Kazakistan Türk Yatırımcıları Bekliyor - Son Dakika
Ekonomi

Kazakistan Türk Yatırımcıları Bekliyor

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, "Türkiye'nin ciddi potansiyeline dayalı olarak sanayi alanında, tekstil alanında yani üretim alanında da ülkemize iş adamlarının gelmesini istiyoruz.

20.06.2016 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM YOZOĞLU - Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, " Türkiye'nin ciddi potansiyeline dayalı olarak sanayi alanında, tekstil alanında yani üretim alanında da ülkemize iş adamlarının gelmesini istiyoruz." dedi.

Tüymebayev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ekonomik ilişkilerin iyi gittiğini ancak bu iyi ilişkilerin daha da büyük kapsamda ilerlemesini istediklerini söyledi.

Türkiye ile Kazakistan'ın karşılıklı yatırımlarının artmasını amaçladıklarını belirten Tüymebayev, "Türkiye'den daire, iş yerleri ve toprak almak isteyen Kazak vatandaşları çoğalıyor. Kazak iş adamlarının İstanbul'da, Bodrum'da, Kemer'de, Belek'te yatırımları var. Yatırımlar daha da çoğalacak. Biz de Türk iş adamları denilince inşaatçılar kabul ediliyor ancak Türkiye'nin ciddi potansiyeline dayalı olarak sanayi alanında, tekstil alanında yani üretim alanında da ülkemize iş adamlarının gelmesini istiyoruz." diye konuştu.

Kazakistan'da ABD, İngiltere, İtalya, Almanya, Çin, Fransa, Güney Kore gibi ülkelerin en az 5 ila 40 milyar dolar arasında büyük yatırımları olduğunu dile getiren Tüymebayev, yer altı kaynakları konusunda da iş adamlarının yatırımlarını beklediklerini aktardı.

Tüymebayev, Kazakistan'da çok sayıda Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Geçen yıl Kazakistan'da yeni bir kanuna imza atıldı. Kanunda yabancı iş adamları ve yatırımcılar için büyük fırsatlar, büyük teşvikler var. En önemlilerinden birisi 12 milyon dolarlık yatırım yapıldığı zaman fabrikada üretim başladığı zaman bu masrafın yüzde 30'u devlet tarafından geri ödeniyor, 4-5 farklı vergiden muaf olacak. Yatırım konusunda imza atıldığı zaman bu kolaylıklar hemen verilecek. Biz, üretim yapan Türk şirketlerinin Kazakistan'a gelmesini istiyoruz. Şu anda Kazakistan'da yaklaşık bin 500 Türk şirketi faaliyette bulunuyor ama çoğunluğu inşaat alanında. Şimdi Avrasya Ekonomi İşbirliğinde olmamızdan dolayı Belarus, Ermenistan, Kırgızistan gibi devletler yanımızda. Ayrıca bu devletlerle aramızda gümrük, vergi, sınır konusunda hiç engel yok. Kazakistan'da üretilmiş mal bu ülkelerde rahatlıkla satılabilir. Yani Kazakistan'ın bu gibi avantajları kullanılsın diye biz Türk iş adamı kardeşlerimizi ülkemize davet ediyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kazakistan Türk Yatırımcıları Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement