Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrencilerinden Ünye Şehir Planlama Araştırması - Son Dakika
Güncel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrencilerinden Ünye Şehir Planlama Araştırması

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrencilerinden Ünye Şehir Planlama Araştırması

KTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri, Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Cenap Sancar, Yrd Dr Yelda Türk Araştırma Grubu Beyza Şen, Aysun Yılmaz Ünye gelerek Ünye'nin şehir planlamalarına ilişkin 15 günlük şehrin araştırmalarda bulacaklar.

03.09.2013 20:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Cenap Sancar," Bütün eksikliklerinin ne olduğunu alt yapı sorunu var mı, yok mu onların yerinde gözlemlerini yapacak oda yaklaşık 2 hafta burada çalışacağız sonra 3 haftada sadece staj anlamında bölümde çalışacağız, toplamda bir yıl süren bir çalışma olacak bu çalışma sonucunda Ünye'ye nasıl bir defa çoğu yerlerde olmayan veri sistemini hazır hale getirmiş olacağız."

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu,"Şehrin en önemli mesellerinden bir tanesi sadece ünyeye has değil Türkiye'de şehirleşme planlama çok önemli bir yapı arzu ettiğimiz gibi planlanamayan şehirler hem görüntü açısından hem estetik açısından hem de diğer açıdan fevkalade olumsuz sıkıntılar ortaya çıkan bir yapı oluyor. Ünyemizde planlama açısından şehircilik adına bizlere bir çalışma yapabilir mi acaba diye düşünürken böyle bir görüşmeyi yaptık sağolsun hocamız bizi kırmadılar Ünye'ye geldiler. İnşallah şehrimizin planlaması sektörel olarak nelerin nerelerde yapılabileceği bağlamında çok farklı katogorilerde bizlere yardımcı olacaklar. Öğrencilerimizde geleceğin plancıları şehrin idarecileri ve şehircilik bağlamında inşallah otorite olacaklar Türkiye'de sayılı isim olacaklar."

Şehir ve bölge planlama bölümü olarak her yıl 3. Sınıf öğrencileriyle birlikte bizim için labarutuvar sayılacak kentlerin bir çalışmasını yapıyoruz. Doğal olarakta Karadeniz bölgesinde olmamız nedeniyle genellikle gelen talepleri de dikkate alarak bölgede çalışmaya dikkat ediyoruz. Genellikle il çalışıyoruz. İlçe çalıştığımız ikinci yer kent büyüklüğü olarak verdiği imaj açısından buna kabul edeceğimiz büyüklükle hizmet barındırdığı için Ünye'ye ile de çalışabileceğimizi söyledik. Bundan öncede ilçe olarak Merzifon da çalıştık onun dışında da genellikle Kars, Rize, Giresun Trabzon, ordu Sinop, gibi kentleri çalıştık. Yani il düzeyinde çalıştık. biz bunu bir yıl boyunca çalışıyoruz, bir yıl boyunca Ünye'nin sosyal ekonomik anlamda, coğrafi anlamda yatırımlar anlamında bütün sektörler açısından yatımlar anlamında ilin bölgenin neresinde olduğunu biliyoruz. Bu açıdan bakıldığında biz üst ölçekte ünye'nin ne olmak istediğini sektörler açısından ne gibi yatırımlar yapılması gerektiğini biz sorguluyoruz. Bu yaklaşık 4-5 aylık bir süreç içeriyor. Ondan sonraki süreçte de Ünye'nin yerleşmesini ele alıyoruz. Ünye'nin var olan potansiyelleri nedir, sorunları nedir, yerleşme bağlamında bütün sokaklarını Arkadaşlar ikişerli, grup şeklinde dolaşacaklar. Bütün eksikliklerinin ne olduğunu alt yapı sorunu var mı, yok mu onların yerinde gözlemlerini yapacak oda yaklaşık 2 hafta burada çalışacağız sonra 3 haftada sadece staj anlamında bölümde çalışacağız, toplamda bir yıl süren bir çalışma olacak bu çalışma sonucunda Ünye'ye nasıl bir defa çoğu yerlerde olmayan veri sistemini hazır hale getirmiş olacağız. Kentte böyle bir katkımız olacak, yaklaşık 34 öğrenci var yaklaşık 17 grup demektir bu anlamda farkçı görüşleri farklı sektör el anlamda bir truzimi ön plana çıkartabiliriz. Bir tarım sektörünü ön plana çıkartabiliriz. Sanayi sektörüyle ne yapabilir izi ön plana çıkartabiliriz, bu sektör el yaklaşımlarla yerleşimlerin hizmet verebileceğini nasıl yatırım yapılacağı konusunda çalışmalar yapacağız. Başkandan bize bir brifing vermesini isteyeceğiz çünkü çocuklar bu şekil tanıyacaklar sokak soka mahalle mahalle anketler çalışacağız. "

Ünye Belediyesi İmar Şehircilik Müdürü Vural Yıldırım,"Ünye'mizin imar planlamaları 2006 yılında yapıldı. 8 yıl gibi zaman geçti. Bu zaman zarfında Ünye'mizin şehir planlamalarında uygulamada bir takım eksiklikler tespit ettik. Eksikliklerin giderilmesine yönelik biz bir revizyon düşünüyorduk. Bölüm başkanı sayın cenap Sancar hocamız bize bir teklif sundu biz Ünye'yi planlarınız çalışmak istiyoruz. Buda bizim ihtiyacımız olan bir şeydi bu teklifi hem sayın başkanımın da eğitime bir nezle olsun bir katkı sağlaması ve bizim planlarımızın değerli hocalarımızın güzel değerli fikirleriyle birleştirerek bir çalışma başlattık. "

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrencilerinden Ünye Şehir Planlama Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement