Geleneksel 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Geleneksel 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü Kutlandı

Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü, ’’Türkiye’de bitki ıslahının 90. yılı’’ ana teması ile Ankara’da kutlandı.

13.05.2015 12:25

Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) tarafından bu yıl 6.'sı düzenlenen 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü, " Türkiye'de bitki ıslahının 90. yılı" ana teması ile Ankara'da kutlandı.

11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü dolayısıyla düzenlenen programda, BiSAB Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Yalçın Kaya, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak birer konuşma yaptı. Konuşmasında 15 üniversitenin ziraat fakültelerinden gelen ıslahçı adayı öğrencilere seslenen BİSAB Başkanı Doç. Dr. Yalçın Kaya, "Bir kez daha bitki ıslahının ustaları ile mesleğe yeni adım atacak ıslahçı adaylarını bir araya getirmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz" dedi.

Kaya, "Sizler geleceğin gıda güvenliğinin teminatısınız. Sabır isteyen bir gönül işi olan bitki ıslahı ile uğraşacak, Türkiye'nin en önemli bilim insanlarından olacaksınız. Biz, BİSAB olarak Bitki Islahçıları Günü'nü sizin heyecanınızı pekiştirmek için düzenliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de buğday melezlemesinin 90 yıl önce başladığını ve bu nedenle bu yılki Bitki Islahçıları Günü'nün ana temasını 'Türkiye'de bitki ıslahının 90. yılı' olarak belirlediklerini ifade eden Kaya, "Bu günlere gelmek kolay olmadı ama asıl önemli olan 2023 hedeflerimize ulaşmak ve yeni geliştirilen çeşitlerle marka olmak" dedi.

Ardından söz alan TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü fikrini geliştiren ve 6 yıldır kutlama programları düzenleyen BİSAB Yönetim Kurulu'na teşekkür ederek, "Artık sektörümüz tohum ihraç ediyor. 70'i aşkın ülkeye 150 milyon dolarlık tohum satıyoruz. Ancak bu yıl çok önemli bir gelişme daha oldu, ithalatımız ilk kez düşmeye başladı. Bu gelişmelerin temelinde yasal alt yapının sağlanması, TÜRKTOB ve alt birliklerin kurumsallaşması ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği destekler, teşvikler yatıyor" dedi.

Gençer, "Uluslararası alanda sektörümüzden daha çok söz ettirmek istiyorsakolmazsa olmazımız yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesidir, bitki ıslahıdır, ıslahçısıdır. Ne yazık ki sektörümüzün en zayıf noktası da budur. Yeterli sayıda ve nitelikli bitki ıslahçısı yetiştirmek öncelikli gündemimiz olmalıdır" şeklinde konuştu.

TÜRKTOB Başkanı Gençer, genç ıslahçı adaylarına şöyle seslendi:

' Değerli öğrenciler, geleceğimiz sizlersiniz, ıslaha gönül verin ve çalışın böylelikle geleceğinizi garanti altına alın. Sektörümüzün size ihtiyacı var. Hem klasik, hem de biyoteknolojik ıslah konusunda çalışmalarınızı hızlandırmalısınız."

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör ise yaptığı konuşmada Türkiye'de ıslah çalışmalarının çok önemli olduğunu, özellikle son 10 yılda bitki ıslahı konusunda yapılan çalışmalardan gurur duyduğunu ve yerli çeşitlerin giderek yaygınlaştığını söyledi.

TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, bir ıslahçı olarak çok heyecanlı olduğunu belirterek, "Türkiye endemik bitkiler konusunda büyük potansiyele sahip. 12 bin bitki türümüzden 4 bini endemiktir. Tüm Avrupa kıstasında 2 bin 400 endemik bitki olduğunu düşünürsek zenginliğimiz daha net ortaya çıkar. Bu zenginlik aslında bağımsızlığımız demektir, ıslahçılarımızın bu zenginliği en iyi şekilde değerlendirmesi lazım" ifadesini kullandı.

Yerli tohum sanayinin gelişmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak üzerlerine düşen tüm görevleri büyük bir gayretle yaptıklarını belirten Burak, dünyanın en büyük 3. Tohum Gen Bankası'nı kurduklarını, diğer gen bankalarıyla birlikte toplam 122 bin civarındaki çeşidin muhafaza edildiğini ve bu çeşitlerin kullanılmasıyla elde edilen yeni çeşitlerin dünya ticaretine mal olduğunu söyledi. Tescilli çeşit ve sertifikalı tohum kullanımının sürekli yaygınlaştığını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği desteklerle bazı ürünlerde yerli çeşit kullanımın yüzde 100'e yaklaştığını, sebze çeşitlerinde ise yerli tohum kullanım oranının yüzde 10'dan yüzde 60'a çıktığını anlatan TAGEM Genel Müdürü Burak, "Bazı yanlış anlaşılmaları düzeltmek istiyorum; çiftçimiz kendi tohumunu kullanabilir, bu konuda yasak yok. Sadece ticarete konu olduğunda Tohumculuk Kanunu devreye giriyor. Buradaki amacımız çiftçimizin ve ıslahçımızın hakkını korumaktır" dedi.

Hibrit tohum ıslahında yarı yol materyalini sektöre verdiklerini hatırlatan Burak, "Artık tarla bitkilerinde de yarı yol materyalini veriyoruz, sektör bu hatlarımızı satın alabilir. Ayrıca BİSAB ile ıslahçı eğitimi protokolünü yakında imzalayacağız, ıslahçılarımızın yetişmesinde daha çok katkıda bulunacağız, Milli Eğitim Bakanlığı ile de çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Konuşmaların ardından TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak başkanlığındaki "Türkiye'de Bitki Islahının 90. Yılı" konulu panele geçildi. Panelde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşet Arslan 'Geçmişten Günümüze Kamuda Bitki Islahı'- Özel Sektör Genel Müdürü Fahri Harmanşah 'Geçmişten Günümüze Özel Sektörde Bitki Islahı'- Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi (TTSM) Çeşit Tescil Bölümü Başkanı Orhan Balcı ise 'Geçmişten Günümüze Islah Edilmiş Çeşitler ve Ülkemiz Tarımına Katkıları' konulu sunum yaptı.

11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü'ne Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra Bozok, Atatürk, Sütçü İmam, Akdeniz, Uludağ, Ahi Evran, Eskişehir Osmangazi, Namık Kemal, Ankara, Ondokuz Mayıs, Selçuk, Harran, Ege, Erciyes ve Çukurova Üniversitelerinin ziraat fakültelerinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü kutlama programı, Dr. Mehmet Uyanık'a takdim edilen özel ödül ile panelistlere, akademisyenlere ve öğrencilere plaket ve ödüllerinin verilmesiyle son buldu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Geleneksel 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement