İşte Türk İnsanının Yardımseverliği - Son Dakika
Güncel

İşte Türk İnsanının Yardımseverliği

İşte Türk İnsanının Yardımseverliği

Edirne'ye yürüyüşleri Esenyurt gişelerinde polis tarafından durdurulan sığınmacıların dramına çevre sakinleri duyarsız kalmadı.

21.09.2015 13:42  Güncelleme: 15:59

Suriyeli sığınmacıların Edirne'ye yürüyüşleri Esenyurt gişelerinde polis tarafından durduruldu. Sığınmacı grup içinde yer alan kadın ve çocuklar otoyol kenarındaki yeşillik alandaki bir avuç gölgeliğe sığındı.

ÇEVRE SAKİNLERİ KAYITSIZ KALMADI

Konutlarının hemen önünde yaşanan bu drama çevre sakinleri duyarsız kalmadı. Esenkent sakinlerinden iki kadın evde pişirdikleri yemekleri sığınmacılara götürdü. Görüntülenmek istemeyen kadınlar, "İnsanlık ölmedi" demekle yetindi.

İkramları kabul eden sığınmacılardan bir kadın bebeğiyle birlikte banyoyu kullanmak istediğini söyledi. Vatandaşlar genç kadının bu isteğini de karşılıksız bırakmadı. Vatandaşlar Suriyeli genç kadını bebeğiyle birlikte evlerine alarak Türk insanının yardımseverliğini bir kez daha gösterdi.

Esenler Otogarı'nda sığınmacılara tahsis edilen otobüslere binmeyip Avrupa hayalini gerçekleştirmek isteyen yaklaşık 100 kişilik bir grup, TEM otoyolu Edirne istikametine doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyen sığınmacıların yolu TEM Esenyurt sapağında polis tarafından kesildi. Sığınmacılar, Avcılar'da polis kordonunu geçmek isteyince polis ekipleri kalkanlarla müdahalede bulundu. Bazı sığınmacılar polis tarafından gözaltına alındı.

YAN YOLDA OTURMA EYLEMİ

TEM kenarından Edirne'ye doğru ilerleyen Suriyeli sığınmacıların yolu, çevik kuvvet polisleri tarafından Avcılar mevkiinde kesildi. Sığınmacılar bunun üzerine yan yol üzerinde ellerini enselerine bağlayarak oturma eylemi yaptı.

5 KİŞİ GÖZALTINDA

Edirne'ye yürümek isteyen sığınmacılar, Avcılar'da polis kordonunu geçmek isteyince polis ekipleri kalkanlarla müdahalede bulundu. Kısa süreli arbede yaşandı. Grubu yürümek için kışkırttıkları öne sürülen 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis aracına götürülürken polis zaman zaman gazetecilerin görüntü almasını engelledi. Olay yerine getirilen ses aracından Arapça anonslar yapılarak sığınmacıların sakinleştirilmesi sağlandı. Bu arada olay yerine İETT'ye ait bir otobüs getirildi. Otobüse binen sığınmacıların geldikleri kamplara geri götürüleceği öğrenildi.

CHP'Lİ VEKİLLER DE GELDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile CHP Milletvekili Mustafa Balbay da olay yerine gelerek polis yetkililerinden bilgi aldı. Ekipler, milletvekillerine sığınmacıların yürümesine izin vermeyeceklerini, Türkiye sınırları içinde kaldıkları yere geri dönmeleri gerektiğini söyledi.

"ÇAĞIN EN BÜYÜK İNSANLIK DRAMLARINDAN BİRİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Bunlara yol gösteren, barınma imkanı sağlayan eğitim, sağlık imkanı sağlayan kimse yok Türkiye'de. Bir umutla Avrupa'ya gitmek istiyorlar. Bu tablonun sorumlusu da maalesef hükümet. Bu soruna Türkiye ölçeğinde değil de Avrupa ölçeğinde bir çözüm bulunması lazım." dedi. Balbay, "Çağın en büyük insanlık dramlarından biriyle karşı karşıyayız. Aralarına biz de girdik. Edirne'ye gideceklerini söylüyorlar. Ne kadar uzaklıkta olduğunu, kaç saatte varacaklarını bilmiyorlar. Allah bilir diyorlar. Bunların yolculuğu umuda yolculuk değil, meçhule yolculuk. Bu sorun şu anda Türkiye'nin sorunu ama dünyanın da sorunu. Bu TEM'deki dramı görmeyecekse nerede görecekler. 4 yılda Suriye'de 300 bin insan öldü. Şu anda da burada bir meçhule gidiş var, uzaklığın ne kadar olduğunu bilmiyorlar. Yasal düzenleme gerekiyorsa yapılsın. Bu drama kör ve sağır kalınamaz. Türkiye'de şu an doğmuş 100 bin bebek var. Şimdi 3 tanesini gördük, içimiz parçalandı." diye konuştu.

YOL KENARINDA BEKLİYORLAR

Sezgin Tanrıkulu ve Mustafa Balbay da sığınmacıların isteklerini dinledi ve daha sonra Edirne'ye doğru hareket etti. Polis ekipleri Suriyeli sığınmacıları bu bölgede çembere aldı. Ekipler, gazetecilerin bu alana girişine izin vermiyor. Polis, yaklaşık 50 sığınmacıyı yol kenarına geçmeleri için ikna etti. TEM yan yol yaklaşık yarım saat sonra trafiğe tekrar açıldı.

SABAHTAN BERİ NELER YAŞANDI?

Avrupa'ya gitmek için Büyük istanbul Otogarı'ndan Edirne yönünde yürüyüşe başlayan sığınmacı grubu, TEM Otoyolu Mahmutbey Gişeleri'ni geçti.

YÜZLERCE KİŞİ YOLLARDA

Aralarında kadın ve çocukların, tekerlekli sandalyedeki engelli sığınmacıların da bulunduğu 100 kişilik grup, başka sığınmacıların da katılımıyla daha da kalabalıklaşarak TEM Otoyolu Mahmutbey Gişeler mevkiine ulaştı.

Emniyet şeridinden yürüyüşlerini sürdüren sığınmacılar için polis ekipleri otoyolda güvenlik önemleri alıyor.

SABAHA KARŞI UYKU MOLASI

Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'ndan saat 02.00 sıralarında yola çıkarak Edirne'ye doğru yürümeye başlayan sığınmacılar sabaha karşı uyku molası verdi. Mahmutbey gişelerini geçtikten sonra TEM otoyolunun kenarındaki yeşil alana geçen Suriyeliler, yanlarında getirdikleri valiz ve çantaları bırakıp burada uyumaya başladı.

2 SAATLİK MOLA SONRASI TEKRAR YÜRÜYÜŞE GEÇTİLER

Hava aydınlandıktan sonra 2 saatlik uyku molasının ardından sığınmacılar TEM otoyolunun kenarında tekrar Edirne istikametine doğru yürüyüşe geçti.

Bazı sığınmacılar, günlerdir otogarda beklediklerini, Türkiye'de yaşam şartlarının zor olduğunu ve bu nedenle Edirne sınırını aşarak Avrupa ülkelerine gitmek istediklerini söyledi.

Emniyet şeridinden yürüyen sığınmacıları polis takip ediyor.

YOLDA DURUP ARABASINA ALANLAR VAR

TEM'de Edirne'ye doğru yürüyüşlerini sürdüren Suriyeli sığınmacıları bazı sürücüler görerek emniyet şeridinde durdu. Onlara yardım etmek isteyen sürücüler kadın ve çocuk sığınmacıları araçlarına aldı.

YAKLAŞIK 25 SIĞINMACIYI ARACINA ALDI

Saat 09.00 sıralarında TEM otoyolu emniyet şeridinde yürüyen Suriyelileri gören bir sürücü panelvan aracıyla emniyet şeridinde durdu. Yahya Albayrak isimli sürücü, kadın ve çocukların bulunduğu yaklaşık 25 Suriyeli sığınmacıyı aracına bindirdi. Onları Edirne'ye kadar götüreceğini söyleyen Albayrak, 'Edirne tarafına gidiyorum. Arkadaşları zor durumda gördüğüm için aracıma aldım. Yaklaşık 25 kişi var araçta. Onları Edirne'ye kadar götüreceğim." dedi.

ANNESİNİ BIRAKARAK GÖZYAŞLARI ARASINDA ARACA BİNDİ

Suriyeli bir kadın, araçta yer olmadığı için kendisi yerine 5-6 yaşlarındaki çocuğunun araca alınmasını istedi. Çocuk annesinden ayrılmak istemese de gözyaşları arasında araca bindi. Bir servis aracı da yol kenarında durarak, yaklaşık 20 Suriyeli sığınmacıyı aracına aldı. Sürücü, 'Bugün araç boştu. Çocuklara yardımcı olmak için durduk. Aracımız Silivri'ye kadar gidecek. Silivri sapağına kadar onları götüreceğiz." dedi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İşte Türk İnsanının Yardımseverliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (25)

  • Ahmet: Bir kisi yardim etmis oda kesin KURTTUR haa 33 14 Yanıtla
    sdasda: Kafan çok güzelmiş kardeş güle güle kullan 5 4
  • duygu: Kadın sevincten ağlıyor en çok kadinlara üzülüyorum sokak ta banyo yok bu kadınlar adet oluyor kimisi hamile çok zor durumdalar sokakta yaşamak ne acı 23 0 Yanıtla
  • neden: Kadından çok sap var ! Niye kalıp erkekçe savaşmadınızda kaçtınız ülkenizden. Ülkemizde 2 milyondan fazla sığınmacı var nankörler. Türkiyede hayat zormuş,gidin haçın gölgesinde yaşayın o zaman ! 13 9 Yanıtla
    Patates: defolup gıtsınleer 6 6
  • ferit: bunlar Avrupalı yı sevmez aslında ama yuzsuz oldukları için gidiyorlar.neden zengin arap ülkelerine gitmiyor lar.almanya nın yerinde olsam bitane sini dahi almam. 7 11 Yanıtla
  • koray: yazıktır bu insanlara ırkı dini dili vs ne olursa olsun yazıktır be 18 0 Yanıtla
  • HATALI BAŞLIK : TÜRK İNSANININ ENAYİLİĞİ 2 12 Yanıtla
  • kuzey güney: kürtlerde kuma yapıyor orda yazık 7 7 Yanıtla
  • ..........: bunları ülkeye alanlara ne demeli 2 11 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement