Gema Vakfı'ndan Erozyon Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Gema Vakfı'ndan Erozyon Uyarısı

Vakıf başkanı Kilimcigöldelioğlu: "Erozyon nedeniyle topraklarımızı büyük oranda kaybediyoruz”

21.02.2014 12:45

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, su ve toprak erozyonu nedeniyle Gediz Havzası'nda ve özellikle Gediz nehri yatağı kıyısındaki arazilerde ciddi oranda tahrip meydana geldiğini belirterek "Erozyon nedeniyle topraklarımızı büyük oranda kaybediyoruz" dedi.

Kilimcigöldelioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, su ve toprak erozyonu nedeniyle bölgede tahribatın devam ettiğini belirtti.

Menemen, Kemalpaşa, Ahmetli, Salihli, Demirköprü Barajı ve Gediz Nehri yatağı kıyısında erozyon ve tahribatın sürdüğünü öne süren Kilimcigöldelioğlu, "Gediz Nehri yatağı, Gediz sınırından itibaren Uşak, Selendi, Kula, Demirköprü Barajı, Salihli, Ahmetli, Kemalpaşa ve Menemen'e kadar olan güzergah ıslah edilmelidir. Islah çalışmalarının ardından Gediz Nehri'nin temiz kalması için arıtma tesislerine ağırlık verilmelidir. Arıtma tesisi olmayan yerleşim birimlerinde belediyeler ve Organize Sanayi Bölgeleri bu konuda mutlaka bir çalışma yapmalıdır. Arıtma tesisleri ile birlikte Gediz Nehrine paralel atık su kanalı yapılmalıdır" diye konuştu.

Gediz Havzasında yer alan verimli arazilerin büyük bir bölümünün erozyon nedeniyle tahrip olduğunu kaydeden Kilimcigöldelioğlu, erozyondan sadece verimli tarım arazilerinin değil ormanların da etkilendiğini söyledi.

Erozyon sonucu taşınan verimli toprakların tarım arazileri, çayır, mera alanlarının azalması, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretiminde kayıplara ve verim kayıplarına yol açtığını ifade eden Kilimcigöldelioğlu, diğer taraftan baraj göllerini doldurarak, barajların ekonomik ömürlerinin kısalmasına neden olduğunu açıkladı.

Havzada 1,17 milyon hektar arazi yer aldığını kaydeden Kilimcigöldelioğlu, bu verimli arazilerin 1,2 milyon hektarlık alanında toprak koruma önlemleri için çalışmaların başlatılması gerektiğini vurguladı. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gema Vakfı'ndan Erozyon Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement