HDP ve CHP Tunceli İçin Çekişiyor - Son Dakika
Güncel

HDP ve CHP Tunceli İçin Çekişiyor

HDP ve CHP Tunceli İçin Çekişiyor

CHP ile HDP, kentin iki vekilini alabilmek için kıyasıya yarışıyor. HDP, Başkanlık sistemi ve Erdoğan karşıtlığı, CHP ise ekonomik kalkınmayla seçmeni etkilemenin peşinde.

30.05.2015 14:47

Tunceli'de seçim yarışı, kentteki mevcut iki milletvekilini de alan ana muhalefet partisi CHP ile HDP arasında geçiyor. CHP, liderleri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da memleketi olması nedeniyle bu şehre ayrı bir önem veriyor. 2011 genel seçimlerinde şehrin iki vekilini de alarak Tunceli'yi Doğu'daki "tek kalesi" haline getiren parti bu zaferini sürdürmek istiyor. HDP ise adayları Selahattin Demirtaş ile Cumhurbaşkanlığı seçiminde yakaladığı oy oranını daha da artırıp, CHP'den iki vekili almanın peşinde.

HDP, MHP İLE İTTİFAK KOZUNU KULLANIYOR

Aljazeera'nin haberine göre; Kent merkezinde seçim atmosferi başlamış bile. Adaylar daha çok köy ve ilçelere ziyaretlerde bulunuyor. HDP'nin seçim propagandasında ön plana çıkan Alevilik inancı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, Erdoğan ve Başkanlık sistemi karşıtlığı. Parti ayrıca, seçmene CHP'nin şu ana kadar ana muhalefet partisi olmasına rağmen ne Alevilerin ne de diğer kesimlerin sorunlarını çözmek için çabaladığını, sadece katı bir iktidar karşıtlığıyla sınırlı kaldığını, somut projeler üretmediğini, Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP ile ittifak yaptığını hatırlatarak gidiyor.

CHP'NİN KOZU EKONOMİ

CHP ise daha çok ekonomiyi ön plana çıkarıyor. Kent için somut projeler hazırlayıp, bunları halka aktarıyor. Parti; tarım, hayvancılık, sulama ve kente ilgili projeler anlatıyor.

CHP DÜŞTÜ, HDP YÜKSELDİ

CHP, 2011 genel seçimlerinde 25 bin 400 oy alarak iki milletvekilliği aldı. HDP'nin selefi BDP o yıl seçime bağımsız aday sanatçı Ferhat Tunç ile girdi. Ancak Tunç 10 bin 347 oyla seçilemedi. 2014 yerel seçimlerinde ise üstün gelen taraf HDP oldu. CHP, il genel meclisi sonuçlarına göre yüzde 32.06, HDP ile BDP ise kent genelinde yüzde 34.2 aldı. Belediye başkanlığı da yüzde 42.46 oy oranıyla BDP'nin oldu.

DEMİRTAŞ FAKTÖRÜ

HDP, üstünlüğünü Cumhurbaşkanlığı seçiminde de sürdürdü. Selahattin Demirtaş ile kent genelinde oyunu yüzde 52.25'e çıkardı, aldığı oy ise 21 bin 740'tı. Ancak CHP ile MHP'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu kentte, sadece 13 bin 890 oy alabildi.

HDP BARAJI AŞARSA...

HDP ayrıca 7 Haziran seçimlerine son yerel seçimlerde bağımsız adayla giren ve 2 bin 290 oy alan Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) ile ittifak yaparak giriyor. Bu ittifakın da HDP lehine olduğu görülüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki aynı sonuçlar alınırsa, HDP'nin barajı aşması durumunda CHP'den bir vekili kesin alacağı görülüyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel HDP ve CHP Tunceli İçin Çekişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (63)

  • türkiyeli: hdp barajı geçecekmiş rüyasında olabilir .adama ne derler yürüde ense traşını görelim. 3 54 Yanıtla
  • TUNCELİLİ: Hdpli Faşistlere oy Yok.Tunceliliyim Aleviyim Chpliyim.Burada MHP keşke aktif durumda olsa oyumu Mhpye verirdim 16 24 Yanıtla
  • RIZELI: Ben bir Türk olarak oyum hdp ye 26 13 Yanıtla
  • TUNCELİLİ: Oylarımız helal hoş olsun Chpye bu Hdpli faşistlerede Allah fırsat vermesin 14 25 Yanıtla
  • GERÇEK KÜRT: bunlar kardeş parti aralarında hallederler. 26 7 Yanıtla
  • zeynel özgün: hdp her iki vekili de alır. bu kesindir. ben dersimde yaşıyorum. halkın nabzını da iyi tutuyorum.. 31 2 Yanıtla
  • helal sana baskan: Barajı geçmek nasip olmaz inş HDP ye.... 6 25 Yanıtla
  • ttt: dersim katliamını yapmış olan partiye bu dersimliler neden oy verir anlamış değilim 26 5 Yanıtla
  • DERSİM ( HIRAN AŞİRETİ) : Dersim halkının kafa yapısı HDP ile uyuşuyor.DERSİM halkı DEMİRTAŞ diyor. 26 4 Yanıtla
  • botanlı: Dersim katliamı sorumlusu Chpye dersimlilerin oy vermemesi gerekir.oylar hdpye 18 12 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement