Enerji Bakanı Yıldız, Enerji Şartı Genel Sekreteri Rusnak'ı Kabul Etti (2) - Son Dakika
Politika

Enerji Bakanı Yıldız, Enerji Şartı Genel Sekreteri Rusnak'ı Kabul Etti (2)

Enerji Bakanı Yıldız, Enerji Şartı Genel Sekreteri Rusnak\'ı Kabul Etti (2)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla yüzde 9’luk fiyat artışına gidiyoruz" dedi.

30.09.2014 12:39

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla yüzde 9'luk fiyat artışına gidiyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında görüşme gerçekleştirdi. Kabulünün ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Bakan Yıldız, Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak'ın, enerji sektörünün globalleşmesi ve ilişkilerin barışçıl olmasına yönelik ciddi katkıları olduğunu söyledi. 65 ülkede bu ortak dili tesis etmek için gayret gösterdiğini ifade eden Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak Enerji Şartı'yla alakalı ortak dilin oluşturulmasına sonuna kadar destek vereceğiz. Yeni üye olacak ülkeler var. Filistin, Pakistan gibi ülkelerin üyeliğine de destek vereceğiz."

Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak, Türkiye'nin G20'ye başkanlık yapacak olmasının da önemli olduğunu dile getirdi. G20 nezdinde enerji alanında gündeme getirmek istedikleri konuların bulunduğunu aktardı.

Rusnak, enerji şartı anlaşmasının 50'den fazla ülkenin taraf olduğu, yatırımı koruma ve teşvik etme anlamında tek doküman olduğunu ifade etti. Enerji Şartı Deklarasyonu'nu 65 ülkenin imzaladığını ve bu metnin şartın bir alt kademedeki işbirliği konularını içerdiğine değindi. Rusnak, Çin, İran, Pakistan, bazı Latin Amerika ülkelerinin Enerji Şartı sürecine katılmak istediklerini bildirdi.

"Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin Avrupa ülkelerine gaz arzı konusunda sorun yaratıp yaratmayacağına" yönelik soru üzerine Rusnak, şunları kaydetti:

"Sıkıntılı ayların bizi beklediğini düşünüyorum. Şu anda AB'nin desteğiyle Ukrayna ve Rusya arasında fiyat üzerinde müzakereler devam ediyor. Kilit unsur Ukrayna üzerinden transitin devam etmesi, ancak bu şekilde Ukrayna kendi ihtiyaçlarını tedarik edecektir. Fiyatla ilgili olarak kısa zamanda çözüme ulaşılacağını düşünmüyorum, çok zor bir müzakere."

Önümüzdeki yıl içerisinde 1 milyar dolarlık dolar doğalgaz daha az ithal edileceğini ifade eden Bakan Yıldız, şunları aktardı:

"3 milyar lira civarında yalnızca su farkından kaynaklanan bir artış oldu. Rüzgar santrallerimiz ilk defa kurulu gücün yüzde 5'ine ulaştı. Önümüzdeki yıl 1 milyar dolarlık doğalgaz daha az ithal edeceğiz. Rüzgar santrallerinin çalışmasından kaynaklanan sebeplerle olacak. Halkımızın, bilincinde mutlaka iş çevreleri ile beraber yerli kaynaklarının artırımı ve enerji tasarrufu verimliliği alakalı çalışmaların daha yoğunlaştırılması doğru olacağı bir kez daha vurgulamak isterim.

Bizler ister coğrafi gerekçelerle ister farklı gerekçelerle su kaynaklarımıza, rüzgarla alakalı santrallerimiz yapımına, jeotermalle alakalı yapımlara, şimdi güneş santrallerin yapımları başladı. Bütün bunlara karşı çıkışlarımızı tekrar gözden geçirmemiz lazım. Tabi ki çevreye rağmen değil, çevreyle beraber bu projeleri gerçekleştireceğiz. Çevreyi bir kenara bırakalım, ormanımızı, yeşilimizi bir kenara bırakalım kesinlikle böyle bir şey demem kullanmam." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Enerji Bakanı Yıldız, Enerji Şartı Genel Sekreteri Rusnak'ı Kabul Etti (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement