Elmalı'nın Kaderi Mermercilikle Değişecek - Son Dakika
Güncel

Elmalı'nın Kaderi Mermercilikle Değişecek

Elmalı'da 17 mermer ocağından çıkarılan mermer bloklarının işlenmesi için fabrika kurulması isteniyor.

08.12.2014 14:38

Elma üretimi ve yayla seracılığında Türkiye'nin birinci ilçesi konumundaki Elmalı, son 15 yılda gelişim gösterdiği mermercilik sektöründe daha da büyümeyi hedefliyor.

Mermercilik sektörünün son yıllarda büyük gelişim gösterdiği yöreler arasında yer alan Antalya'nın Elmalı ilçesi, mermer ocaklarındaki üretimi, mermer işleme fabrikaları ile desteklemek istiyor. Elmalı Belediyesi ve Ege Maden İhracatçıları Birliği işbirliğinde düzenlenen, "Elmalı ve Çevresinde Mermercilik sektörünün geleceği" konulu sempozyum da, Elmalı'nın mermercilik sektöründen daha fazla katma değer elde etmesi ve mermercilik sektörünün istihdamının artması için Elmalı'da mermer fabrikalarının kurulması konusunda görüş birliğine varıldı.

Elmalı ekonomisinin yüzde 90 tarıma dayalı olduğunu belirten Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, 470 bin ton elma üretimiyle Türkiye'nin yüzde 11'lik üretimini gerçekleştirdiklerini, 550 bin ton elma üretimine ulaşmayı amaçladıklarını kaydetti.

Yaz seracılığında Türkiye'nin en büyük ilçesi olduklarını da vurgulayan Öztekin, "11 bin dekar seramız var. 2023 yılında 30 bin dekara çıkmayı hedefliyoruz. Son 10-15 yılda ilçe ekonomisinde mermercilik öne çıkmaya başladı. Mermercilik sektörü ilçe ekonomisinde bir canlanma sağladı, istihdama da olumlu katkıda bulundu. Elmalı'da mermercilik sektörünün doğa ile barışık bir şekilde büyümesini arzu ediyoruz. Elmalı'dan çıkan mermer bloklarının ilçede kurulacak fabrikalarda işlenmesinin ilçeye daha fazla katma değer ve istihdam sağlayacağı muhakkak. Yerel yönetim olarak bu sürece katkı koymaya hazırız. Mermercilik sektörünün Elmalı'da doğa ile barışık bir şekilde gelişeceğine, ilçe ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Elmalı'da 17 tane doğaltaş ocağının faaliyet gösterdiğini ve bu sayının önümüzdeki süreçte daha da artmasının beklendiğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, işlettikleri maden ocaklarında 77 milyonun kiracısı olduklarının bilincinde olduklarını, maden ocaklarında 77 milyonun payı olduğunu, maden ocaklarını bu bilinçle çalıştırdıklarını vurguladı.Kaya, maden araması yaparken kanunların dışına kesinlikle çıkmadıklarını söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılı için 15 milyar dolar maden ihracatı hedefi olduğunu hatırlatan Kaya,"2023 yılı ihracat hedefine ulaşmak için doğaltaş sektörünün katkısı çok büyük olacak. Madencilik sektörünün yaptığı ihracatın tamamının katma değeri bu ülkeye kalacak. Ortak akılla güzel işler yapabiliriz." şeklinde konuştu.

Maden araması yapılan alanlarda kesilen 1 ağaç yerine 10 ağaç ağaçlık katkı payı ödediklerini dile getiren EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, mermer ocaklarının mermer çıkarıldıktan sonra rehabilite edildiğini, tekrar doğaya kazandırıldığını sözlerine ekledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sacit Özer, Elmalı ve çevresindeki doğaltaş potansiyelini anlatan bir sunum yaparken, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Bektaş, doğaltaş üretiminde oluşan artıkların, çimento, kireç, gübre, plastik, yem, ilaç sektörleri başta olmak üzere bir çok sektörde hammadde olarak kullanılmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Burdur'un Bucak ilçesinde 25 yıllık süreçte mermercilik sektörünün gelişimini anlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Arslan ise, Elmalı ilçesine Bucak ilçesini model olarak önerdi. Bucak'ta 25 yıl önce 2 tane maden ocağı varken bugün 150 mermer ocağı, 100 tane mermer fabrikası faaliyet gösterdiğini anlatan Arslan, "Bucak'ta mermer makineleri üretimi de gelişti. Elmalı, Bucak modelini hayata geçirirse 5 bin civarında kişinin istihdam edildiği bir mermer üretim bölgesi haline gelir" diye konuştu.

Elmalı Belediyesi ve Ege Maden İhracatçıları Birliği işbirliğinde düzenlenen, "Elmalı ve Çevresinde Mermercilik sektörünün geleceği" konulu sempozyuma, 200 kişi katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Elmalı'nın Kaderi Mermercilikle Değişecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement