Işık, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika
Politika

Işık, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Kara, deniz, hava, jandarma ve sahil güvenlik dahil 3 bin 725 kişi ihraç edildi.

18.08.2016 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Kara, deniz, hava, jandarma ve sahil güvenlik dahil 3 bin 725 kişi ihraç edildi." dedi.

Işık, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bakan Işık, darbe teşebbüsü sürecinde Akıncılar Üssü'nden kendilerine bilgi vererek yardımcı olan asker, işçi ve sivil memurlar olduğunu belirterek onların da katkısıyla kaçmak için hazırlanan 3 Casa uçağının yerde kaldığını bildirdi.

"Darbeciler nereye kaçacaktı?" sorusuna Işık, "Biz sadece kaçacaklarına yönelik içeriden bilgi aldık. Şurada bir hakkı da teslim etmem lazım; gerçekten o gün Akıncı'da çalışan sivil memur ve işçilerin bize çok büyük katkısı oldu. Nasıl bir vatan sevgisiyle dolu olduklarını biz o gece bir kez daha görmüş olduk. Bize anbean gelişmeleri bildirdiler. Kısmi engellemeler de oldu. Ama onların ne yapmak istediklerine yönelik, özellikle işçi kardeşlerimize çok teşekkür ediyoruz, bilgiler aldık. Alt düzey askerlerimizden bilgiler aldık o gece Akıncı'da ne oluyor diye. Casa uçaklarının hazırlandığını ve bunların kaçmak için hazırlık yaptıklarını da orada çalışan askerlerimizden ve sivil işçilerimizden öğrendik. Bunun engellenmesi için pistlerin bombalanarak devre dışı bırakılması sağlandı ama nereye kaçacaklarına yönelik o anda bir bilgimiz yoktu. Belki sorgularda ortaya çıkacak." yanıtını verdi.

"Cumhuriyet savcılarımız çok titiz çalışıyor"

"O gece Akıcı'yı yönetenlerle ilgili bilgi geldi mi, bunlar şu ana kadar alınan ifadelerle çelişiyor mu?" sorusunu yanıtlayan Işık, büyük fotoğrafın ortaya çıkmaya başladığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Şu anda Cumhuriyet savcılarımız gerçekten çok önemli ve çok titiz çalışmalar yürütüyorlar, insanüstü bir gayretle çalışıyorlar. Cumhuriyet savcılarımız o gece orada ne oldu, fotoğrafın bütününü görmemizi sağlayacak çok önemli çalışmalara imza atıyorlar, kendilerine teşekkür ediyorum.

O gece orada yaşananlardan bize aktarılanlarla savcılık ifadeleri birleştirilince ifadelerdeki çelişkiler de ortaya çıkacak, fotoğrafın da önemli bir kısmı zannediyorum en azından çok önemli bir kısmı görülecek."

İhraçlar

Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) uzun yıllardır yapılanan örgütün temizlenmesi doğrultusunda kaç askerin ihraç edildiği ve bunun bir zafiyet yaratıp yaratmayacağına ilişkin soru üzerine Işık, şöyle dedi:

"Öncelikle dün yayımlanan kararnameden sonra son rakam; kara, deniz, hava, jandarma ve sahil güvenlik dahil 3 bin 725 kişi ihraç edildi.

Şu an soruşturmalar da devam ediyor, bu soruşturmaların sonucunda ortaya çıkacak yeni bilgilerle, yeni belgelerle, bazı başka iltisaklı TSK mensubu diyeceğimiz isimler de ortaya çıkarsa bunlar için de gereken yapılır.

Bu süreç içerisinde başka bilgilere de ulaşıldıkça bu yapıyla organik bağı olan yani kendi amiri yerine abisinden emir alan kişilerin TSK'da barındırılması söz konusu olamaz. Düşünebiliyor musunuz adam general, kendi üstündeki generalden emir almıyor, sivilde düz memur olarak çalışan bir abisinden emir alıyor, böyle bir anlayış olabilir mi? Bu konuda ihtiyaç duyulduğunda tabii ki gereken yapılacak. 'Bu bitti artık, bu sondu, bundan sonra böyle bir şey olmayacak' diyemeyiz.

Bu yapıyla irtibatı olmayan hiçbir askerimizin en küçük bir endişe taşımasına gerek yok. Bu yapıyla bağlantısı olmayan askerlerimiz, kendi asli görevlerini en güzel şekilde yürütecektir, onlara yönelik zaten Allah'a şükürler olsun hiçbir şey yapılmasının akıldan dahi geçirilmesi mümkün değildir."

Bakan Işık, ihraçların bir zafiyet oluşturacağını düşünmediğini bildirdi. Türk ordusunun güçlü bir ordu olduğunu vurgulayan Işık, ordunun kriz dönemlerinde kendisini hızlı bir şekilde adapte edebildiğini ve insan kaynağını hızlı bir şekilde ihtiyaç duyulan yere kaydırabildiğini belirtti. Bakan Işık, hem Genelkurmay Başkanlığının hem de kuvvet komutanlıklarının yoğun bir çalışma yürüttüğünü, bu çalışma sonucunda kesinlikle bir zafiyet oluşmayacağının da görüldüğünü dile getirdi. Fikri Işık, askeri pilot gibi ihtiyaç duyulan konularda gereken adımların atıldığını ve atılacağını ifade etti.

Firari askerler

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, firar eden askerlerin sayısına ilişkin soru üzerine, ilk rakamın 311 olduğunu, sonraki süreçte yakalanan ve teslim olanlarla bu sayının düştüğüne dikkati çekti. Işık, "TSK'da 9'u general, amiral, 137 firar var ve bu sürekli düşüyor." diye konuştu.

Işık, aralarında Kuzey Görev Komutanı, Güney Görev Komutanı, Harekat Planlama Başkanı ve Gölcük Deniz Ana Üs Komutanının da olduğu 6 amiralin yanı sıra 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanı'nın şu anda firarda olduğunu bildirdi. ABD'deki bir komutanın da sığınma talebinde bulunduğunu duyduklarını ve bununla ilgili Dışişleri ve Adalet bakanlıklarının gereken çalışmaları yürüttüğüne işaret eden Işık, GATA'da görev yapan bir tuğgeneralin de firarda olduğunu ifade etti.

Işık, Türkiye'nin binlerce kilometre sınırı olduğunu ve firarilerin buralardan kaçmış olabileceğine değinerek, sınırlarda gereken önlemlerin alındığını dile getirdi. Işık, Tümamiral Mehmet Zeki Uğurlu dışında yurt dışına kaçan komutanlarla ilgili bilgileri olmadığını, önemli bir kısmının hala yurt içinde saklandığını düşündüklerini açıkladı.

Işık, sınırı geçmek üzere olan bazı askerlerin yakalandığını ancak PKK'ya sığınan subaylarla ilgili medyada yer alan bazı haberlerin teyit edilmediğini kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Işık, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement