Kışanak, Çalışmalar Hakkında Bilgi Verdi - Son Dakika
Güncel

Kışanak, Çalışmalar Hakkında Bilgi Verdi

Kışanak, Çalışmalar Hakkında Bilgi Verdi

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, 2015'te yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

08.04.2015 21:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle ve Fiskaya Mahalle Meclisi'ni ziyaret ederek, sorunları dinleyen Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, belediye bütçesinin üçte birinin bu yıl yol çalışmalarına ayrıldığını belirterek, asfaltlamanın hava şartlarının uygun hale gelmesiyle başlayacağını açıkladı.

Kentli haklarını esas alarak çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi, kentsel politikalarını belirlerken mahalle meclislerine danışmayı ihmal etmiyor. Belediye bu kapsamda mahalle meclisleriyle toplantılar yaparak, meclis üyelerini dinliyor, yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi veriyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, bu çalışmalar doğrultusunda dün Dicle ve Feritköşk Mahalle Meclisi'ne giderek, meclis üyeleriyle bir araya geldi. Mahallenin sorunları hakkında meclis üyelerinin aktarımlarını dinleyen Kışanak, yaptığı konuşmada, 2015 yılı içinde yürütülecek çalışmalardan ve ileriki dönemde uygulanacak projelerden bahsetti.

Her iki mahalle meclisinin üyeleriyle Dicle Halk Evi'nde yapılan toplantıya Kışanak'ın yanı sıra, Genel Sekreteri Fethi Suvari, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, Yenişehir Belediyesi Eş Başkanları Selim Kurbanoğlu ile Ülkü Baytaş, DBP Yenişehir İlçe Yönetimi ve Belediye Meclis Üyeleri katıldı. Mahalle Meclisi üyeleri ile semt sakinlerinin büyük ilgi gösterdiği toplantıda, Kışanak sorunları dinledi, not aldı, çözümü için gerekenin yapılacağının sözünü verdi, ardından meclis üyelerini çalışmalarla ilgili bilgilendirdi.

Belediyenin yaptığı çalışmalarda mahalle meclislerini esas aldığını vurgulayan Kışanak, bir yıllık çalışmalarını seçim sürecine denk gelmesi nedeniyle mahalle meclisleriyle paylaşamadıklarını söyledi. Geçen yılın ilk aylarını daha çok örgütlenme işlerine ayırdıklarını, sadece kent merkezinde değil, 13 dış ilçede faaliyet yürüttüklerini, bütün ilçelerde itfaiye ve DİSKİ hizmet binalarını oluşturduklarını bildiren Kışanak, ayrıca tüm ilçelere yol şefliklerinin kurulmaya başlandığını söyledi. Kadın Politikaları ve Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlıklarını kurduklarını ifade eden Kışanak, 2016 yılı belediye bütçesini mahalle meclisleriyle oluşturacaklarını kaydetti.

'Hava şartlarının düzelmesiyle asfaltlamaya bir hafta içinde başlanacak'

Son 2-3 yıldır çeşitli kurumların altyapı çalışmaları nedeniyle yama dışında asfalt çalışmasının yapılmadığını açıklayan Kışanak, yağmur suyu şebekesi nedeniyle bütün yolların kazıldığını, ancak çalışmanın halka yeterince iyi anlatılamadığını ifade etti. "Önemsiz bir durum gibi algılanıyor ama en az kanalizasyon kadar önemlidir. Çünkü yağmur yağdığında yüzey suları kanalizasyonla karıştığında kanalizasyon bunu taşımıyordu. Şimdi kanalizasyon gibi bütün caddelerde geçen yeni bir kanal sistemi var. Yağmur suları, temiz sular kanalizasyona karışmadan bu yağmur suyu kanalında toplanıp nehre kadar ulaşacaktır. 67 kilometre yağmursuyu, 113 kilometre de kanalizasyon kanalı döşenecek, biz 45 kilometre yağmursuyu, 85 kilometre de kanalizasyon kanalı döşeyerek bunun yüzde 65'ini bitirdik. Birkaç aylık bir çalışmamız kaldı onlar da bitince şehrimizin bütün mahallelerinde yağmur suyu için ayrı bir şebekesi olacaktır. Yağmurdan dolayı yollarda göllenme ve su taşkınları olmayacaktır." diyen Kışanak, altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından asfaltın programlı bir şekilde şehrin birçok noktasında yapılacağını vurguladı. Kışanak, asfalt ile ilgili bütün hazırlıkların tamamlandığını, ihalelerin yapıldığını, asfalt alımının gerçekleştirildiğini belirtti. Bu seneki bütçenin üçte birini yol çalışmalarına ayırdıklarının bilgisini veren Kışanak, hava şartlarının düzelmesiyle bir hafta içinde asfalt çalışmalarına başlayacaklarını kaydetti.

'Doğazgazla çalışan otobüsler hizmet vermeye başlayacak'

Ulaşım ile ilgili kent genelinde şikayetlerin olduğunu bildiren Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Araç sayımız azdı, yeni araçlar alıyoruz. Bu konuda çok tartıştık. Mevcut benzinle çalışan araçlara mı devam edelim yoksa çevreyi kirletmeyen doğalgazla çalışan otobüsler var onları mı alalım. Benzin ile çalışan araçlar alsaydık bu sorunu birkaç ay içerisinde halledecektik. Ama Diyarbakır'da ciddi bir hava kirliliği var. Bu noktada doğalgazla çalışan araçlar almaya karar verdik. Mayısın ortasında 22 adet, Temmuz da ise 23 olmak üzere 45 yeni doğalgazla çalışan otobüsü halkımızın hizmetine sunacağız. Tüm dış ilçelerimize otobüslerimiz gidecek. 6 dış ilçemize otobüs verilememişti. Bir iki gün içerisinde oralara da araçlarımız gönderilecektir."

'Hafif raylı sistemin kredi sözleşmesi imzalanmak üzere'

Hafif raylı sistem için kredi görüşmelerinin olumlu şekilde ilerlediğine değinen Kışanak, raylı sistem için belediye meclisinden yetki aldıklarını ve kredi anlaşmasının da imzalanmak üzere olduğunu söyledi. Sonbaharda İller ve Dünya Bankası'ndan alınacak krediyle çalışmalara başlanacağının bilgisini veren Kışanak, hafif raylı sistemin artık proje olmadığını, adım adım hayata geçirileceğini belirtti.

'Katı Atık Tesisi'nin temeli bu ay içinde atılacak'

Katı atıkların toplanmasıyla ilgili projelerinin bulunduğunu dile getiren Kışanak, "Onunda ihaleleri tamamlandı. Bu ay içerisinde temel atma törenimiz olacak. 11 ilçe ve merkezde toplanan çöpler yere değmeden katı atık tesisimizde ayrıştırılıp dökülecek. Çöplerden artık belediyemiz kazanç sağlayacak. Çöpten geri dönüşüm ve enerji üreteceğiz. Katı atık projesinin bir benzerini de Silvan'da yapacağız. Silvan'daki katı atık projesi 1 yıl sonra başlayacak." şeklinde konuştu.

'Kız öğrencilere yönelik yurt inşa edilecek'

Üniversite öğrencilerinin yurt talebi olduğunu ifade eden Kışanak, yurdun projesinin ve ihale sürecinin tamamlandığını, bir ay içinde temelinin atılacağını kaydetti. Kışanak, ayrıca 450 Evler, Bağcılar ve Aziziye Mahallelerinde çocuklara yönelik kreş açacaklarını bildirdi.

Kışanak'ın ardından konuşan DBP Yenişehir İlçe Eş Başkanı Murat Öndeş, belediyenin çalışmalarını ve projelerini mahalle meclisleriyle paylaşmasının oldukça önemli olduğunu belirtti. Kentin sorunlarını çözmek için herkesin birlikte çaba sarf etmesi gerektiğinin altını çizen Öndeş, özellikle belediyenin altyapı çalışmalarını önemsediklerini ifade etti. Konuşmaların ardından Fiskaya Mahalle Meclisi Üyeleri ve semt sakinleri yaşadıkları sorunları anlattı. Anlatılan sorunları not alan Kışanak, çözümü için çalışma başlatacaklarını söyledi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kışanak, Çalışmalar Hakkında Bilgi Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement