İit Olağanüstü Bakanlar Toplantısı - Son Dakika
Güncel

İit Olağanüstü Bakanlar Toplantısı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), "Başkenti Kudüs olan Filistin devletinin coğrafi bütünlüğünü" vurguladı.

02.10.2015 01:04

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), "Başkenti Kudüs olan Filistin devletinin coğrafi bütünlüğünü" vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd tarafından yayımlanan açıklamaya göre, New York'ta düzenlenen İİT Olağanüstü Bakanlar Toplantısı'nda, İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri ele alındı.

Toplantıda, New York'taki İİT'ye üye ülkelerin elçilerine, "İsrail işgalinin sona ermesi için bir takvim belirlenmesi ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm ihlallerin durdurulması" yönünde BM Güvenlik Konseyi'nin karar alması için Bağlantısızlar Hareketi ve Arap Grubu'yla koordinasyon kurulması çağrısında bulunuldu.

"Başkenti Kudüs olan Filistin devletinin coğrafi bütünlüğünün" önemine işaret edilen toplantıda, İİT'nin 1967 sınırları çerçevesinde Kudüs'ün de içinde olduğu işgal altındaki topraklarında tam bağımsızlık hakkını kazanmasında Filistin devletine verdiği destek vurgulanarak, "İsrail'in gücünü işgalden almış olması nedeniyle Mescid-i Aksa'ya yönelik devam eden ihlallerinin doğuracağı sonuçlar konusunda" uyarı yapıldı.

Toplantıda ayrıca, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı işaretle sözde "Tapınak Dağı'nı" gündeme getirmesi kınanarak, İsrail'in tüm illegal uygulamalarına son verilmesi için BM'den acilen harekete geçmesi istendi.

-İİT'nin Yemen için konferans hazırlıkları-

İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni de İİT'ye üye ülkelerin Dışişleri Bakanları Koordinasyon Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, "Yemen'de son zamanlarda olumlu gelişmelerin yaşandığını" söyledi.

Medeni, "Aden başta olmak üzere bazı kentlerde devlet kurumlarının yeniden göreve başlaması, meşru yönetimin otoritesini kurması açısından son derece önemli bir adım" dedi.

Yemen'de yaşanan savaşa ve insani duruma da değinen Medeni, acil ihtiyaç duyulan insani yardımların sağlanması amacıyla bir konferans düzenlemek için Yemen tarafı ve teşkilat üyeleriyle temas halinde olduklarını aktardı.

Medeni, Yemen'de Husilere yönelik askeri harekata işaret ederek, İİT'nin, Suudi Arabistan'ın başını çektiği koalisyonun Yemen'in birliğini koruma adına gösterdiği çalışmaları desteklediğini dile getirdi.

Medeni, teşkilatın Yemen'in toprak bütünlüğünden yana olduğunu ve anayasal meşruiyeti temsil eden Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin yönetimini ve ülkede istikrarın sağlanması konusundaki çabaları desteklediklerini tekrarladı.

Siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri mart ayında ülkede yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için operasyon başlatmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İit Olağanüstü Bakanlar Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement