Mahalle dedikodusu Sosyal Medyaya Girdi - Son Dakika
Güncel

Mahalle dedikodusu Sosyal Medyaya Girdi

Mahalle dedikodusu Sosyal Medyaya Girdi

PublicFeed ile artık herkes kendi haberini oluşturabilecek ve çevresindeki binlerce insana duyurabilecek. Bundan sonra okul, işyeri, mahalle ya da ilgilendiğin başka yerlerde neler olup bittiğini anında görmek için tek yapman gereken PublicFeed'den dilediğin konumu takip etmektir.

09.07.2015 12:10  Güncelleme: 10:23

Sosyal medyada alışılmışın dışına çıkarak kullanıcıya sınırsız paylaşım, kolay kullanım ve fikir alışverişinde yeni bir boyut sunan mobil uygulama 'PublicFeed' henüz 3 aylık olmasına rağmen kalabalık bir kitle tarafından keşfedilmiş durumda. Genel tanımla lokasyona dayalı olarak gönderi paylaşma, takipleşme-ekleme zorunluluğu olmadan iletişim imkânı tanıyan uygulama tamamen yerli, Türk yapımı. Bu projenin mimarları ise Ali Kabataş, Orhun Alp Oral, Ömer Faruk İnel ve Mehmet Mert Yücesan.

PublicFeed'e dair sorularımızı, projenin geliştiricilerinden Ali Kabataş'a sorduk.

SORU: Ali Bey sizce PublicFeed uygulaması nedir ve kimler tarafından kullanılmalıdır?

CEVAP: PublicFeed uygulaması, kişilerin bulundukları konumda, çevresindeki gelişmeleri ya da düşüncelerini yazılı ve görsel olarak paylaşabilecekleri ve istediği lokasyonda okunmasını sağlayabilecekleri bir sosyal haber uygulamasıdır. PublicFeed uygulamasını herkesin kullanması gerektiğini düşünüyorum. Mesela öğrenciler okuldayken birbirleri ile iletişim kurmak için bulundukları okul lokasyonunu seçerek bir paylaşımda bulunduğunda o okulu takip eden her öğrenciye takipleşmeye gerek kalmadan anında ulaşmış olurlar. Öte yandan yerel haber takip etmek isteyen birisi sadece oturduğu semti takip ederek orada kimler ne düşünüyor ve neler paylaşıyor anında gözlemleyebilir. Herhangi bir kurumda çalışan personel, şirket lokasyonu ile paylaşımda bulunduğunda tüm şirket çalışanlara ulaşmış olur. Özetle siz de herhangi bir yerdeki gelişmeleri merak ediyor ya da oradakilerle interaktif bir şekilde iletişim kurmak istiyorsanız, en uygun sosyal medya platformunun PublicFeed olduğunu söyleyebiliriz.

SORU: Şuan uygulamayı kullanan kitle hakkında ne diyebiliriz?

CEVAP: Uygulamamızda kayıtlı 120 bin üyemiz bulunuyor fakat aktif olarak yaklaşık 10 bin üyemiz var. Uygulamamıza günde 1000-5000 kullanıcı giriyor. Bunların yüzde 70'i ABD ve diğer ülkeler, kalan yüzde 25 lik bölüm ise Türkiye'den geliyor.

SORU: Uygulamayı indirmek ücretsiz mi? Ayrıca gelir gider durumunuz nedir ve kazanç sağlamaya yönelik bir atılımlarınız var mı?

CEVAP: PublicFeed Uygulamasına Google Play Store'dan ya da Apple Store'dan ücretsiz olarak hemen sahip olabilirsiniz. Ayrıca web adresimizden, PublicFeed platformuna her zaman ulaşabilirler.

Bir holding tarafından 2015 yılında iyi bir yatırım aldık ve tanıtım bütçemizin büyük bölümünü Amerika'da kullanmayı planlıyoruz.
Gelir getirici modellerimiz hazır fakat henüz başlatmadık. En önemli gelir modeli içerik reklamları. Bunun için belirli bir lokasyonu takip eden büyük sayıda kullanıcılara ulaşmalıyız. Örneğin İstanbul ve alt lokasyonlarını takip eden 50 bin kişiye ulaştığımızda reklam toplamaya başlayacağız. Bunun dışında admob üzerinden banner reklamlara da yer vermeyi düşünüyoruz.

SORU: Uygulamanın internet medyasına bakışı nedir?

CEVAP: Habercilik sektörünün pazarının çok büyük olduğunu düşünüyoruz. Dünyadaki internet haberciliği pazarının %10 gibi bir kullanıcı sayısına 2 yıl içerisinde ulaşmayı planlıyoruz. Artık bir lokasyonda bir gelişme olduğunda, habercilerin gelip olayı internet ya da diğer medya platformları üzerinden aktarmasını beklemeye gerek yok. PublicFeed ile anında haberciliğin tadını yaşayabilirsiniz. İnternet gazeteciliği anlık haber sunarak nasıl klasik gazetecilik pazarını salladıysa bizler de PublicFeed uygulamasının yerel haberlerde çeşitlilik ve daha hızlı gönderi sağlaması özelliği ile pazarda çok ciddi bir yer bulmasını hedefliyoruz.

SORU: Uygulamayı geliştirme yönündeki hedefleriniz neler?

CEVAP: İlerideki hedeflerimizde; lokasyon sayfalarında kişilere canlı yayın yapabilme imkanı sağlamayı düşünüyoruz, ayrıca her haber kanalının eş zamanlı olarak haberlerini buradan vermesini bekliyoruz. Birde lokasyon sayfasında etkinlik oluşturarak o lokasyonu takip eden kişileri davet edebilme özelliği de hedeflerimiz arasında. İlk yılımızda mobil uygulamamızın 1 milyon kişi tarafından indirilmesini ve bu kullanıcılardan en az 100 bin aktif kullanıcıya sahip olmayı hedefliyoruz.

SORU: Rakiplerinizden en belirgin farkınız sizce nedir?

CEVAP: Rakiplerimizin neredeyse hepsi mevcut haberleri ya piyasadan veri olarak alıp sunmakta Feedly gibi ya da Newstag gibi kendi muhabirlerini tutarak yine ayrı bir habercilik sergilemektedirler. Fakat bizler direk her kullanıcıyı birer muhabir yaptık ve merak ettikleri lokasyonu takip etmelerini sağlayarak aynı zamanda kullanıcı yaptık. Kısaca burada herkes hem muhabir hem de kullanıcı ve bu özelliğinden dolayı benzeri olmadığını düşünüyoruz.

SORU: Sizce uygulamanın kullanıcıya faydaları neler?

CEVAP: PublicFeed uygulamasının doğru amaçla kullanıldığında çok güzel sonuçlar getireceğine inanıyoruz. Şu anda yaşadığınız semt mahalle ya da ilde, bir sıkıntı şikayet ya da düşüncenizi duyurmak istediğinizde bunu sağlamanızı sağlayacak bir genel platform bulunmamakta. PublicFeed ile kişiler o lokasyona haber yaptıklarında bu haber okundukça o lokasyonu takip eden herkese gösterilmektedir. Özetle FaceBook Twitter da olduğu gibi sadece takipçileriniz değil lokasyonu takip eden herkes gönderiye ulaşmakta ve tüm sistem lokasyonlar üzerinden işlemektedir. Bunun yanında yatırımcımız sayesinde publicfeed projesinin tüm patent hakları alınmıştır.

SORU: PublicFeed'in işleyişi hakkında söylemek istediğiniz son bir şey var mı?

CEVAP: Biraz da PublicFeed algortimasından bahsetmek isterim. Haber yaparken klasik diğer sosyal medya uygulamalarında olduğu gibi, önce açıklamayı yazıyorsunuz ve varsa görselleriniz ekliyorsunuz. PublicFeed'de bir adım daha ekledik ve açıklamayı yazdıktan sonra sizin bulunduğunuz konumları işyeri, mahalle, ilçe, il ve ülke olarak gösteren 5 li bir lokasyon ekranı getirdik. Bu ekranın amacı sizin az önce yazmış olduğunuz açıklamanın hangi lokasyonda okunmasını istediğinizi seçmektir. Örneğin siz o ekrandan direk il olrak İstanbul seçerseniz bu haber takipçileriniz dışında İstanbul'u takip eden herkese okundukça anında ulaşacaktır. Bu yöntemle, insanların etrafındaki gelişmelerle ilgili çok fazla ortak nokta bularak birbirleri ile sürekli iletişim kurabileceklerini düşünüyoruz. Birde ülke haberi yapıldığında ülkeyi takip eden çok kişi olduğundan haberin yayılması zor olacak fakat mahalle ya da ilçe haberi yapıldığında anında oradaki herkesin görme şansı çok yüksek olacak şekilde bir algoritma geliştirdik. Herkesi bulunduğu şehirde sözü geçen ve okunan etkili bir PublicFeed yazarı olmaya davet ediyoruz.

Son Dakika Güncel Mahalle dedikodusu Sosyal Medyaya Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement