Gaziler Günü - Son Dakika
Yerel

Gaziler Günü

Gaziler Günü

Çanakkale'nin Gelibolu, Lapseki, Ezine, Bayramiç ve Biga ilçelerinde tören düzenlendi.

19.09.2014 16:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziler Günü nedeniyle Çanakkale'nin Gelibolu, Lapseki, Ezine, Bayramiç ve Biga ilçelerinde tören düzenlendi.

Lapseki'deki tören hükümet konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

Buradaki törene Kaymakam İsmail Ayhan Tavlı, Garnizon ve Umurbey Ordonat Komutanı Deniz Albay Recep Şenveli ve Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasının ardından Plevne Ortaokulu öğrencileri tarafından şiirler okundu, halk oyunları gösterileri yapıldı.

Törenin ardından Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz tarafından gazilere ve ilçe protokolüne belediye sosyal tesislerde yemek verildi.

Bayramiç

Bayramiç'teki tören Yıldırım Akbulut Meydanı'na yapıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından törene katılanlar saygı duruşunda bulundu İstiklal Marşı'nı okudu.

Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Ali Uçantürk, burada yaptığı konuşmada, vatan ve milleti herşeyin üstünde tutarak sevmek, her zorluğa göğüs germek, din, namus, bayrak, şeref gibi milli ve manevi değerlere el sürdürmemek adına, yapılan savaşlarda ölenlere "şehit" sağ kalanlara ise "gazi" dendiğini hatırlattı.

En büyük gazilik unvanınun 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kararı ile vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e verildiğini belirten Uçantürk, "Tarihte büyük imparatorluklar kurmuş, olan asil Türk milleti ölürsem şehit, kalırsam gazi duygusuyla büyük zaferler kazanmış, üstün medeniyetler kurmuştur. En güzel, en onurlu yaşam ise; Hiç şüphesiz ki gaziliktir. Çünkü onlarda tıpkı şehitler gibi aynı idealler uğruna savaşmış içimizdeki kahramanlardır. Şunu asla unutmayalım ki, bugün bu topraklarda hür ve bağımsız bir şekilde yaşıyorsak bu binlerce şehit ve şu an yanımızda dimdik ayakta duran kahramanlara borçluyuz. Bu duygu ve düşüncelerle şerefle vatanını korumuş, mücadele etmiş ve gazi olmuş tüm gazilerimizin gaziler gününü kutluyorum. Yaşamlarında sağlık, mutluluklar diliyor, saygı ve sevgilerimizi sunuyorum" dedi.

Törenine Kaymakam Kemal Kızılkaya, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Nazmi Çaytaş, Belediye Başkanı Sadettin Arslan, gaziler, daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve askerler katıldı.

Ezine

Ezine'de Atatürk Parkı'ndaki ilk tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı.

Jandarma Teğmen Süleyman Gündoğar'ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu.

İlçe kabristanlığındaki şehitlikte düzenlenen ikinci tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törene katılanlar şehit kabirlerine çiçek bırakıp dua okudu.

Kaymakam Akli Fuat Atik, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Binbaşı İhsan Aclan, Belediye Başkanı Haluk Babaoğlu ve diğer protokol üyeleri ile şehit ve gazi yakınları katıldığı tören burada sona erdi.

Gelibolu

2'nci Kolordu Komutanlığı karargahı önündeki resmi tören Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygu duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Gelibolu Kaymakamlığını temsilen Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Belediye Başkanı Mustafa Özacar'ın katıldığı törende 78 yaşındaki Kore Gazisi Hüseyin Ud konuşma yaptı.

Kendilerine "gazi" nişanı verenlere teşekkür ettiğini belirten Ud, "Bizler vatanımızı ölümü düşünmeden savunduk. Kimimiz şehit düştü, kimimiz gazi olduk. Bu vesileyle aramızdan ayrılmış gazi ve şehitlerimizi rahmetle anıyor, tüm gazilerimizi saygıyla selamlıyorum" dedi.

Tören, ilçedeki askeri şehitlikte devam etti. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gaziler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement