Etik Liderlik Semineri - Son Dakika
Yerel

Etik Liderlik Semineri

Etik Liderlik Semineri

İçişleri Bakanlığı ve Samsun Valiliği ortaklaşa “Mülki İdare Amirleri ve İlçe Belediye Başkanları Etik Liderlik Semineri” düzenledi.

24.01.2015 14:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanlığı ve Samsun Valiliği ortaklaşa "Mülki İdare Amirleri ve İlçe Belediye Başkanları Etik Liderlik Semineri" düzenledi.

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde düzenlenen seminere Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vali Enver Salihoğlu, Etik Kurulu Başkanı Prof.Dr. Sedat Murat, çevre illerdeki vali yardımcıları, ilçe belediye başkanları ile Samsun'da 1998-2000 yılları arasında valilik yapmış ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyesi Metin İlyas Aksoy katıldı.

Seminerde Samsun'un tanım videosundan sonra açılış konuşmasını yapan İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vali Enver Salihoğlu, "Etik ile ilgili olarak Türkiye'de çok eski geleneksel anlayışımız var. Ancak çağdaş hukuki anlamda etik kavramı bizim yönetim literatürümüze yakın zamanda 2000'li yıllardan itibaren girdi. Yaklaşık 10-11 yıllık bir mazisi var. Gerek bakanlığımızın bünyesinde gerekse diğer bakanlıkların bünyesinde bu konu ile ilgili kuruluşlar oluşmuştu. Asıl konunun koordinasyonunu sağlamak üzere Başbakanlık bünyesine oluşturulan Başbakanlık Etik Kurulu bu konuda çok güzel, önemli ve çağdaş değerlendirmeler yapıyor. Biz genel olarak yönetimde, hayatın her türlü aşamasında ahlaklı davranmayı ilke edinmemiz gerekiyor. Ama maalesef zaman zaman bu tür etik ihlalleri oluyor. İçişleri Bakanlığı bünyesinde bakanlığımızın etik komisyonu var" dedi.

Etik ile ilgili bir konu anlatan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bundan 1 sene önce biz Fatsa'da bir toplantı yapmıştık. O toplantıda Sakarya Üniversitesi'nden davet ettiğimiz bir hoca etik ve ahlak ile ilgili bir sunum yapmıştı. Etik ve ahlaki kavramlar arasındaki ince çizgiyi anlatan bir olayın olduğunu söyledi. Eski Meclis Başkanımız Mustafa Kalemli'nin başından bir olay geçmişti. Meclisteki koltukların derileri değiştirilmişti ve o zaman muhalefet 'ne gereği vardı' gibisinden bir kampanya yürütmüştü. Şansızlık o dönemde meclis başkanımız da Ankara'da bir daire satın almıştı. O dairenin satın aldığı müteahhit de meclisteki koltukları yapan müteahhitti. Toplu iğne başı kadar işin içinde hile yok. Herkes biliyor ama Kalemli'nin istifa etmesine giden bir süreç olmuştu ve bir şey söylemesi gerekiyordu. Mustafa Kalemli şöyle bir açıklama yapmış, 'Yaptığımızda zerre kadar kanunen ve ahlaken hiçbir hata yok ama etik olarak doğru değil' demiş. Şimdi belediye başkanımız veya bakansınız, yakın bir akrabanız sizinle ilgili bir işte ihaleye giriyor. Hukuki açıdan onun ihaleye girmesini yasaklayan bir şey yok. Bu biraz ahlaka dokunuyor ama etiğe kesin dokunuyor. Etik olarak bu doğru değil" diye konuştu.

Samsun'da 2019 yılına kadar bazı hedefleri tamamlayacaklarını belirten Başkan Yılmaz, "Samsun son yıllarda Türkiye'nin parlayan bir yıldızı olma yönünde kendine bir misyon biçmiş, bir vizyon belirlemiş, geleceğe doğru koşuyor. Bu geleceğe doğru koşunun aslında kısa periyotlu bir röperi var. O röperde 19 Mayıs 2019'dur. 2019 yılına 4 yıl kaldı. Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yıl etkinliklerinin yapılacağı bir yıldır. Bu süre içersinde biz Samsun'da 100. yıla hazırlık yapan bir Türkiye'nin 2019 yılı hedefine yönelik bir röper kendimize belirleyip o 2019 yılına koşacağız. 2019 yılında Samsun'da kültüre, sanata, spora yönelik altyapı tesislerin tamamını bitirmeyi hedefliyoruz. Biz 19 Mayıs 2019 yılına kadar bazı şeyleri tamamlamak istiyoruz. 2019 yılına kadar havaalanından çıktığınızda Samsun'a gelene kadar bir Bilim ve Teknoloji Müzesi yapacağız. Ondan sonra arkeoloji müzesi, okçuluk ve atıcılık tesislerimiz, buz pateni, büyük yüzme havuzu, futbol, kapalı spor salonlarımız gibi tesislerimizi yapacağız" şeklinde konuştu.

Samsun'un çok güzel bir sahile sahip olduğunun altını çizen Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Samsun'a geleli 4 ay oldu. Samsun'u farklı kategorilere sınıflandırabiliyorsunuz. Ama içten söylüyorum ki, Samsun'daki bu sahil bandını Türkiye'nin Ege ve Akdeniz'de görmek gerekirken bunu Samsun'da soluyor olmanın güzelliğini yaşıyoruz. Bunun için de Büyükşehir Belediye Başkanı'nı kutluyorum. Samsun'da 2017 yılında İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları yapılacak. Bu olimpiyat oyunları Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı en büyük organizasyon olacak. Onun için biz işitme engellilerine yönelik uluslararası işaret dili öğretiyor ve öğreniyoruz. Organizasyona 6 bin sporcu, 10 bin spor adamı gelecek. 27 bin kişi de işaret dili öğrenecek. Samsun için ikinci önemli olan tarih de 1919 yılıdır. Hükümetimizin de öne çıkardığı bir tarih var oda Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı ve 2023 yılı. Onun için bizim önümüzde 3 tane step var. Bunları Samsun adım adım gerçekleştirecek. Gerek biz valilik olarak gerekse Büyükşehir Belediyesi ekibiyle birlikte hem 2017'de hem 2019'da hem de 2023'de kendimizin önüne vizyonlar koyduk ve onları adım adım gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının ardından Etik Kurulu Başkanı Prof.Dr. Sedat Murat, katılımcılara "Etik Liderlik ve Kamu Etiği" konulu seminer verdi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Etik Liderlik Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement