Hayvancılık Sektörünün İzmir'de Dev Buluşması! - Son Dakika
Yerel

Hayvancılık Sektörünün İzmir'de Dev Buluşması!

Hayvancılık Sektörünün İzmir\'de Dev Buluşması!

22-25 Mayıs 2014 tarihlerinde ilk kez ‘‘İlklerin Şehri İzmir’’de düzenlenecek olan ‘‘Anadolu EXPO Canlı Süt ve Besi Hayvanları Çiftlik Ekipmanları, Süt ve Et Teknolojileri ve Yem İhtisas Fuarları’’ gerçekleştirilen basın toplantısıyla tanıtıldı.

13.05.2014 18:26

22-25 Mayıs 2014 tarihlerinde ilk kez "İlklerin Şehri İzmir"de düzenlenecek olan "Anadolu EXPO Canlı Süt ve Besi Hayvanları Çiftlik Ekipmanları, Süt ve Et Teknolojileri ve Yem İhtisas Fuarları" gerçekleştirilen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Türkiye süt üretiminin lokomotifi, canlı hayvan ithalat ve ihracatının kapısı, modern işletmelerin ilk hayata geçirildiği İzmir, gelişen Türk hayvancılığını taçlandıracak dev bir fuar organizasyonunda sektörün önde gelen firmaları ve üreticiyi bir araya getirmeye hazırlanıyor. Hayvancılık ve Gıda Teknolojileri sektörüne damgasını vuracak fuar öncesi, Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, İzmir Kırmızı Et Yetiştiriciler Birliği Başkanı Osman Çivril ve organizasyonu düzenleyen Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) da düzenlenen basın toplantısında fuar hakkında bilgi verdi.

ANA ODAK AİLE İŞLETMELERİ

Ülkü Yarış Pisti'nde, Anadolu EXPO Canlı Besi Hayvanı Fuarı ve Anadolu EXPO Canlı Süt Hayvanı Fuarı olarak düzenlenecek organizasyon hakkında bilgi veren Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan Birleşmiş Milletler tarafından 2014 yılının Uluslararası Aile Çiftçiliği yılı olarak belirlendiğini hatırlatarak, aile işletmelerinin ülke ekonomisinde "sigorta" işlevi gördüğünü söyledi. Ceylan, "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 500 milyonun üzerinde aile çiftçilikle geçimini sağlıyor. Bu ailelerin ürettikleri ürünler milyarlarca insanın gıda ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor. Kalkınmakta olan ülkelerin pek çoğunda tarım üretiminin yüzde 80'i aile çiftçiliği sayesinde gerçekleştirmekte. Fuarın amacı ekonomimizin önemli bir gücü olan çiftçimizi son teknolojiler ile buluşturup üretim kalite ve kapasitelerine olumlu katkı sağlamaktır" şeklinde konuştu.

Aile çiftçiliği ile uğraşan kesimin, hem yerel ticaret ağlarının hem de kültürün bir parçası olduklarından, gelirlerinin büyük bölümünü yerel ve bölgesel pazarlarda harcayarak hem tarım hem de tarım dışı alanlarda istihdam yaratılmasına katkı sağladığının altını çizen İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, gerekli destek sağlandığında, söz konusu çiftçilerin üretim kapasitelerinin hızla artacağını ifade etti. Türer, fuarın özellikle dünyada hızla önem kazanan gıda hijyeni konusunda en yeni teknolojileri İzmir'e getireceğini belirterek tüm sektör temsilcilerini Anadolu EXPO Canlı Besi Hayvanı ve Anadolu EXPO Canlı Süt Hayvanı Fuarına davet etti.

Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal konuşmasına, sektörde bir ilk teşkil edecek bu dev fuarı organize eden ekibe teşekkür ederek başladı. Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini anlatan Güldal, Fuarda küçükbaşta 30 ırktan 350 koyun ve keçi, büyükbaşta ise 19 ırktan 250 sığır'ın sergileneceğini söyledi. Fuarda, Türkiye'nin hayvancılıkta geldiği noktanın sergileneceğine dikkat çeken Ahmet Güldal, "Bölgemizde bulunan damızlık birlikleri ve TİGEM Genel Müdürlüğü bu fuara katılıyor. Hayvancılıkta Türkiye'nin geldiği noktayı bu fuarda ortaya koyma fırsatı bulacağız. Türkiye hayvancılıkta son 10 yılda önemli gelişmeler kaydetti. Süt verimi yüzde 100, karkas et verimi ise yüzde 50 oranında arttı." şeklinde konuştu.

TİGEM ONUR KONUĞU!

Son yıllarda Türkiye'nin hayvancılıkta yapmış olduğu atılım ve gelişmeleri Dünyaya tanıtmak ve dünyadaki gelişmeleri Türkiye ile tanıştırmak için hazırlanan "Anadolu EXPO Canlı Süt ve Besi Hayvanları Çiftlik Ekipmanları, Süt ve Et Teknolojileri ve Yem İhtisas Fuarları" Küresel kuraklığın ve hayvan hastalıklarının getirdiği problemler, artan enerji girdileri, artan yem fiyatları, kalifiye işçi sıkıntısı, hayvansal ürünlerin çok düşük fiyatlara alıcı bulması, yetersiz ve verimi düşük damızlık hayvan sayısı gibi Türk Hayvancılık Sektörünün gelişimini engelleyen sorunlara teknolojik çözüm alternatifleri sunulacak.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) çiftliklerinde bulunan numune hayvan türleri ile onur konuğu olarak katılacağı fuara, Büyük işletmeler, kooperatif ve birlikler ile aile işletmeleri yanında yaklaşık 36 yabancı ülkeden de ziyaretçilerin gelmesi bekleniyor.

PİSTTE BU KEZ ARABALAR DEĞİL KUZULAR YARIŞACAK

Fuar Organizasyonu, düzenlenecek ödüllü yarışmalar, ziyaretçilere yönelik tadımlar ve renkli etkinliklerle üreticiler ve sektör temsilcilerinin yanı sıra 7'den 70'e tüm İzmirliler'e keyifli bir hafta sonu yaşatacak. Türk Hayvancılık Sektörünün gelişimini engelleyen sorunlara teknolojik çözüm alternatifleri sunulması hedeflenen fuarda, hayvan üreticileri arasında "Toklu" ve "Ergin" kategorilerinde En Güzel Sakız Koç, "Teke" ve "Keçi" kategorilerinde ise En Güzel Saanen ırkı yarışmaları düzenlenecek.

İzmir ve Ege Bölgesinde faaliyet yürüten Yetiştirici Birliklerinin organize edeceği yarışmalar uluslar arası standartlara uygun olacak. Sektör dışı ziyaretçilerin bilgilendirilmesi adına ırk özelliklerinin de anlatılacağı etkinlikte, sahipleri tarafından geldikleri yörelere özgü şekilde süslenecek kuzular ise yarışmalar arasında en ilgi çeken bölümü oluşturacak. "Şampiyon Kuzular" yarışmasında dereceye giren yetiştiriciler tablet bilgisayar, akıllı cep telefonu ve yem gibi ödüller kazanacak. Yarışmalarda kürsüye çıkan hayvan sahipleri ayrıca çobanlığın simgesi kepenek giyecek, sürpriz hediyeler ile ödüllendirilecek.

ŞEFLERDEN LEZZET ŞÖLENİ

Tüm ziyaretçilerin davetli olacağı Mangal Partisi'nde ise lezzet ustaları hünerlerini konuşturacak. "Hayvanların hangi bölgesini nasıl pişirirseniz et daha yumuşak olur?" gibi püf noktaları usta şefler tarafından tadımlarla ziyaretçilere anlatılacak. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hayvancılık Sektörünün İzmir'de Dev Buluşması! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement