Kent Konseyleri Mudanya Sahil Projesini Halkın Önüne Getirdi - Son Dakika
Güncel

Kent Konseyleri Mudanya Sahil Projesini Halkın Önüne Getirdi

Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Mudanya Kent Konseyi tarafından düzenlenen 'Genel Konsey' toplantısında, Mudanya'da yapılması planlanan sahil projesi, vatandaşlar tarafından enine boyuna konuşuldu.

02.01.2015 08:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Kent Konseyi ve Mudanya Kent Konseyi tarafından ortaklaşa yapılan 'Bursa Konuşuyor' toplantısı, Büyükşehir Belediyesi tarafından Mudanya'da yapılması planlanan sahil projesi konusuyla düzenlendi. Mudanya Uğur Mumcu Kültür Merkezi'ndeki toplantıya, Mudanyalılar büyük ilgi gösterdi. Toplantıya, siyasi parti temsilcileri, Büyükşehir ve Mudanya meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Sahiller Daire Başkanı Hakan Bebek ve Yerel Gündem Şube Müdürü Neslişah Kuşku katıldı. Toplantının Divan Başkanlığı'nı BKK Başkanı Semih Pala, divan üyeliklerini ise Mudanya Kent Konseyi Başkanı Soyer Kazancı, BKK Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, Mudanya Kent Konseyi Genel Sekreteri Orkun Yağcı yaptı.

Bursa ve Türkiye için örnek bir çalışmayı daha yaptıklarını söyleyen BKK Başkanı Semih Pala, Bütünşehir kavramının ardından tüm ilçelerle ortak çalışmalar yapmaya başladıklarını anlattı. Mudanya'nın, Bursa ve Türkiye için önemli bir yerleşim bölgesi olduğunu hatırlatan Pala, şehrin dışarıya açılan yüzü olduğunu ifade etti. Mudanya nüfusunun her geçen sene arttığına dikkat çeken Pala, yapılan projelerin de bu açıdan önem taşıdığını dile getirdi. Mudanya Kent Konseyi ile ortaklaşa düzenledikleri toplantıda, vatandaşı bilgilendirmeyi amaçladıklarını aktaran Pala, "İnsanlarımızı her konuda bilgilendirecek, görüşlerini dile getirebilecekleri ortamlar hazırlıyoruz. Çıkan sonuçları da ilgili yerlere iletiyoruz ve takipçisi oluyoruz. Kent konseyleri organizasyon kuruluşlarıdır. Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ve gönüllü katılımcıların katkılarıyla Bursa Kent Konseyi de Türkiye'nin en aktif ve en güçlü kent konseyidir. Mudanya için önemli olan sahil projesinin, vatandaşlarla birlikte konuşulması gerektiğini düşündük. Vatandaşlar fikirlerini yetkililere yüz yüze aktarma imkanı bulacak. Mudanya'nın sadece Mudanyalılara ait değildir. Tüm Bursalılara, hatta Türkiye'nin her vatandaşına aittir. Büyükşehir Belediyesi ile Mudanya Belediyesi'nde farklı siyasi partiler var. Ancak ortak çalışmaların yapılabildiğini Türkiye'ye gösteriyoruz. Bursa'nın farkı buradadır" dedi.

Mudanya Kent Konseyi Başkanı Soyer Kazancı ise, toplantıyı Mudanya'da yapılacak sahil projesinin ilçe halkına anlatılması amacıyla düzenlediklerini belirtti. Mudanyalıların projenin ne olduğu, ne zaman başlayacağı, içeriğinde nelerin bulunduğunu bilmediğini ve soruların kent konseyine yöneltildiğini hatırlatan Kazancı, "Bu konuda bir ihtiyaç doğdu. Bursa Kent Konseyi ile görüşerek Mudanya halkının proje hakkında bilgilendirilmesi gerektiğine karar verdik. Mudanyalılar toplantıda hem projeyi birinci ağızdan dinleme, hem de merak ettikleri soruları yetkililere sorma imkanı buluyor" diye konuştu.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte ilçede yapılacak yatırımlarda birlikte karar alınması için ilke kararı aldıklarını hatırlattı. Mudanya için önemli olan projenin tartışmaya açılmasının demokrasi açısından örnek olduğunu aktaran Türkyılmaz, 'Mudanya'ya yapılan hizmet, Bursa'ya ve Türkiye'ye yapılan bir hizmettir. Mudanya, Bursalıların nefes aldığı yerdir. Bu yüzden yapılacak olan projeler en iyi şekilde yapılmalıdır. Kumsallarının korunduğu, insanların denizle buluştuğu proje, en iyi projedir. Ortak yaşam alanlarının ve Mudanya manzarasının görüldüğü ortamlar kaçınılmazdır. Trafik, ulaşım ve otopark meselesi düşünülmelidir. Denize en yakın yerlerde araçlar park etmemeli. Otoparkların şehrin daha uygun yerlerine taşınması için Büyükşehir'e çalışmamızı sunduk" dedi.

Toplantıda Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Bayram Vardar tarafından sunum eşliğinde Bursa'nın kıyı şeridi ve yapılan çalışmalar ile Mudanya Sahil Projesi hakkında teknik ve detaylı bilgiler verildi. Kent konseylerin ruhuna uygun toplantı düzenlenen BKK ve Mudanya Kent Konseyi'ne teşekkür eden Bayram Vardar, Bursa'nın 115 kilometrelik kıyı bandı bulunduğunu, ancak kıyısıyla barışık bir şehir olamadığına dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi'nin şehri kıyılarıyla buluşturmayı amaçladığını dile getiren Vardar, teşkilat yapılarını da buna göre oluşturmaya başladıklarını anlattı. Yakın zamanda Sahil Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın kurulduğunu ifade eden Vardar, birimin görev ve sorumlulukları hakkında bilgi verdi. Bursa'nın kıyı planı bulunmadığına dikkat çeken Vardır, "Büyükşehir Belediyesi olarak kıyı planları hazırlıyoruz. Mudanya ile beraber İznik, Orhangazi, Gemlik ve Karacabey kıyı bandı düzenlemesi, halk plajları düzenlemeleri, balıkçı barınakları, Karacabey longoz ormanı tabiat parkı ve Uluabat–Ekokent projelerini sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın katkılarını süreçte muhakkak alacağız. Bizler modern şehirlerde uygulanan kıyı uygulamalarını Bursa'da hayata geçirmek istiyoruz. 115 kilometrelik kıyı bandını kullanamıyoruz" diye konuştu.

Kıyı alanları planıyla ilgili kanuni mevzuatlar hakkında bilgi veren Vardar, kıyı uygulamalarında koruma ve kullanma dengesine önem verildiğini söyledi. Mudanya'nın, 2.7 milyon nüfusa sahip Bursa için önemli noktalardan olduğunu ifade eden Vardar, 7 kilometre uzunluğunda proje bandığının bulunduğunu anlatarak, "1 km'sinde plaj fonksiyonları, 3.5 km'si aktif kullanımlar, 500 metresi kentsel sit alanı niteliğinde, 1 km'sinde kayalık pasif alanlar, 500 metresi boş alan niteliğindedir 0.5 km'si ise askeri alan niteliğindedir. Pasif ve askeri alanlar çıkarıldığında yaklaşık 5.5 km uzunluğunda bir alan düzenlemeye konudur. 7 kilometrede kıyı mevzuatına duyarlı olmayan yapılaşma var. Proje, mekan kalitesinin arttırıldığı, alan içerisindeki gereksinimlerin karşılandığı bütüncül bir proje olarak ele alındı. Sağlıklı bir çevre oluşturulması temel hedeftir. Aktivitelere uygun mekanlar tasarlandı. Proje kapsamında yeni platform alanları, yeni dolgu alanları, iskeleler yapılacak. Kıyıları vatandaşın en üst seviyede kullanımı düşünüldü. Projeler, birden çok kurumun onayladığı projelerdir. Mevcut plajları koruyarak geleceğe taşıyoruz. İhale süreci önümüzdeki günler sonuçlanacak" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, daha sonra dinleyicilerin sorularını cevapladı.

Toplantıya katılan dinleyiciler, şu konularda görüş bildirdi;

"Projede daha fazla yeşil alana yer verilmeli. İnsanların ağaç gölgesinde vakit geçirebileceği alanlar artırılmalı. Proje sadece sahille sınırlı kalmayarak, Mudanya'nın iç tarafını da kapsamalı. İznik ile Mudanya arasında düşünülen kıyı projeleri, Eşkel, Eğerce, Ayazma gibi tatil bölgelerini kapsamalı ve altyapı hizmetleri götürülmeli. Deniz suyunun temizlenmesine öncelik verilmeli. Kanalizasyon ve kullanım sularına yönelik çalışmalar yapılmalı. Arıtma tesisi yapmalı. Yeni dolgu alanları yapılmamalı ve kıyıya çok yaklaşan yerleşim önlenmeli. Proje Mudanya halkına sorulmalı ve mini referandum yapılmalı. Deniz yolu ulaşımı desteklenmeli. İlçedeki otopark sıkıntısı çözülmeli. Sahil alanında sadece kafe, lokanta ve sosyal alanlar yer almalı. Bu tür mekanların sayısı artırılmalı. Düşünülen sahil projesi ve ilçenin tamamı engellilere uygun olmalı. Bursa şehir merkezi ile Mudanya arasındaki ulaşım sıkıntısı giderilmeli. Daha fazla otobüs seferi konulmalı. İlçede bulunmayan çarşı alanı oluşturulmalı. Deniz sporlarını yaymak için ortamlar oluşturulmalı. Deniz canlılarının korunmasına yönelik adımlar atılmalı. Mevcut antik limanların korunmasına öncelik verilmeli".

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kent Konseyleri Mudanya Sahil Projesini Halkın Önüne Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement