Kayak Merkezleri Sezona Hazır - Son Dakika
Güncel

Kayak Merkezleri Sezona Hazır

Türkiye, Kış Aylarında da Birbirinden Güzel Kayak Merkezleriyle Ziyaretçilerini Ağırlamak İçin Hazırlıklarını Sürdürüyor.

09.12.2010 18:09  Güncelleme: 18:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yurt Haberleri Müdürlüğü - Yaz aylarında maviyle yeşilin buluştuğu sahil kentleriyle dünya turizm pastasından payını alan Türkiye, kış aylarında da birbirinden güzel kayak merkezleriyle ziyaretçilerini ağırlamak için hazırlıklarını sürdürüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Uludağ, Palandöken, Davraz, Bayraktepe, Kartaltepe, Kartepe ve Erciyes gibi bir çok kayak merkezine sahip olan Türkiye, turizmi 12 aya yaymak için yoğun bir hazırlık içinde.

Türkiye'nin önemli kış ve kayak turizm merkezlerinden Uludağ, yeni sezonda 22 özel işletmede toplam 5 bin 500 yatak kapasitesiyle misafirlerini bekliyor.

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, Uludağ'ın sosyal yaşantısı ve kayak imkanlarıyla kendini kanıtlamış bir merkez olduğunu belirterek, ''Beyaz Cennet'' adıyla anılan Uludağ'ın cazibesinin korunması için bu yıl ilk kez bütün işletmelerin, mekanik tesislerde tek kart uygulamasına geçme kararı aldığını söyledi.

Daha önceki yıllarda tesislerin ayrı bilet uygulaması yaptıklarını ve bunun da müşterileri zor durumda bıraktığını anımsatan Beceren, ''Artık Avrupa'daki gibi tek kart turnike sistemine geçiyoruz. Yeni uygulama, turistlere büyük kolaylıklık sağlayacak'' dedi.

Uludağ'daki 22 otelin ''İkinci Gelişim Bölgesi'' ile birlikte 5 bin 500 yatak kapasitesine sahip olduğunu anlatan Beceren, kamuya ait sosyal tesislerinin de eklenmesiyle bu rakamların çok daha üstüne çıkıldığını ifade etti.

Beceren, geçen yıl iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, yeni sezonda da aynı kar durumunun olması halinde güzel bir dönem geçirmek için gerekli tüm temizlik ve onarım çalışmalarını yaptıklarını sözlerine ekledi.

-ERZURUM, 2011 DÜNYA ÜNİVERSİTELERARASI KIŞ OYUNLARI'NA HAZIR-

Türkiye'nin önde gelen kayak merkezlerinden Erzurum Palandöken ve Kars Bayraktepe'de de sezon hazırlıklarının neredeyse sonuna gelindi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin kayak merkezleri arasında yer alan Palandöken, 27 Ocak 2010-6 Şubat 2011 tarihleri arasında yapılacak 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları kapsamındaki yatırımlarla, olimpiyat standartlarına ulaştı. Mekanik tesisleri güçlendirilen, kayak yapılabilecek alanları suni kar sistemiyle kaplanan ve çevresinde güvenlik şeridi oluşturulan kayak merkezi, Avrupa'nın gözde kış turizm merkezlerinden biri olmayı hedefliyor.

Konaklı ve Kandilli bölgelerinde yapılan tesislerle birlikte yeni kayak merkezlerine kavuşan Palandöken'de, 60 kilometrelik kayılabilir alanda dünya standartları ölçüsünde 12 pist yer alıyor. Bir gondol, yedi telesiyej, bir teleski olmak üzere dokuz mekanik tesisin bulunduğu kayak merkezindeki oteller toplam bin 657 yatak kapasitesine sahip. Kış oyunlarının yapılacağı tarihler arasında dolu olan otellerdeki kış sezonu rezervasyonları ise yüzde 70 seviyelerinde.

Erzurum Palan Otel Genel Müdürü Leyla Mutlutürk, otellerinin kış sezonuna büyük ölçüde hazır olduğunu belirterek, kentin büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacak olmasının heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Mutlutürk, ''Böyle bir organizasyonun burada yapılması Erzurum için tabii ki büyük bir şans. Bunu en güzel şekilde değerlendirmek amacıyla otelimizde birçok yenilik ve çalışmalar yaptık. Otelimiz, olimpiyatların yapılacağı tarihlerde Universiade ve FISU heyetine tahsis edilecek'' dedi.

Dedeman Ski Logde ve Dedeman Ski Resord otellerinin Genel Müdürü Nuri Avşarer de kış oyunlarının etkisiyle sezona umut dolu bir şekilde hazırlandıklarını ifade etti.

Avşarer, Palandöken'de suni kar sisteminin bu yıl devreye gireceğini belirterek, ''Şu anda doluluk oranımız yüzde 55 seviyesini geçmiş durumda. Özellikle Rus ve Ukraynalı grupların rezervasyon talepleri başladı. Kış sezonunu yüzde 80-85'lik doluluk oranıyla değerlendirmeyi amaçlıyoruz'' diye konuştu.

-TESİSLER VE KAYAK MERKEZLERİNDEKİ İLKLER-

Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık da, Palandöken Kayak Merkezi'nin kış sezonuna oldukça iddialı hazırlandığını belirtti. Palandöken'deki tüm mekanik tesis ve pistlerin Türkiye Kayak Federasyonu tarafından işletildiğini dile getiren Ayık, şunları kaydetti:

''Bu yaz oldukça büyük yatırımlar yaptık. Dünyadaki en son teknolojik donanımlar Palandöken'e kazandırıldı. Bütün pistler olimpik standartlarda yarış pistlerine dönüştürüldü. Türkiye'de ilk kez merkezin neredeyse tamamı suni kar sistemiyle kaplandı. Palandöken artık Avrupa ve Dünya standartlarında uygun olan tüm özellikleri taşıyor. Avrupa'nın en güzel snowparkı artık Palandöken'de yer alıyor. Avrupa'nın 1 numaralı half pipe pisti, slope style pisti, snowboard cross pisti, Alp Disiplini yarışmalarının yapılacağı özel pistler ülkemizde ilk defa bu kayak merkezinde oluşturuldu. Bu kış sadece Türkiye'de değil Avrupa'daki bütün snowboard tutkunları snowparkımızı görmeye gelecek.''

Palandöken'in kayak yapılabilir bölümüne yaklaşık 12 kilometrelik güvenlik ağı şeridi çekildiğini, dağın her tarafında işaret ve ikaz levhalarının olacağını anlatan Ayık, ''Bunlar da bir ilk. İnsanların sağlığı ve can güvenliğine çok önem veriyoruz. 15 yeni snowtrack aldık. Pistleri adeta halı gibi dümdüz hale getireceğiz. Kısacası telesiyeji kullanacak arkadaşlarımızdan snowtrack operatörlerimize, kayak eğitmenlerinden pistlerin güvenliğine varıncaya kadar her yönüyle bu kışa hazırız'' diye konuştu.

Ayık, Palandöken'in bulunduğu sıradağ içerisinde Erzurum'a 20 kilometre mesafede yeni oluşturdukları Konaklı Kayak Merkezi'nin de bu sezon faaliyete geçeceğine dikkati çeken Ayık, 6 yeni mekanik tesisin olduğu Konaklı'nın 55 hektar suni kar sistemiyle kaplanan bir kayak merkezi olduğunu sözlerine ekledi.

-BAYRAKTEPE-

Kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki 2 bin 634 rakımlı Bayraktepe Kayak Merkezi'nde de mekanik tesisler ve otellerde kayak sezonu öncesi hazırlıklarını tamamladı.

Sarıçam ağaçları arasında olan ve saatte 2 bin kişi taşıma kapasiteli 3 telesiyej tesisine sahip Bayraktepe'de bu yıl Karanlık Dere bölgesinde yeni bir kayak pisti de faaliyete başlayacak. 1 snowboard ve 8 slalom olmak üzere 9 adet pistin bulunduğu merkezde, ulusal ve uluslararası müsabakalar yapılabilecek.

Bayraktepe Kayak Merkezi'nde bulunan ve toplam 570 yatak kapasitesine sahip otellerde kış sezonu için rezervasyonlar devam ediyor.

-DAVRAZ-

Türkiye'de turizm denilince akla ilk gelen Antalya'nın komşu ili Isparta'da yer alan Davraz Karlıyayla Kayak Merkezi de, yeşil doğası, amatör ve profesyonellere yönelik pistleriyle kış sezonunun başlamasını bekliyor.

Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Davraz Karlıyayla Kayak Merkezi'nin kar kalitesinin iyi oluşu ve pistlerinin elverişliliğinden dolayı hem amatör hem de profesyonel kayakçılara uygun bir kayak merkezi olduğunu söyledi.

Merkezin Antalya'ya yakın olmasının da önemli bir özellik olduğuna dikkati çeken Öner, ''Ülkemiz aynı anda hem denize girme hem de kayak kayma imkanı veren bir ülke. Davraz Kayak Merkezi de konuklarına bu imkanı sunan ender merkezlerimizden biri'' dedi.

Şu anda Süleyman Demirel Üniversitesine ait sosyal tesisle birlikte biri 5 yıldızlı iki otelin yer aldığı Davraz Kayak Merkezi'nde bu yıl yeşillendirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini anlatan Öner, tesislerin standartlarını yükselttiklerini, konukları ağırlayacak park, otopark sistemleri gibi bir çok alanı geliştirdiklerini kaydetti.

-SAKLIKENT-

Denizi, sahili ve güneşiyle tanınan Antalya kent merkezine bir saat mesafede, 2 bin 547 metre rakımlı Bakırlı Dağı'nın eteklerinde bulunan Saklıkent Kayak Merkezi de kayak sezonu için gün sayıyor.

Sezonun geç başlayıp eken bittiği Saklıkent'te Aralık ayı sonunda başlayan faaliyetler, tutkunlarına Nisan ayı ortalarına kadar kayak yapma imkanı sağlıyor.

Telesiyej ile 2 bin 500 metreye kadar çıkılabilen dağın tepesinde 365 gün gözlem yapılan TÜBİTAK'a ait bir gözlemevi bulunuyor. Saklıkent'te kayak öğrenmek isteyenler de profesyonel kayak öğretmenlerinden sezon süresince ders alabiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kayak Merkezleri Sezona Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement