Elektrik Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Teklifi Genel Kurul'da - Son Dakika
Politika

Elektrik Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Teklifi Genel Kurul'da

TBMM Genel Kurulu'nda, Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik içeren yasa teklifinin görüşmeleri sürüyor.

04.06.2016 05:41

TBMM Genel Kurulu'nda, Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik içeren yasa teklifinin görüşmeleri sürüyor.

HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, teklifin, "özelleştirme" maddesi üzerinde verilen önerge hakkında yaptığı konuşmada, özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları sonrası Türkiye'nin ölümlü maden kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada ise ilk üç içinde yer aldığını belirterek, "AKP hükümetinin değişim ve dönüşümden anladığı tek şey, kamuya ait tüm malları özelleştirerek kendi yandaşlarına peşkeş çekmektir. Bu peşkeşin bedelini Soma'da ne yazık ki 301 canla ödemiş olmanın hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Çünkü insana değerin hükümet nazarında kıymeti yoktur. Bu hükümetin nazarı dikkatinde olan tek şey, doymak bilmek bilmeyen para ve kar hırsıdır." dedi.

MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya da maddenin, EÜAŞ ile bağlı ortaklıklarına ait varlıkların ve bu bağlı ortaklıkların hisselerinin yenilenebilir enerji kaynakları veya yerli kömüre dayalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla özelleştirilmesinin kolaylaştırılmasına imkan sağladığını söyledi. MHP olarak özelleştirmeye karşı olmadıklarını vurgulayan Karakaya, ancak özelleştirmelerde hakkaniyetli olunması ve elektrik piyasasında yeni bir tekel oluşturulmasının engellenmesini beklediklerini kaydetti.

Hükümetin; özelleştirmelerle gittikçe belirgin hale gelen piyasada hakim güç oluşturma hareketlerini dizginlemesi, sektörle işbirliği içinde tam rekabetçi piyasa yapısını tesis etmesi gereğini savunan Karakaya, "Özelleştirmelerde öncelikli olarak halka arz yoluyla özelleştirme yöntemi uygulanmalı, sermayenin tabana yayılması sağlanmalıdır. Devlet tekellerinin yerini özel sektör tekellerinin alması engellenmeli, piyasa düzenleyici çalışmalar etkinleştirilerek rekabetçi piyasaların oluşması mutlaka sağlanmalı. Özelleştirilen santrallerin uluslararası rekabet şartlarında üretim yapabilmesi, tüketici menfaatlerinin korunması ve kamuya ilave yük getirilmemesi için tüm tedbirlerin alınması gerekmektedir." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Özelleştirme Kanunu'nda, "Özelleştirme öncesi değer tespiti yapılır, özelleştirme tamamlandıktan sonra da bu değerleme raporu halka açıklanır." dendiğine dikkati çekerek, AK Parti döneminde yapılan özelleştirmelerde herhangi bir değerleme raporunun halka açıklanmadığını söyledi.

Erdoğdu, "İhalenin pazarlık usulü yapılacağı söyleniyor. Şimdi, bu tip ihalelerde en doğru yöntem kapalı teklif usulü, normal ihalelerde de açık ihale. Niye tek başına pazarlık usulü ihaleye indiriyorsunuz? Çünkü pazarlık usulü ihalede idarenin çok geniş yetkileri var. İdarenin geniş yetkileri genelde muhalif iş adamlarının girmemesine veya önceden anlaşılmış şirketlere yönelik birtakım telkinlerde bulunulmasına yol açıyor." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Erdoğdu'nun sözleri üzerine, "Burada bir değer satışı yok. Onun için bir değerlemeye de gerek yok. Özelleştirme İdaresi bu maddeyi kendisi hazırladı. Bahsettiğimiz model üzerinden sahayı tahsis edeceğimiz Özelleştirme İdaresi bu kapsamda hazırladı. Biz burada sahaların devrini özelleştirmeye, özelleştirme de ihale yönteminde açık eksiltme usulüyle... Yani devlet olarak benim ne ihtiyacım var? Elektrik. En ucuza kim verirse tahsisle sahanın devri, sahanın satılması değil, tahsisle 10-15 yıl o sahayı işletip en ucuz kim elektriği devlete, bana verirse; ona işletme hakkı verecek. Dolasıyla bir satma yok, satma olmadığı için de değerleme yok." diye konuştu.

Erdoğdu, yeniden söz alarak, değerlemenin sadece satışta olmadığını ifade ederek, "Temiz bir ihale yapacaksanız, kapalı teklif usulü yaparsınız; biri 12 sent, biri 9 sent, biri 6 sent verir. Kim verdi 6 senti, ona verirsiniz ihaleyi. Ama siz pazarlık usulü yöntemde ne yapacaksınız? Pazarlık usulü ihalede görüşmeler başlayacak, ayrı ayrı görüşmeler, tek tek görüşmeler; korkunç bir takdir hakkı var. Bu Özelleştirme Kanunu'nu yazan insanlar da boşuna yazmamış. Bakan Bey diyor ki 'Normal bir özelleştirme değil.' Bu maden sahasının devri, madem böyle bir şey var, bu kadar önemli bir konuda ayrı bir kanun getirirler, bütün süreçleri yazarlar, bu şekilde şeffaf bir ihale süreci olur." görüşünü savundu.

Genel Kurul'da, teklifin görüşmeleri sürüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Elektrik Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Teklifi Genel Kurul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement