Kırklareli Demirköy Belediye Başkanı: Turizm Bölgesine Nükleer Santral Olamaz - Son Dakika
Güncel

Kırklareli Demirköy Belediye Başkanı: Turizm Bölgesine Nükleer Santral Olamaz

Kırklareli Demirköy Belediye Başkanı: Turizm Bölgesine Nükleer Santral Olamaz

Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'ne bağlı tatil beldesi İğneada'ya nükleer santral yapılmasının planlandığının açıklanması, bölge halkının tepkisini çekti.

14.10.2015 17:34

Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'ne bağlı tatil beldesi İğneada'ya nükleer santral yapılmasının planlandığının açıklanması, bölge halkının tepkisini çekti. Demirköy Belediye Başkanı MHP'li Muhlis Yavuz da dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın kendisine "Yapılmayacak" dediğini söyleyerek, "Turizm bölgesine nükleer santral kurmak istiyorlar, böyle bir şey mümkün değil" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un 3'üncü Nükleer santralin Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'ne bağlı ve Avrupa'nın en büyük longoz ormanlarına sahip İğneada Beldesi'ne yapılmasını planlandığını açıklaması, tepkiyle karşılandı. Turizm bölgesi olan İğneada'ya yapılması planlanan nükleer santralin doğa katliamına neden olacağını belirten belde halkı, santralin yapılmaması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

"BAKAN YAPILMAYACAĞINI SÖYLEMİŞTİ"

Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz, nükleer santralin ilk gündeme geldiği günden bu yana ilçede ve beldede halkı tarafından istenmediğini söyledi. Bunun için defalarca eylemler yapılarak seslerini duyurduklarını anlatan Yavuz, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın nükleer santralin turizm bölgesi ve longoz ormanlarına sahip İğneada'ya yapılmayacağını kendisine söylediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üç yıldır gündemde olan bir konu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 3 yıl öncede görüştük ve bize buraya kesinlikle yapılmayacağını söylemişti. Yapılması için bizden görüş alacaklar. Halk üç yıldır tepkili, istemediğini açıkça ifade ediyor. İğneada'ya yapılması konusundaki görüşmelere tepkili ve karşı durumdayız. Turizm bölgesinde nükleer santral kurulması gündemde. Olamaz, mümkün değil. Böyle bir tesis kurulduğunda komşu ülkelerin de görüşünü alma zorunluluğu var ve bu konu daha çok uzun bir süreç. Ben şahsen yapılmayacağını düşünüyorum, bu konuda mücadelemiz sürecek."

Karadenize kıyısı olan Demirköy İlçesi'nde bağlı geçimini balıkçılıkla sağlayan 3 bin nüfuslu İğneada da halkın büyük bölümü nükleer santrale karşı çıkıyor. Belde halkı daha önce nükleer santral kurulmaması için eylem yapmıştı.

LONGOZ ORMANI HAVADAN GÖRÜNTÜLENMİŞTİ

KIRKLARELİ'nin Demirköy İlçesi'ne bağlı İğneada Beldesi'nde bulunan ve doğal güzelliğiyle bilinen Longoz Ormanlarını Tekirdağlı paraşüt sporcusu Arslan Hamza Algül, havadan görüntüledi. Ortaya da kartpostalları andıran görüntüler çıktı.

Daha önce Trakya'nın doğal güzelliklerini havadan paramotoru ile görüntüleyen Tekirdağ Doğa Sporları Başkan Yardımcısı, paraşüt sporcusu Arslan Hamza Algül, Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'ne bağlı İğneada Beldesinde bulunan Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyüğü olan Longoz Ormanları'nı paramotoru ile havalanarak görüntüledi. İki gün süren çekimlerde Algül, Mert Gölü kıyısından havalanarak derelerin Karadeniz ile birleştiği yerleri, Saka Gölü, Hamam Gölü ve Pedina Gölü'nde doğal yaşam alanlarını kamerasına kaydetti. Algül'e uçuşları esnasında çok sayıda kuş türü de eşlik etti. Ortaya da kart postalları andıran görüntüler çıktı. İğneada Longoz Ormanları'nın Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyüğü olduğunu ifade eden Algül, "Yıldız (Istranca) Dağlarından, Karadeniz sahillerine doğru akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ve mevsimsel olarak sular altında kalması sonucunda oluşan Longoz Ormanları'nda, alanda zengin sucul bitki örtüsüne sahip Mert Gölü, Saka Gölü, Hamam Gölü ve Pedina Gölü bulunmakta. 3 Longoz Ormanı'nın bulunduğu Türkiye'de İğneada Longozu 2 bin 511 dönüm büyüklükle, Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyüğü. İğneada Longozunun yanı sıra Sakarya Karasu Acarlar Longozu ve Sinop Sarıkum Longozu bulunmakta. İğneada Longozu'nda 544 tür bitki, 46 tür canlı, 25 tür sürüngen, 50 tür memeli, 30 tür tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı, 219 tür kuş barınıyor. Longoz Ormanları gürgen, kayın ve meşe ağırlıklı ağaçlardan oluşmakta, lagün göller ise özel doğal yapılardır. Aynı zamanda bu bölgenin Kuzey ve Güney kuş göç yolu üzerinde.ö dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kırklareli Demirköy Belediye Başkanı: Turizm Bölgesine Nükleer Santral Olamaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement