Karşılama Töreninde Köpek ve Ardından Koşturan Koruma Polisi Dikkat Çekti (4) - Son Dakika
Güncel

Karşılama Töreninde Köpek ve Ardından Koşturan Koruma Polisi Dikkat Çekti (4)

Karşılama Töreninde Köpek ve Ardından Koşturan Koruma Polisi Dikkat Çekti (4)

"türkiye OLARAK TÜRKMEN KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLMAYA GAYRET EDİYORUZ" Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan'ın son yıllarda ciddi ilerlemeler kaydettiğini vurgulayarak, "Türkmenistan Sayın Berdimuhamedov'un önderliğinde hemen her alanda önemli reformlar gerçekleştiriyor, ciddi ilerlemeler kaydediyor.

03.03.2015 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"türkiye OLARAK TÜRKMEN KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLMAYA GAYRET EDİYORUZ"

Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan'ın son yıllarda ciddi ilerlemeler kaydettiğini vurgulayarak, "Türkmenistan Sayın Berdimuhamedov'un önderliğinde hemen her alanda önemli reformlar gerçekleştiriyor, ciddi ilerlemeler kaydediyor. Biz de bu reformları yakından takip ediyor; kaydedilen her ilerlemeden, elde edilen her başarıdan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ve heyetine Türkiye'ye, ikinci evinize hoş geldiniz diyerek sözlerine başladı.

Cumhurbaşkanı olduktan sonra Orta Asya'ya ilk resmi ziyaretini 6-7 Kasım 2014 tarihlerinde, "kemik kardeşimizö diye nitelendirdiği Türkmenistan'a yaptığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O ziyaret sırasında Değerli Kardeşim Berdimuhammedov'la ticaretten ulaştırmaya, ekonomiden enerjiye, eğitimden kültüre kadar her alandaki iş birliğimizi kapsamlı bir şekilde değerlendirmiştik. Ardından Dışişleri Bakanımız da bölgeye yönelik ilk ziyaretini yine Türkmenistan'a gerçekleştirmişti. Bugün de Değerli Dostumu ve kıymetli heyet üyelerini ülkemizde misafir etmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz. Şüphesiz karşılıklı bu ziyaretler, iki ülkenin birbirlerine verdiği önemin, ilişkileri geliştirme noktasındaki kararlılıklarının birer delilidir, işaretidir. Gerçekten de, Türkiye-Türkmenistan ilişkileri, son yıllarda herkesin gıpta ile baktığı, imrenilecek bir seviyeye ulaştı" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde bu ilişkileri ekonomiden tarıma, enerjiden ulaştırmaya her alanda daha da güçlendirme konusundaki kararlılıklarını dile getirdi. Ziyaret vesilesiyle de, Devlet Başkanı Berdimuhamedov'la samimi, dostane ve verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, öDaha sonra heyetler arası görüşmemizi yaptık. O arada bakan arkadaşlarımız görüşmeler yaptılar. Bilhassa ulaştırma ve enerji alanındaki iş birliğimiz, ilişkilerimize stratejik bir boyut kazandırıyor" diye konuştu.

TÜRKMEN GAZININ TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA PAZARLARINA TAŞINMASI

Orta Asya'nın Hazar Denizi üzerinden uluslararası pazarlara bağlanması noktasında Türkmenistan özel bir konuma sahip bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: "Türkmen kardeşlerimiz de bunu fırsata çevirmek ve daha iyi değerlendirmek için çok yoğun çaba sarf ediyorlar. Görüşmelerimizde Türkmen gazının Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınmasına yönelik fikir teatisinde bulunduk, bu arada enerji bakanlarımız da tabii aynı şekilde bunun detaylarını kendi aralarında görüştüler. Bu kritik konuda Türkmenistan ile Türkiye'nin vizyonlarının aynı olduğunu bir kez daha müşahede ettik. Tabiatıyla, bahsettiğim bu alanlarda başta Azerbaycan olmak üzere diğer bölge ülkeleriyle de yakın bir diyalog ve iş birliği içindeyiz. Nitekim bu amaçla Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan arasında Dışişleri Bakanları düzeyinde üçlü bir mekanizmayı geçen yıl hayata geçirdik. Bakanlarımız belli aralıklarla bir araya gelerek, pek çok konuyu ele alıyor, işbirliği projelerini değerlendiriyorlar. Bu mekanizmayı liderler düzeyine çıkarmaya karar verdik ve ilk toplantımızı inşallah bu yıl Türkmenistan'da yapacağız. Ben bu vesileyle Türkmen kardeşlerimize gösterdikleri iş birliği için teşekkür ediyorum."

TÜRKMENİSTAN VE TÜRKİYE ARASINDAKİ EKONOMİK İLİŞKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan'ın müteahhitlik sektörü bakımından da özel bir ülke olduğunu vurgulayarak, müteahhitlerimizin Orta Asya'da en fazla proje üstlendiği ülkenin Türkmenistan olduğunu belirtti.

Bugüne kadar Türk müteahhitler tarafından Türkmenistan'da gerçekleştirilen projelerin, toplam değerinin 46 milyar dolara ulaştığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şüphesiz bu başarıda, başta Sayın Devlet Başkanı olmak üzere Türkmen kardeşlerimizin firmalarımıza verdikleri güçlü desteğin çok büyük katkısı var. Ben bu vesileyle Değerli Dostum'a firmalarımıza gösterdikleri güven için en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Firmalarımız da başarı grafiklerini her geçen gün yükselterek yüzümüzü ağartıyor, bu güvene layık bir performans gösteriyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemizin Türkmenistan ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerinin olumlu bir seyir izlediğini ve bu alanlarda mevcut potansiyelin tam anlamıyla kullanılması için ortak çabaların sürdürülmesi konusunda tam bir görüş birliği içinde bulunduklarını belirtti.

"TÜRKMENİSTAN'LA ÇALIŞMAYI GELECEKTE DE SÜRDÜRECEĞİZ"

Bugünkü görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin refahı, istikrarı ve güvenliği için Türkmenistan'la çalışmayı, yakın istişare halinde olmayı gelecekte de sürdüreceklerini, özellikle terörle mücadele konusunda da neleri yapılabileceği konusunu da görüştüklerini vurguladı.

Açıklamasında, "Türkiye olarak, birçok alanda Türkmen Kardeşlerimizin yanında olmaya, tecrübe ve imkanlarımızı onların istifadesine sunmaya gayret ediyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA'nın, yurtdışındaki ilk ofisini Aşkabat'ta açtığını, aradan geçen zamanda da kültürden turizme, tarımdan hayvancılığa, eğitimden sağlığa her alanda pek çok projenin gerçekleştirildiğini aktardı.

TİKA'NIN TÜRKMENİSTAN'DAKİ FAALİYETLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan TİKA'nın, şimdi de Sultan Alparslan'ın mezarının bulunması, ayrıca Merv'deki Sahabe türbelerinin restorasyonuna ilişkin çok önemli bir proje yürüttüğünü belirterek, "İnşallah bu proje tamamlandığında hepimizin medar-ı iftiharı olacak, ortak kadim mirasımızın bir sayfası daha ihya edilecektirö dedi.

Eğitim konusunda da Türkmenistan ile yoğun bir çalışmanın yürütüldüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Burslarıö kapsamında 300'ün üzerinde Türkmen öğrencinin lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde ülkemizde eğitim gördüğüne işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki yıl bu sayıyı daha da artırarak, çok daha fazla Türkmen öğrenciye ülkemizde eğitim imkanı sunulacağını belirtti.

"TÜRKMENİSTAN ÖNEMLİ REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkmenistan, Sayın Berdimuhamedov'un önderliğinde hemen her alanda önemli reformlar gerçekleştiriyor, ciddi ilerlemeler kaydediyor. Biz de bu reformları yakından takip ediyor; kaydedilen her ilerlemeden, elde edilen her başarıdan memnuniyet duyuyoruz. 20 yıldır büyük bir özenle takip ettikleri "tarafsızlık statüsü" ile Türkmen kardeşlerimiz, uluslararası sistemde gerçekten çok farklı bir yer edindiler. Son yıllarda "açık kapılarö ve "aktif tarafsızlıkö kavramlarıyla bu politikayı zenginleştirdiler. Bugün Türkmenistan bir taraftan bu konumunu muhafaza ederken, diğer taraftan da bölgesel ve küresel barışa müspet katkı sunuyor" dedi.

Bu vesileyle Türkmenistan'ın tarafsızlık statüsünün 20'nci Yıldönümünü tebrik ederek, başarılarının devamını dilediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: "Kıymetli dostum ve heyetine tekrar hoş geldiniz diyor, imzaladığımız anlaşmaların ülkelerimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum."

TÜRKMENİSTAN DEVLET BAŞKANI BERDİMUHAMEDOV: "ÇANAKKALE SAVAŞLARI ANMA TÖRENLERİNE KATILACAĞIZ"

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ise açıklamasında kendilerine gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek, yüzyıllar öncesinden gelen kardeşlik münasebetlerine verdikleri öneme işaret etti. Türkiye için de Türkmenistan için de 2015 yılının önemli bir yıl olduğunu belirten Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın tarafsızlık politikasının, 20. yılını kutladıklarını belirterek, bunun hem kendileri hem de bölgesel açıdan önemli olduğunu söyledi. Devlet Başkanı Berdimuhamedov, 12 Aralık 2015'te Türkmenistan'da gerçekleştirilecek olan uluslararası toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı davet ettiklerini bildirdi.

Çanakkale Savaşları 100. Yıl Dönümü Anma Törenleri'nin bu yıl gerçekleştirileceğine de işaret eden Devlet Başkanı Berdimuhamedov, kendilerini de bu etkinlere katılacaklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, basın toplantısı öncesinde ortak bildiri imzaladı.

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Türkiye ve Türkmenistan arasında, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığına İlişkin Anlaşma", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Çalışma, Sosyal Güvenlik ve İstihdam Alanlarında İş Birliği Anlaşması", "Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkmenistan Kültür Bakanlığı Arasında Kültür Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat", "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Türkmenistan Tarım Bakanlığına Bağlı Niyazov Türkmen Tarım Üniversitesi Arasında 'Topraklı ve Topraksız Sera Kurulması'na İlişkin Protokol", "Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Arasında İş Birliğine Dair Anlaşma" imzalandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karşılama Töreninde Köpek ve Ardından Koşturan Koruma Polisi Dikkat Çekti (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement