenk bıraktılar. Törenlere, İstanbul ve Gölcük'ten Denizaltı sevenler dernek üyeleri ve eşleri de katıldı. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dumlupınar Deniz Şehitleri Gelibolu'da Anıldı - Son Dakika


Advertisement