Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Erciş'te Cami Açtı - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Erciş'te Cami Açtı

Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Erciş\'te Cami Açtı

Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov, Kırgız Türklerinin yaşadığı Van'ın Erciş ilçesinde yapımı tamamlanan yeni caminin açılışını gerçekleştirdi.

07.11.2015 19:39  Güncelleme: 20:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov, Van Valisi İbrahim Taşyapan ile birlikte Kırgız Türklerinin yaşadığı Van'ın Erciş ilçesi Ulupamir Mahallesi'nde yapımı tamamlanan yeni caminin açılışını gerçekleştirdi.

Ulupamir Mahallesi'ne bir gün öncesi gelen öncesi gelerek soydaşlarıyla hasret gideren Kırgızistan Büyükelçisi Dzhunusov öğlen saatlerinde Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın da katıldığı törende mahallenin yeni camisini hizmete açtı. Saygı duruşu İstiklal Marşı'nın okunması ve Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından, Kırgız dilinde bir konuşma yapan Kırgızistan Büyükelçisi İbragim Dzhunusov, Türkiye'nin, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu anımsattı. Camilerinin Müslüman alemi için büyük önem arz ettiğini de anlatan Büyükelçi Dzhunusov, "Çünkü biz tarihimiz, medeniyetimiz, örf ve adetlerimiz, dilimiz itibarıyla birbirimize en yakın olan milletleriz. Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. yılında Mustafa Kemal Atatürk babamız şöyle beyanda bulunmuştur. 'Şu an biz bağımsızlığımız almış bir devletiz. Ama Orta Asya'da bizim ırktaşlarımız soydaşlarımız bulunmakta. Onların sayısı az olursa da, ne kadar az olursa olsun, biz onlardan haber almalı, onlara yardımcı olmalıyız. Eğer onlar bizlerden habersiz olsa da, biz onları yardımsız bırakmalıyız' demiştir. Atatürk'ün 1933 yılında söylediği bu sözler şu an gerçekleşmiş bulunmaktadır. Türkiye ve Kırgızistan'ın birleşmesinin biri birine yakın olmasının Allah tarafından birleştirilmesinin ispatını da size sunmak istiyorum. Kırgızistan bayrağında güneş vardır. Türk bayrağında da ay ve yıldız vardır. Günün yarısında ay ve yıldızları, diğer yarısında ise güneşi görürüz. ve ikisini birleştirdiğinizde 24 saat, o da bir günü gösterir. Bu bizim ne kadar ayrılmaz iki millet olduğumuzun da delilidir.

Sizlere Ulupamir'deki Kırgız halkı adına Kırgız devleti olarak çok teşekkürlerimi sunarım. Bu milletimize ev kurdunuz, yer verdiniz, okul yaptınız. Sağlık ocağı yaptınız ve en son olarak camiyi yenilediniz. Sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Kırgızistan'a 'Anador' deniliyor. Türkiye'de de Türkiye'ye 'Anadolu' deniliyor. Anadolu ile Anador'un çocukları her zaman birlikte olsun. Bizler iki devlet bir milletiz" dedi.

Van Valisi İbrahim Taşyapan ise böyle bir sevince ortak olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Kırgızistan Büyükelçisi'ni Van'da, Erciş'te ağırlamaktan onur da duyduğunu belirten Vali Taşyapan, "Artık yerli olan misafirlikten çıkmış olan Ulupamir halkının 2011 yılında yaşadığı depremde yıkılmış olan camilerini yerine daha güzelinin daha sağlamını yapmanın mutluğunu yaşıyoruz. Emeği geçen, katkıda bulunan buraya katkı veren bütün kardeşlerimizin emeğini Allah kabul etsin. Camimiz hepinize hayırlı uğurlu olsun. Sayın Büyükelçimizin veciz sözde söylediği gibi, camiler Müslümanlığımızın, milletimizin Türk milletinin nişaneleridir. Onlar köylerimizde, kentlerimizde, mahallelerimizde yükselecekler, oradan yükselen ezan sesiyle de gençlerimiz, yaşlılarımız bütün insanlarımız, bütün Müslümanlar bir ulu davete çağrıldıklarını duyacaklar, O ulu davete koşacaklar. Onun için camilerimiz çok önemli mekanlardır. Çok şükür ki, camimiz yapıldı. Gayet güzel. Muhtarımızın da verdiği bilgiye göre bin kişi içersinde ibadete edebilecek kapasitededir. Allah bir daha memleketimize bu tür acı depremleri yaşatmasın. Tabi büyük bir afetti. Çok insanımızı kaybettik. Çok malımızı kaybettik. Ama bunlardan ders çıkartarak depreme karşı daha dayanıklı daha iyi yerler yaparak bunun da tedbirlerini almak zorundayız.

Sizler Kırgızistan'dan buralara kadar geldiniz. Burayı yurt tutunuz. Sadece farkınız şudur. Anadolu'da yaşayan Türklerden bin yıl sonra geldiniz. Onlarda sizden bin yıl önce gelmişlerdi. Yine buralardan Anadolu'ya girmişlerdi. Erciş'ten, Ahlat'tan, Malazgirt'ten, Adilcevaz'dan buralardan Anadolu topraklarına girdiler. Buralar hakikaten bütün ecdadımızın gelip geçmiş olduğu topraklardır. Mübarek yerlerdir. Bu mübarek yerlerde inşallah dostluğumuz kardeşliğimizi Türklerle, Kürtlerle, Kırgızlarla, Çeçenlerle, Çerkezlerle ve bu topraklarda kim yaşıyorsa bütünüyle kardeşlimizi yeniden pekiştirmeliyiz. Müslümanlar kardeştir. Onun için bu topraklar hepimize yeter. Bu topraklara biz bin yıldır sahip oluyoruz. İnşallah ebediyette kadar, kıyamete kadar da sahip olacağız ve kardeşliğimizi de o zamana kadar daim edeceğiz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Taşyapan'a Kırgızistan Büyükelçisi tarafından Kırgız milli kıyafeti olan çapan ve kalpak giydirildi. Protokolünün diğer üyelerine de Ulupamir Mahallesi yöneticileri tarafından milli kıyafet giydirildi. Daha sonra Van İl Müftüsü Nimettullah Arvas'ın okuduğu dua ile birlikte yapımı tamamlanan cami mahalle sakinlerinin hizmetine açıldı.

Ulupamir Mahallesi'ne yaptırılan cami açılışı törenine, Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Van İl Müftüsü Nimettullah Arvas, 108. Topçu Alay Komutanı Topçu Albay Murat Yalbır, Van İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Yüksel Oğuz, kamu kurum amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Erciş'te Cami Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement