Endemik Türlerden Doğal Kozmetik Ürün Yapacaklar - Son Dakika
Yerel

Endemik Türlerden Doğal Kozmetik Ürün Yapacaklar

Durmuş Genç - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları Merkezi'nde, doğadan toplanan endemik bitki türlerinden kozmetik ürünler geliştiriliyor.

20.04.2013 11:40

Durmuş Genç - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları Merkezi'nde, doğadan toplanan endemik bitki türlerinden kozmetik ürünler geliştiriliyor.

Araştırma Laboratuvarları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazan Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki en önemli endüstrilerden birinin kozmetik sektörü olduğunu söyledi.

20. yüzyılın sonlarında önem kazanan kozmetik endüstrisinin öneminin bu yüzyılda daha da artacağını vurgulayan Demir, merkezlerinde kozmetik ürün geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Muğla'nın endemik türler açısından çok zengin olduğunu dile getiren Demir,

"Sahip olduğu bitki çeşitliliği, doğasının temizliği ve endüstrinin olmaması Muğla için bir ayrıcalık. Bölgede çok sayıda endemik bitki türü var. Araştırma merkezinde geliştirdiğimiz formüller ile önemli çalışmalar yapıyoruz. Kendim de dahil gönüllü deneklerimizde çeşitli formül tasarımları gerçekleştirdik ve çok iyi sonuçlar aldık" dedi.

Daha çok organik ürünler yapmaya çalıştıklarına dikkati çeken Demir, daha az kimyasal ve daha çok doğal etken madde kullanarak kozmetik malzemeleri doğallaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.

-İsteyene kozmetik ürünleri hazırlamayı öğretecekler-

Demir, üniversitede kozmetik alanında Ar-Ge çalışması yürütmek için yeni bir merkez oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, merkezde üretime ve analize yönelik çalışmalar yürüterek hazırlanan ürünleri sergileyeceklerini söyledi.

Üniversite tarafından proje için Yerkesik beldesinde 25 dönümlük arazi tahsis edildiğini, alanın önümüzdeki dönemde doğa eğitim parkı olacağını dile getiren Demir, şöyle devam etti:

"Bu konuda çalışmalar sürüyor. Yürüteceğimiz projeyle endemik türleri seralarda yetiştirerek üretimimiz için gerekli bitkileri sağlayacağız. Ayrıca bitkilerin soğanlarını çoğaltarak isteyenlere vereceğiz. Farklı gruplara eğitim vererek evde kullanabilecek basit ürünleri hazırlamayı öğreteceğiz. Kozmetik alanda çalışmak isteyen, üretimle ilgilenen insanlara eğitim vereceğiz. Ayrıca oluşturacağımız dinlenme alanlarında turizm amaçlı çalışmalar da yürüteceğiz."

Yerkesik'te, Fransa ve bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kozmetik ile ilgili okulların bir benzerini kurmayı düşündüklerini anlatan Demir, doğa eğitim parkının uzun vadede bölgeye de çok önemli katkı sağlayacağına işaret etti.

Türkiye'nin kokusu çıkarılabilen gül ve zambak gibi bitkiler bakımından çok zengin olduğunu vurgulayan Demir, parfümleriyle ünlü bazı ülkelerin, özellikle Ege ve Akdeniz'deki bitkilerden faydalandığını söyledi.

-Kendi markalarını oluşturacaklar-

Demir, kendi markalarını oluşturmak ve kendi üretimlerini yapmak amacıyla çalıştıklarını kaydederek, "Gelişmiş cihazlarla doğadan topladığımız endemik bitkilerin içerik analizlerine bakıyoruz. Bazen birkaçını bir araya getiriyoruz ve uçucu yağlarını izole ediyoruz. Zambak, mis zambağı, lavanta, kantaron, anemon ve salep çiçeklerini kullanarak ürün geliştiriyoruz. Özümüzdeki dönemde doğa parkında bu çiçeklerin tarımının yapılmasını planlıyoruz" diye konuştu.

Cilt bakım ürünlerinin her çeşidini üretebileceklerini, bu konuda çok sayıda deneme yaptıklarına değinen Demir, kantaron ve yağıyla ilgili denemeleri, saç bakım ürünleriyle ilgili formülasyonları, parfüm denemelerinden pozitif sonuçlar aldıklarını ifade etti.

Kozmetik ürünlerinin eskiye oranla değer kazandığını ancak yanlış kullanılan bazı ürünlerin sağlık sorunlarına neden olabildiğine dikkati çeken Demir, şöyle dedi:

"İnsanlar kozmetik ürün kullanmaktan vazgeçemeyecektir. Bütün insanlar sektörün içerisinde bir tüketici olarak bulunuyor. Gerçek bitkilerden zararsız, yaşamı destekleyen ürünler elde etmek ve bu ürünlerin tarımını yapmak için çaba harcıyoruz. Üniversite bünyesinde kurulacak kozmetik teknolojisi bölümü ile üniversitenin gelecek planlamasında bu ürünlerin ön plana çıkmasını amaçlıyoruz."

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MUĞLA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Endemik Türlerden Doğal Kozmetik Ürün Yapacaklar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement