Icf Airport Yönetim Kurulu Üyesi Döngel Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Icf Airport Yönetim Kurulu Üyesi Döngel Açıklaması

ICF Airport Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel, Türkiye'nin Rus ve Alman turist pazarına bağımlı hale gelmesinin sıkıntılı durum oluşturduğunu savunarak, "Bu pazarlarda yaşanacak en ufak olumsuzluk, Türkiye'yi derinden etkileyebilir.

16.04.2015 20:55

ICF Airport Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel, Türkiye'nin Rus ve Alman turist pazarına bağımlı hale gelmesinin sıkıntılı durum oluşturduğunu savunarak, "Bu pazarlarda yaşanacak en ufak olumsuzluk, Türkiye'yi derinden etkileyebilir. Bu açıdan mutlaka yeni pazar yaratmak durumundayız" dedi.

Uluslararası Antalya Havalimanı işletmecisi ICF Airport'un Yönetim Kurulu Üyesi Döngel, Akdeniz Üniversitesi'nde 39'uncu Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen paneldeki konuşmasında, Türkiye'nin 2023 yılı için 60 milyon turist hedefini son derece iyimser, muhafazakar bir rakam olarak nitelendirdi.

Antalya'da 20 milyon turist hedeflendiğini belirten Döngel, geçen yıl kentte 12 milyon yolcunun ağırlandığını anımsattı.

Döngel, sektör açısından 2014'ün iyi geçtiği değerlendirmesinde bulunarak, şöyle konuştu:

"Ağustos ayına geldiğimizde bir önceki yılın yüzde 7 üzerindeydik. Ruslar, yüzde 15'in üzerindeydi bir önceki yılın. Yani ağustos ayının sonuna kadar her şey güzeldi Antalya açısından. Fakat bu Rusya'da yaşanan olumsuzluklardan sonra son çeyrekte durum tersine döndü. Eylül ayında Ruslar eksi yüzde 14, ekim ayında eksi yüzde 15 ve nihayet yılı sadece ve sadece yüzde 3 artışla tamamlayabildik."

Türkiye'yi ziyaret eden ülkelere bakıldığında, Türkiye'nin Avrupa pazarında hızla küçüldüğünü öne süren Döngel, "Burada ciddi bir pazar kaybımız var. Dünya turizminin yüzde 55'i, gayrisafi milli hasılasının yüzde 22'si Avrupa'da oluşuyor. Bu, pazar için her  zaman çok önemli" ifadesini kullandı.

Döngel, Antalya'yı ziyaret eden turistlerin çoğunluğunu Rusların ve Almanların oluşturduğunu, bu iki pazara bağımlı hale gelinmesinin ise sorun oluşturabileceğini söyledi.

"Bu pazarlarda yaşanacak en ufak olumsuzluk, Türkiye'yi derinden etkileyebilir" diyen Döngel, "Bu açıdan mutlaka yeni pazar yaratmak durumundayız"  şeklinde konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Akın Aksu da 2014 yılı genel değerlendirmesi yapıldığında, dünya turizmine 1 milyar 100 milyon kişinin katıldığını, bu sayının 588 milyonunun Avrupa kıtasını ziyaret ettiğini kaydetti.

Dünya Turizm Örgütü'nün 2015 yılı beklentileri hakkında bilgi veren Aksu, "Asya Pasifik projeleri ve Amerika kıtasında yaklaşık yüzde 4-5 oranında bir büyüme beklentisi var. Ülkemizin içinde bulunduğu Avrupa kıtası için ise yüzde 3-4 oranında bir büyüme öngörülüyor" diye konuştu.

Antalya'nın dünyada en çok ziyaret edilen üçüncü şehir konumunda olduğunu vurgulayan Aksu, geçen yıl en çok ziyaret eden turist sıralamasında Rusya'nın 3,5 milyonla ilk sırada yer aldığını, bu ülkeyi Almanya ve Hollanda'nın takip ettiğini belirtti.

Etkinlikte, Cyrstal Otelleri Üst Yöneticisi Umman Çetinbaş, Anex Tour Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar, NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz ve Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen de konuşma yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Icf Airport Yönetim Kurulu Üyesi Döngel Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement