Mevsim Şartları Uygun Giderse Üreticinin Yüzü Gülecek - Son Dakika
Güncel

Mevsim Şartları Uygun Giderse Üreticinin Yüzü Gülecek

Önemli tarım ürünlerinden çeltik üretiminde verim artışının hava şartlarının uygun gitmesine bağlı olduğu bildirildi.

17.06.2016 12:09  Güncelleme: 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Önemli tarım ürünlerinden çeltik üretiminde verim artışının hava şartlarının uygun gitmesine bağlı olduğu bildirildi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk mutfağının vazgeçilmez gıdalarından olan pirincin, çeltiğin hasat edilmesinin ardından zorlu süreçlerden geçerek mutfaklara ulaştırıldığını söyledi. Samsun'un çeltik üretiminde önemli bir merkez olduğunu belirten Tosuner, geçen yıl çeltik fiyatlarındaki artışın bu ürünün ekimini artırdığını dile getirdi.

Bu yıl Bafra ve Çarşamba ovalarında yetiştirilen çeltiğin randımanının çok iyi olduğuna işaret eden Tosuner, "Türk tarımı için stratejik önemi gittikçe artan bir ürün olma özelliğini sürdüren ve bataklıkta yetişen tek tahıl bitkisi olarak bilinen çeltik, üreticilerimizin umudu. Bu yıl Samsun genelinde 160 bin dönümlük alanda ekimi gerçekleştirilen çeltik, mevsim şartları uygun giderse üreticimizin yüzünü güldürecek. Geçen yıl dönüm başına ortalama 950 kilogram verim yakalamıştık. Bu yıl da aynı verimi yakalamak istiyoruz." dedi.

"Bataklıkta yetişen tek tahıl bitkisi pirinç"

Bafra, 19 Mayıs, Alaçam, Yakakent, Terme, Çarşamba ve Tekkeköy ilçelerinde çiftçilerin pirinç yetiştirmek için yaptığı çalışmaların sonucunun su kullanımına ve hava sıcaklığına bağlı olduğuna dikkati çeken Tosuner, bir ay önce ekimi yapılan çeltikte hastalık ve yabancı ot ile mücadelenin önem taşıdığını kaydetti.

Çeltik yetiştiriciliğinde tarlaya ekimden hasada kadar olan sürenin 5 ayı bulduğunun altını çizen Tosuner, şunları söyledi:

"Bölgemiz çeltik yetiştiriciliği için çok uygun. Ovalarımızın sulak alanlarında çok kaliteli pirinç elde ediliyor. Çeltik tohumu eken çiftçilerimiz, önce tarlalarına keşan adını verdikleri büyük kare şeklinde alanları hazırlıyor. Daha sonra hazırladıkları keşanların içine su salarak bütün tarlanın su tutmasını sağlıyor. Tarlalar tamamen bataklık haline gelince çeltikleri saçarak toprakla buluşturuyor. Su içinde bataklıkta yetişen tek tahıl bitkisi olarak bilinen pirincin yolculuğu da böylece başlıyor. Sürekli bakım ve su isteyen çeltikte hastalık ve yabancı ot olmasın diye ekimden 1-2 ay sonra ilaçlama dönemi başlıyor. Mevsim şartları normal seyreder ve kuraklık yaşanmaz, bol su da olursa üründe kalite ve artış sağlanmış oluyor."

Tosuner, Türkiye'nin tüm bölgelerinde çeltik yetiştirilebildiğini ama en fazla ekim yapılan bölgenin Karadeniz olduğunu belirterek, tohum olarak ekilen çeltiğin pilav olarak sofralara kadar uzanmasının çok zahmetli bir süreci kapsadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mevsim Şartları Uygun Giderse Üreticinin Yüzü Gülecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement