Kayseri Şeker'den Tomarza'ya Bölgesel Toprak Analiz Laboratuvarı - Son Dakika
Yerel

Kayseri Şeker'den Tomarza'ya Bölgesel Toprak Analiz Laboratuvarı

Kayseri Şeker\'den Tomarza\'ya Bölgesel Toprak Analiz Laboratuvarı

Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel Kayseri Şeker tarafından Tomarza’ya kurulan toprak analiz laboratuvarının açılışında çok sert konuştu.

27.08.2015 08:54

Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel Kayseri Şeker tarafından Tomarza'ya kurulan toprak analiz laboratuvarının açılışında çok sert konuştu.

Karayel, "Konuşulan şey vatansa gerisi teferruattır. Bu Milletin birliğine uzanan el varsa biz o ellerin hepsini kırarız. Biz milletimizle beraberiz. geçmişte bu memleket için çok şehitler verdik toprağımıza bayrağımıza, Milletimize el uzandığı zaman Parti ayırımı gözetmeyiz hep birlik oluruz" dedi.

"Başka Ülkelerden bizim ülkemize gelenler var biz onların hepsini bağrımıza basıyoruz. Ama bu milletimizin toprağına da göz diken olursa bu millet onların hepsinin gözünü oyar" diyen Karayel, "Eğer devlete ve Millete silah doğrultursan karşılığını mutlaka görürsün. şimdi yalvarmaya başladılar. Ama sonuna kadar gidecek ve bu terörden ülkemizi temizleyeceğiz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu memlekette hala bayrak değiştirmek toprak değiştirmek niyetinde olanların hakkı avucuna konulacaktır. Eğer gerekirse değil kandili Kandilin ötesine kadar gider onları gittikleri yere kadar gider ve oraya gömeriz" dedi.

Karayel, "Tomarza Toprak Analiz laboratuvarının önemine de değinerek, Tomarza'nın menfaati olunca tüm partilerimiz STK temsilcilerimiz hep birlikte olunmasından memnunuz. Tomarza'da elde edilen 5 bin ton kabak çekirdeğinden 50 Milyon girdi sağlanıyor. Bu nimetin kıymetini bilmeliyiz. Çekirdekleri ıslah edelim toprağa uygun tohum getirelim. Toprak neyi istiyorsa onu vermenin yolu toprağın analiz yaptırılmasından geçmektedir

Karayel, Kayseri Şeker'in Toprak Analiz Laboratuvarı hizmetini Bölge çiftçisine hizmet vermek için Tomarza'da kurmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirerek Eğer Kurumların başına ehil insanlar gelirse işte böyle yatırımlar da buralara gelir Yoksa 4 yıl önce batmıştı, değil yatırım yapmak çalıştırdığı işçisine maaşını ödeyemeyen Kayseri Şeker'in şimdiki Yöneticileri Hüseyin Akay ve arkadaşları 600 Milyona yakın borç ödediler. Kayseri'de vergi rekortmeni oluyorlar kendilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kayseri şeker tarafından Tomarza İlçesine kurulan Toprak Analiz Laboratuvarının açılışında konuşan Tomarza Kaymakamı Engin Uysal ise, kabak çekirdeği tanıtımı ve markalaşmanın önemine dikkat çekerek, yeni yatırımları ve destekleriyle Tomarza ekonomisine Kayseri Şeker'in lokomotif olacağına inandığını belirtti.

Belediye Başkanı Fahrettin Işık, ilçeye yatırım yapmak isteyen her kuruma belediye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti ve Kayseri Şeker tarafından Belediyeye ait olan işyerlerine kurulan Toprak Analiz Laboratuvarının önemine değinerek, bu laboratuvarda verilecek hizmetlerin maddi değerinin ölçülemeyeceğine dikkat çekti.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, pancar ekimi yapılan bölgelerdeki çiftçilerin yetiştirdiği tüm ürünlerin değerlendirileceğinin belirtilerek, Kayseri şeker tarafından bu sezonda kabak çekirdeği alımının yapılacağı ve gelecek yıl Tomarza'da sözleşmeli kabak çekirdeği ekimi yapılarak kabak ekimi yapan çiftçinin gübre,mazot ve gerekli diğer desteklemelerin sağlanacağı müjdesi Tomarza'da büyük coşku ile karşılandı.

Toprak analizinin önemine de değinen Başkan Akay, "Toprak analizine dekar başına 2.5 lira yanında gübre desteği de veriliyor. Bu destek çiftçi açısından çok değerlidir. Bitki ve toprağın ihtiyacı olan gübrenin doğru oranda ve zamanında kullanılmasının yapılacak analizler sonucunda belirlenebiliyor. Tomarza'ya kurulan laboratuvar beş vilayet ve 12 bölgedeki çiftçimize ışık tutacak. Toprak Analiz laboratuvarı yılda 12 bin analiz yapabilecek kapasitede" diye konuştu.

Dualar eşliğinde kesilen kurban sonrasında halk arasında "Toprak eczanesi" olarak bilinen Tomarza toprak analiz laboratuvarının açılışı yapıldı. Laboratuvarda Milletvekili ve İlçe protokolü analiz için gelen toprağı tokmak ile ezerek analize gönderdiler. Yapılan ilk analizler sonucunda Tomarza'da kabak ekimi yapılan bölgelerde bazı gübrelerin fazla kullandığı belirtildi.

Kayseri Şeker'e bağlı Kayseri, Yozgat, Sivas, Kırşehir ve Nevşehir İllerine bağlı sözleşmeli Pancar ekimi yapılan 12 bölgeye hizmet verecek olan Toprak analiz laboratuvarının hizmete açılışına Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, Kaymakamı Engin Uysal, Belediye Başkanı Fahrettin Işık, Kayseri pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Tomarza İlçe protokolü, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Denetim Kurulu Üyesi Menderes Baran, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Yalçın, Üyeler Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Niğmetullah Sevim, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği Başkanı Metin Karalar, Tomarza ve köylerinden Pancar ve Kabak ekicileri katıldılar. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kayseri Şeker'den Tomarza'ya Bölgesel Toprak Analiz Laboratuvarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement