Kinay, Bakan Bayraktar'a 'Eti Gümüş'ü Sordu - Son Dakika
Yerel

Kinay, Bakan Bayraktar'a 'Eti Gümüş'ü Sordu

Kinay, Bakan Bayraktar\'a \'Eti Gümüş\'ü Sordu

AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, siyanürle üretim yapan Eti Gümüş A.Ş.fabrikasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a sorular yöneltti.

27.04.2012 12:51

AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, siyanürle üretim yapan Eti Gümüş A.Ş. fabrikasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a sorular yöneltti.

Kinay'ın yazılı soruları ve Bakan Bayraktar'ın verdiği cevaplar şöyle:

Milletvekili Kinay: "Eti Gümüş tesisi yakınındaki köylerin şebeke suyu kontrolleri için sensör sistemi kurulması ve böylece siyanür veya arseniğin suya karışmasına karşı önlem alınabilmesi mümkün müdür?"

Bakan Bayraktar: "Eti Gümüş tesisi alanındaki yer altı ve yüzeysel su kaynaklarının durumunun tespiti için yakın çevrede bulunan yerleşim yerlerinin içme suyu analizleri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Tesisin atık barajlarının 2 adet memba ve 2 adet mansabında olmak üzere gözlem kuyularından iç tetkik olarak haftada bir olmak üzere firmanın kendi laboratuarında siyanür analizleri yapılmaktadır. Bununla birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik personeli nezaretinde gözlem kuyularından aylık olarak numuneler alınmaktadır.Bu numuneler Bakanlığımızdan akredite olmuş laboratuarlarda analiz edilmektedir. Analiz sonuçları yönetmelik tarafından belirlenen sınır değerlerini aşmamaktadır."

Milletvekili Kinay:

"Tesisin fay hattında olmasından dolayı, havuz taban ve duvarlarının depreme dayanıklı olarak güçlendirilmesi yapılacak mıdır?"

Bakan Bayraktar: "1,2,3 ve 4. Atık barajlarının güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. 6. Atık depolama alanı çalışmalarını yürütmekte olan firmaya sismik yansıma çalışmaları yaptırdık. Çalışmaların sonucunda havuz koordinat sınırları ve içerisinde fay görünümüne rastlanmadığı belirlendi.Elde edilen sonuçlar dikkate alınarak şev ve palye sistemi ile oluşturulacak atık depolama alanı için alınacak şev eğimleri uygulama aşamasında kaya parametreleri deprem yüklerine bağlı olarak kontrol edilecek ve gerekli şev düzenlemeleri ile destek önlemleri alınacaktır."

Milletvekili Kinay: "Bölgedeki köylerin içme sularının detaylı analizlerinin yapılması olanaklı mıdır?"

Bakan Bayraktar: "Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü tesis çevresinde bulunan yerleşim yerlerinin içme suyu kuyularından düzenli olarak numuneler almaktadır. Alınan numunelerin detaylı analizleri yapılmakta olup elde edilen veriler siyanür ve arsenik değerleri içme suyu sınır değerlerini aşmamaktadır."

Milletvekili Kinay: "Eti Gümüş tesislerinin faaliyette bulunduğu bölgede yaşanan çoraklaşmanın giderilmesi için ağaçlandırma çalışması yapılması planlanıyor mu?"

Bakan Bayraktar:

"Bakanlığımız Eti Gümüş tesisinin atık depolama alanları ve maden sahalarının yenilenme çalışmaları tamamlandıktan sonra, bölge yapısına uygun ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları hızlı şekilde sonuçlandırılacaktır. Ağaçlandırma çalışmaları,sızdırmazlık tabakasına zarar gelmemesi için Orman Bölge Müdürlüğü bilgisi dahilinde kısa köklü ağaçlar ve çalılar ile yapılacaktır."

Milletvekili Kinay: "Eti Gümüş tesisi yakınında bulunan patlayıcı depo ve imalathanenin olası bir kaza yaşanması durumunda oluşabilecek zararların önlenebilmesi için başka bir yere nakledilmesi mümkün mü?"

Bakan Bayraktar: "Tesis yakınındaki patlayıcı madde işletmesine ÇED sürecinde teknik üniversite tarafından verilen raporda olası bir kazada Eti Gümüş tesislerindeki atık depolama alanlarına olumsuz bir etkisinin olmayacağı belirtilmiştir."

Milletvekili Kinay: İzmit Dilovası fabrikalarında oluşan çinko atıklarının işlenmek üzere Eti Gümüş tesislerine getirildiği ve bu atıkların radyoaktif içerdiği hakkında yaygın kanı oluşmuştur. Bununla ilgili alınacak önlemler nelerdir?"

Bakan Bayraktar:

"Yaptığımız araştırmalar neticesinde çinko atıklarının işlenmek üzere tesise alındığına dair bilgi ve belgeye ulaşılamamıştır. Bununla birlikte firmanın tehlikeli maddeler içeren gazların arıtımı sonucu ortaya çıkan katı atıkların işlenmesi için tehlikeli atıkların geri kazanımı alanında Geçici Faaliyet Belgesi verilmiştir.

Bu atıklar baca gazlarının arıtmasından çıkmaktadır. İhtiva ettikleri metaller nedeniyle geri kazanım kazanlarında işlenmektedir. Bahsi geçen çinko genel olarak bu atıklarda yüksek seviyede bulunmakla birlikte söz konusu atıklarda radyoaktivite bulunmamaktadır."

(EFE-

27.04.2012 12: 30: 25

TSI

NNNN - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kinay, Bakan Bayraktar'a 'Eti Gümüş'ü Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement