Hdp Parti Sözcüsü Bilgen Açıklaması - Son Dakika
Politika

Hdp Parti Sözcüsü Bilgen Açıklaması

HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Bir kez daha ifade etmek istiyoruz ki Türkiye yeniden çözüme dönmeli, yeniden barışı esas alan bir siyaseti geliştirmeli ve siyaset kurumu da topyekun bir bütün olarak daha fazla kimsenin ölmediği, masum insanların daha başlamadan hayatlarını bir bomba, bir kuruşunla kaybetmediği bir ülkede yaşamak istiyoruz" dedi.

14.01.2016 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Bir kez daha ifade etmek istiyoruz ki Türkiye yeniden çözüme dönmeli, yeniden barışı esas alan bir siyaseti geliştirmeli ve siyaset kurumu da topyekun bir bütün olarak daha fazla kimsenin ölmediği, masum insanların daha başlamadan hayatlarını bir bomba, bir kuruşunla kaybetmediği bir ülkede yaşamak istiyoruz" dedi.

Bilgen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, yaşanan çatışmalar ve ölümler dolayısıyla partilerini hedef alan girişimler, açıklamalar olduğunu söyledi.

HDP'nin şiddet ve çatışma ile ilgili ilkesel tutumunun net olduğunu, sivil ölümlerinin onaylanmasının, normal görülmesinin, olağanlaştırılmasının hiçbir şekilde kabul edemeyecekleri bir durum olduğunu vurgulayan Bilgen, "Aksine uzun süredir çatışmaların bitirilmesine dair ısrarımız, girişimlerimiz, çabamız tam da bu sonuçların ortaya çıkmamasına dair arayışlardan kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla da hem Sayın Cumhurbaşkanı'nın partimizi hedef alan sözler sarf etmesi, bizimle ilgili ve bizimle birlikte barış isteyen, çözüm isteyen, kanın durması için siyaseti sorumluluk üstlenmeye çağıran mesajların hedef haline getirilmesi kabul edilebilir bir durum değil. Cumhurbaşkanı'nın daha kapsayıcı bir dili, daha siyaset üstü bir tutum ve ülkenin akademisyenlerini, sivil toplumunu, siyasetini hedef haline getirmeyen bir söylemi esas alması gerekiyor. Çünkü Cumhurbaşkanı böyle konuştuğunda başkaları da durumdan vazife çıkarıp, kanla duş alma hevesi içine girebiliyor. Bu ülke kan gölüne döndüğünde kimin duş alma hevesini tatmin edeceği, kimin başka takıntılarını yerine getireceği doğrusu önemli değil. Sonuçta insanlar öldükten sonra, ülke kan gölüne döndükten sonra kimsenin kendi duygularını tatmini, arayışı, saplantısı, takıntısı giden insanları geri getirmiyor.

Biz bir kez daha ifade etmek istiyoruz ki Türkiye yeniden çözüme dönmeli, yeniden barışı esas alan bir siyaseti geliştirmeli ve siyaset kurumu da topyekun bir bütün olarak daha fazla kimsenin ölmediği, masum insanların daha başlamadan hayatlarını bir bomba, bir kuruşunla kaybetmediği bir ülkede yaşamak istiyoruz."

-"Anamuhalefet liderinin aynaya bakması, kendi pozisyonunu masaya yatırması gerekiyor"

Bilgen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun anayasa süreciyle ilgili HDP'ye yönelik sözlerini de eleştirerek, kendilerini AK Parti ile çirkin bir pazarlığın içinde gibi gösteren söylemleri asla kabul etmediklerinin altını çizdi.

"Bu ülkeyi bir ay boyunca keşif turlarıyla oyalayan kendisidir. Eğer bir ilişki, işbirliği aranacaksa, birisi bununla suçlanacaksa galiba anamuhalefet liderinin aynaya bakması, biraz kendi pozisyonunu yeniden masaya yatırması gerekiyor" diyen Bilgen, Türkiye'nin bugüne gelmesinde yanlış muhalefet tarzının ne kadar etkili olduğunun da sorgulanmasını istedi.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bilgen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın HDP'ye yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine, devletin güvenlikle ilgili atması gereken adımların asla demokrasinin alternatifi olmadığını, sivil siyaseti hırpalayarak güvenlik sağlamanın mümkün olmadığını dile getirdi.

Bilgen, "Cumhurbaşkanı nasıl bir çözüm istediğini, nasıl bir barış algısı içinde olduğunu, siyasi partilerle ilgili kendi pozisyonunu, toplumdaki meşruiyet pozisyonunu sorgulayarak masaya yatırsa bu ülkeye daha büyük bir iyilik yapacak. Cumhurbaşkanı'nın böyle tartışmalarda siyasi partileri hedef almasını asla doğru bulmuyoruz" dedi.

Bilgen, Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki terör saldırısının hatırlatılması üzerine de "Bu galiba çatışmanın kısır döngüsüdür. Bizim ısrarla uyarılarımız bu kısır döngüden çıkalım, kimse hayatını kaybetmesin. Asker, polis, siviller, gençler, çocuklar, masum insanlar... Çabamız uyarımız bundan kaynaklanıyor. Savaşın kazananı olmaz ama barışın da kaybedeni olmaz" diye konuştu.

Sorunların konuşarak çözülebileceğine işaret eden Bilgen, "Asla istemeyiz ama bu şiddetin, bu çatışmanın başka bölgelere de yayılması karşısında siyasetin sorumluluk üstlenmesi gerekiyor" dedi.

Bilgen, Kılıçdaroğlu'nun partisine yönelik başkanlık sistemi ile ilgili eleştirileriyle ilgili soruyu yanıtlarken "Bizim başkanlıkla ilgili tutumumuz son derece net. Eğer bir netlik arıyorsa Sayın Kılıçdaroğlu Anayasa Komisyonuna BDP'nin verdiği taslak önerisine; kendi üyelerinin birbirinden farklı söylem ve pozisyonlarına baksın. Biz çok net bir biçimde demokratik, yeni, çoğulcu, özgürlükçü bir anayasadan yanayız" değerlendirmesini yaptı.

Parlamenter sistemin daha demokratikleştirilebileceğini düşündüklerini, bugünkü durumu meşru ve doğru bulmadıklarını belirten Bilgen, şöyle konuştu:

"Demokratik bir parlamenter sistemi kurmanın yolları, imkanları varken, bunları konuşmak yerine başkanlığı konuşturmayı, tartıştırmayı da aslında Cumhurbaşkanı'nın bugünkü fiili yetki aşımlarını meşrulaştırma çabası olarak görüyoruz. Onun başkan olma heveslerine alet olmayacağımız gibi, bugünkü kullandığı yetkilerin de hukuk dışı ve kabul edilemez boyutlarını toplumla bu anayasa tartışmaları sürecinde paylaşacağımızı ifade ediyoruz."

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelikleri için isim belirleyip belirlemedikleri yönündeki soruya Ayhan Bilgen, "Bu kararı, nasıl bir çalışma içinde olacağımız ile ilgili kararı sivil toplum örgütleriyle, anayasa alanında çalışan toplumsal aktörlerle tartışacağız, değerlendireceğiz ve süre bitmeden de cevabımızı vereceğiz" yanıtını verdi.

Yeni bir anayasa yapımını önemsediklerini, ancak bunun demokratik bir ortamda gerçekleştirilmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Bilgen, "Bu sürece hizmet edecek hiçbir girişimi geri çevirmekten yana değiliz ama bunun bir makyaj niteliğinde kalmasını, başkanlıkla ilgili arayışlar için ülkenin oyalanmasına da fırsat vermek istemiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hdp Parti Sözcüsü Bilgen Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement