Genel Seçime Doğru - Son Dakika
Politika

Genel Seçime Doğru

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun milletvekili aday adaylığı başvurusuyla ilgili, "Başbakanımızın Konya üzerinden başvurusu var. Genel Merkeze yapılmış başvuru. Bir numaralı kayıt sırası onun" dedi.

20.02.2015 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun milletvekili aday adaylığı başvurusuyla ilgili, "Başbakanımızın Konya üzerinden başvurusu var. Genel Merkeze yapılmış başvuru. Bir numaralı kayıt sırası onun" dedi.

Şentop, AK Parti aday adaylığı için tanınan sürenin son gününde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Son gün olması nedeniyle önceki günlere oranla daha yoğun başvuru gözlendiğini ifade eden Şentop, başvuruları, hem sistem üzerinden yapılanlar hem de para yatıranlar açısından ayrı ayrı takip ettiklerini, aradaki farkın o bakımdan önemli olduğunu anlattı. Şentop, şu bilgileri aktardı:

"Şu anda aşağı yukarı, söylediğim şey ki bu her an artıyor, 4 bin 100 civarında bizzat evrakıyla, dosyasıyla başvuranların sayısı. Ama para yatıranların sayısı 5 bin 500 civarında bu da artıyor. Beş dakikada bir takip ediyorum, artış devam ediyor. Bir de ayrıca 500 civarında da engelli başvurusu var. Bunlar para ödemediği için, para ödeyenlere eklememiz lazım. Dolayısıyla hesaba para yatırma bakımından başvuru ücreti, özel aidat yatırma bakımından yaklaşık hesaplarsak 6 bin civarında gibi gözüküyor. Bu işin bir tarafı. Başka bir tarafı da şu, başvuruları dosyayla yapıyorlar, hard kopy olarak kaydediyorlar, bir de bunlar sisteme giriliyor. Bunlar eş zamanlı olmuyor. Çünkü yoğunluk olduğunda elle kayıtları yapıyorlar, biriktiriyorlar, daha sonra sisteme giriyorlar. Buradaki uygulama, illerimizde de böyle. Dolayısıyla illerimizde yoğunluktan dolayı önce evrak üzerinde yazılı kayıt alıyorlar, sonra sisteme giriyorlar. Bu bakımdan net sayıyı verebilmemiz için başvuruların bitmesi, belki yarın öğleye doğru elle yazılı kayıtların sisteme girilmesi için beklememiz lazım."

Önceki seçim dönemine göre daha yüksek başvuru sayısı beklediklerini bildiren Şentop, "Öngördüğünüz rakam var mı?" sorusuna, "Öngördüğümüz 2011'deki başvurunun biraz üzerinde olacağını tahmin ediyorduk. 5 bin 500'dü, onun üzerinde bir şey olacak" yanıtını verdi.

Şentop, bir soru üzerine, 16.30 itibarıyla 678 kadın aday başvurusu olduğunu bildirdi.

-"Bir numaralı kayıt sırası Davutoğlu'nun"

Bir başka soru üzerine Şentop, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da adaylık başvurusunda bulunduğunu belirterek, "Başbakanımızın Konya üzerinden başvurusu var. Genel Merkeze yapılmış başvuru. Bir numaralı kayıt sırası onun. İlk başladığında başvurular o gün itibarıyla başvurusunu yapmıştı Başbakanımız" diye konuştu.

" Hakan Fidan'ın aday adaylığı başvurusu yapıp yapmadığı?" da sorulan Şentop, "Yapmış olabilir. İsim bazlı olarak şu anda baktırmadım arkadaşlara. Sayısal olarak sonuçları aldık. İsim isim inceleme imkanımız var ama yukarıda da bir yoğunluk var ayrıca. İstifa etti, başvurusunu mutlaka süresi içinde yapacaktır. ya yapmıştır ya yapacaktır" ifadesini kullandı.

"11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'in aday adaylığı başvurusu yapıp yapmadığı?" sorusu üzerine ise Şentop, isim bazlı tarama yapmadığını yineleyerek, "Ancak önceki cumhurbaşkanımızın başvurusu olsa ondan haberimiz olurdu" dedi.

Şentop, "Sürpriz isimlerden başvuru gelip gelmediği?"sorusunu, "Onlar sürpriz diyorsunuz, sürpriz kalsın. Bütün başvurular bitsin de sistemi tamamen okuyacak duruma gelelim. Yarın sayısal olarak öğle civarında veririz. Daha sonra belki isim bazlı olarak bunu söyleyebiliriz" diye cevapladı.

Bir başka soru üzerine, üç dönem kuralına takılmayan bütün bakanların başvuru yaptığını bildiren Şentop, bugün son başvuru süresinin 19.00 olarak ilan edildiğini ancak parasını yatırıp başvuru yapmak isteyenleri geri çevirmeyeceklerini söyledi.

Başörtülü adaylar

Başörtülü aday adaylarının sayısının çokluğuna işaret edilmesi üzerine Şentop, bu konuda sayısal bir çalışmaları olmadığını ancak başvuru yapan kadın adaylarının yarıya yakınını başörtülülerin oluşturduğunu kaydetti.

Yıllardır bunun için imkan olmadığını, bu yıl ilk yaşandığını anımsatan Şentop, "Prensip olarak bir iki şey söyleyebilirim. Birincisi kadın aday sayımız 2011'e göre daha fazla olacak. İkincisi de kadın adaylarımız aşağı yukarı yine oransal olarak çok kati bir şey değil ama yarısı başörtülü, yarısı başı açık olacaktır. Yani tahmini çerçeve bu.  AK Parti'nin tabanı gibi, teşkilatları gibi böyle bir tablo olacak" dedi.

"AK Parti'nin iç güvenlik paketini çekeceği iddiası var" ifadesi üzerine Şentop, "Yok. Yok o konuyla ilgili bir şey söylemeyeyim. Bugünkü tabloyu bilmiyorum. Ama bu konuda daha önceki kararlılıklar ifade edildi. İlave bir şey söylemeyeyim" diye konuştu.

Öte yandan, CHP eski MYK ve PM üyesi Savcı Sayan da AK Parti'ye aday adaylığı başvurusunda bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Genel Seçime Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement