Hafize Teyze" İlham Oldu, "Muz Lifi Atölyesi" Kuruldu - Son Dakika
Güncel

Hafize Teyze" İlham Oldu, "Muz Lifi Atölyesi" Kuruldu

Hafize Teyze" İlham Oldu, "Muz Lifi Atölyesi" Kuruldu

Muz bitkisinin kullanılmayan atık gövdesinden elde edilen lifin işlenerek ipe dönüştürüldüğü ve 150 çeşit ürün hedefleyen Muz Lifi Atölyesi'nin açılışı yapıldı.

19.07.2014 09:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muz bitkisinin kullanılmayan atık gövdesinden elde edilen lifin işlenerek ipe dönüştürüldüğü ve 150 çeşit ürün hedefleyen Muz Lifi Atölyesi'nin açılışı yapıldı. Projeye, "Hafize Teyze" lakaplı Bozyazılı yaşlı bir kadının muz gövdesini taşlara vurarak liflere ayırması ve daha sonra da lifleri kurutarak eğirmesinin ardından kilim, heybe ve benzeri eşyalar dokuması ilham oldu.

Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES (Sosyal Destek) kapsamında finanse edilen, Mersin Valiliği Koordinasyonu'nda, Bozyazı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ve "Muz Lifi Bozyazı'da Hayat Buluyor" projesi kapsamında kurulan Muz Lifi Atölyesi'nin açılışı gerçekleşti. Atölye'de yapılan ilk ürünler yoğun ilgi gördü.

"BU İŞİ BİLEN TEK KİŞİ HAFİZE TEYZE"

Bozyazı'da yaşayan Hafize Çoşkun isimli yaşlı bir kadının, yıllar önce muz gövdesini taşlara vurarak liflere ayırması ve daha sonrada lifleri kurutarak eğirmesinin ardından kilim, heybe ve benzeri eşyalar dokumasının, projenin gerçekleştirilmesine ilham kaynağı olduğunu söyleyen Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran, "Öncelikle Halk Eğitim Müdürlüğümüz'deki usta öğreticilerimize bu işi bilen tek kişi Hafize Çoşkun Teyzemiz tarafından eğitim verilmiş ve bu zanaatın kaybolmasının önüne geçilmiştir" dedi. Erkayıran, "İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından 'Muz Lifi Bozyazı'da Hayat Buluyor' projesi hazırlanmış, Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu'nun destekleri ile SODES'ten kaynak aktarılmıştır. Projenin Ekim 2013'te uygulamaya başlanmasıyla birlikte, ilk olarak muz lifinin taşlara vurularak elde edilmesi yerine seri üretim için Hindistan'dan iki adet makine getirtilmiştir. İlçemizde kurulan tesise bu makinalar yerleştirilerek, ülkemizde bir ilk olan muz lifi üretimi başlamıştır" şeklinde konuştu.

HEDEF 150 ÇEŞİT

Elde edilecek olan liflerin Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan 9 ayrı kursta işlenerek çeşitli hediyelik ve süs eşyaları üretileceğini, Bozyazı'da yeni bir istihdam alanı oluşturan projenin 4 ay süreceğini, muz lifi üretiminin proje bitiminde de devam ettirilmesinin planlandığını, hedeflerinin muz lifinden yapılan hediyelik eşyaların bir yıl içerisinde yaklaşık 150 çeşide ulaştırılması ve önümüzdeki birkaç yıl içinde de Mersin'in simgesi haline gelmesini sağlamak olduğunu ifade eden Erkayıran, "Her ilin bir simgesi var. Erzurum dediğimizde aklımıza oltu taşından yapılmış tespih gelir. Kütahya dediğimizde çiniden yapılmış seramik gelir. İnanıyorum ki ilerde Mersin denildiği zaman muz lifinden yapılmış hediyelik süs eşyaları gelecek" diye konuştu.

"MUZ LİFİ'NDEN YAPILMIŞ HEDİYELİK EŞYALAR MERSİN'İN SİMGESİ HALİNE GETİRİLMELİ"

Muz lifinden yapılmış hediyelik eşyaların tanıtımı ve Mersin'in simgesi haline gelebilmesi için başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, tüm ilçe belediyelerine, sivil toplum kuruluşlarına ve resmi kurumlara görevler düştüğünü vurgulayan Erkayıran, "Herhangi bir yere hediyelik eşya verilmesi gerektiğinde muz lifinden yapılmış hediyelik eşyalar tercih edilmelidir. Bu açıdan, Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ferudun Torunoğlu'na teşekkür ederim. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e muz lifinden yapılma bir çanta hediye etmiştir. Tanıtımı açısından çok yararlı olmuştur. Önümüzdeki hafta Mersin'e gelecek olan Sayın Başbakanımız'a muz lifinden yapılma Türk Bayrağı motifli duvar halısı Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu tarafından arz edilecek. Ayrıca saygıdeğer eşine de çanta hediye edilecektir. Tüm kamu ve özel kuruluşlarımızdan hediyelik eşya olarak muz lifinden yaptığımız ürünleri vermelerini istiyoruz. Bu Mersin'in tanıtımı ve yeni bir iş alanın açılmasına neden olacaktır" ifadelerini kullandı.

MAKİNALAR HİNDİSTAN'DAN GETİRİLDİ

"Hafize Çoşkun olmasa ne muz lifinden, ne de muz lifinden yapılmış ürünleri bilecektik" diyen Erkayıran, şöyle devam etti: "Bu işin fikir babası Hafize teyzemize, Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu'na, İlçe Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürüne, proje ekibine, kurs hocalarına teşekkür ederim. Muz lifi işleyen ellere kolay gele diyorum."

Yapılan konuşmanın ardından Erkayıran, Hindistan'dan getirilen makinanın başına geçerek muz bitkisinin kullanılmayan atık gövdesinden lif elde etti. Muz lifinin kurutulduktan sonra kursiyerler tarafından elde kirman'la çevrilerek ipe nasıl dönüştürüldüğü Erkayıran'a gösterildi. Muz lifinin fikir babası Hafize Çoşkun, kendi elleri ile muz lifinden yaptığı hediyeyi Kaymakam Erkayıran'a verdi. Kurs hocaları ve kursiyerlerle çekilen toplu resim ile birlikte tanıtım programı sona erdi.

Bozyazı Gürlevik Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi binasında kurulan Muz Lifi Atölyesinin açılışına Bozyazı Kaymakamı Mustafa Erkayıran, eşi Rüyan Erkayıran, Garnizon ve Sahil Güvenlik Komutanı Fatih İkinci, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Süleyman Doğan, Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ferudun Torunoğlu, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurs öğretmenleri, kursiyerler ve muz lifinden kilim dokuyarak projenin ilham kaynağı olan Hafize Çoşkun katıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, açılış konuşmasında çalışmalarında her zaman kendilerine destek veren Kaymakam Mustafa Erkayıran ve projenin hayat bulmasında kendilerine ışık olan Hafize Çoşkun'a teşekkür etti. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hafize Teyze' İlham Oldu, 'Muz Lifi Atölyesi' Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement