Yargıtay'a Başvuran MHP Delegesi Ankara'yı Karıştırdı - Son Dakika
Güncel

Yargıtay'a Başvuran MHP Delegesi Ankara'yı Karıştırdı

Bir MHP delegesi, Yargıtay'a başvurarak MHP Tüzüğü'nün Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olup olmadığının denetlenmesi için Anayasa Mahkemesi'ne taşınmasını talep etti.

20.05.2016 17:32  Güncelleme: 20:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara siyasetinin kilitlendiği, MHP Olağanüstü Tüzük Kongresi'nin toplanması dosyasının temyiz incelemesinde akşam saatlerinde de Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nden karar çıkmazken ilginç bir gelişme yaşandı.

Bir MHP üst kurul delegesi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vererek, MHP Tüzüğü'nün Siyasi Partiler Kanunu'na (SPK) aykırı olup olmadığının denetlenmesi için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşınmasını talep etti. Başsavcılık dilekçeyi işleme koydu.

MHP AVUKATI BULUT: BAŞSAVCILIK TÜZÜK İNCELEMESİ BAŞLATTI

MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut "Yargıtay tarafından tesis edilmiş bir karar bulunmamaktadır. Haberler asılsızdır. Yalnızca bir üst kurul delegesinin başvurusu bulunmaktadır. Bu başvuru üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından inceleme başlatılmış olduğu bilgisine ulaşılmıştır" açıklaması yaptı.

DAİRE DÜN TOPLANMADI

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi toplanıp müzakere yapmadı. Daire tarafından MHP Davası'nın temyiz incelemesinin "Mayıs ayı içinde sonuçlandırılacağı" açıklanmıştı. Yargı kulislerinde, Başsavcılığa sunulan dilekçe zaman kazanma taktiği olarak nitelendirildi. MHP Tüzük Kurultayı'nın endesklendiği kararın böylece birkaç ay geciktirileceği ve yeni Hükümet'in çıkaracağı yargı paketiyle yeniden şekillendirilecek yeni 18. Hukuk Dairesi'nce karara bağlanmasının hedeflendiği öne sürülüyor.

ERGÜN: BEKLENTİMİZ YARGITAY'IN KARAR VERMESİ

Sinan Oğan'ın avukatı Kürşat Ergün de Hürriyet'e, "Bizim beklentimiz Yargıtay'ın bir an önce karar vererek, bu gibi asparagas gerçek dışı haberlerin dosya ile ilgili farklı söylentilerin önüne geçmesidir" dedi.

İŞTE O DİLEKÇE

Başsavcılığa sunulan dilekçede, SPK 104 ve 106. madde hükümlerine göre MHP Tüzük hükümlerinin kanuna ya da Anayasaya aykırı olup olmadığının, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'nce denetleneceği anımsatıldı. Dilekçede, özetle şöyle denildi:

"2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nda parti tüzüklerinin anayasa ve/veya kanunlara aykırı olması halinde, nasıl bir yol takip edileceği açıkça düzenlenmiş olmasına rağmen, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi bu özel düzenlemeyi nazara almadan, tüzük hükmünün SPK madde 14/6'ya aykırı olduğuna hükmetmiş ve tüzük hükmü yerine SPK madde 14/6 hükmünü uygulayarak hüküm tesis etmiştir. Bu nedenle, bir üst kurul delegesi olarak, mensubu olduğum parti tüzüğünün 63/3 maddesinde yer alan takdir yetkisinin Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olup olmadığının yetkili ve görevli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından denetlenmesini, şayet bu madde hükmü Siyasi Partiler Kanunu'na aykırıysa, söz konusu maddenin AYM denetiminden geçirilmek üzere madde hakkında gerekli yasal sürecin başlatılmasını ve yetkili ve görevli AYM'nin bu hususu incelemesinin sağlamasını talep etmekteyim"

MHP'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Siyaset kulislerini hareketlendiren iddia sonrasında MHP yönetiminden açıklama geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Kongre dosyasının Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından AYM'ye gönderildiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmamaktadır. Yargıtay cumhuriyet başsavcılığına yapılan başvuru sonrasında inceleme başlatılmış olup devam etmekte olup hukuki süreç devam etmektedir" ifadelerini kullandı

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

-Parti içi muhalefet, 543 delegeden imza toplayarak tüzük kurultayı yapılması için başvurdu. MHP Genel Merkezi ise kurultayın 2018 yılında yapılacağını ilan etti.

-Bunun üzerine muhalifler Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme de MHP'yi kurultaya götürecek 3 kişilik bir çağrı heyetinin görevlendirilmesine hükmetti.

-MHP Genel Merkezi ise Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri'nden ihtiyati tedbir kararı çıkarttı.

-Muhalifler Tosya kararına itiraz edip bu kararı kaldırttı. Gemerek kararına itiraz ise sonuçlanmadı. Bu itirazın sonucu için Yargıtay kararı beklenmeye başlandı.

-Süreç devam ederken 25. İcra Müdürlüğü "Gemerek kararı geçerli" dedi. Muhalifler ise Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak 25. İcra Müdürlüğü'nün kararına itiraz etti. Mahkeme itirazı kabul etti.

-Bu kararın hemen ardından Gemerek Mahkemesi yeniden tedbir kararı aldı.

-Muhalifler 15 Mayıs'ta kurultayın yapılacağı otelin önünde gitti. Ancak Ankara Valiliği kurultayın yapılamayacağını belirterek toplanan muhaliflere izin vermedi. (Kaynak: Hürriyet)

Yargıtay\'a Başvuran MHP Delegesi Ankara\'yı Karıştırdı

Son Dakika Güncel Yargıtay'a Başvuran MHP Delegesi Ankara'yı Karıştırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • ccc: Ne utanmaz adamlarmissiniz hodri meydan deyin kurultaya gidin 3 2 Yanıtla
  • sivaslı: kurultayı kesin aym onaylar orda gülen cemaatinin adamları var malum. 0 0 Yanıtla
  • Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi
    07:37 Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi

    Bitlis'te iki gündür süren yoğun yağışlar, Bitlis-Baykan kara yolunda heyelanın yaşanmasına sebep oldu. Heyelan esnasında yoldan geçen bir otomobil, toprak ve kaya parçalarının altında kalmaktan son anda kurtuldu. Karayolları ekipleri ve AFAD, temizlik çalışmalarına başladı.

  • Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu
    07:23 Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu

    Urla Fenerbahçeliler Derneği, 'Haydi Sinemaya' adlı proje kapsamında 750 öğrenciye General Harrington Kupası'nı anlatan 'Zaferin Rengi' filmi izletti. Proje, Urla'daki okulların yanı sıra depremzede çocukları da kapsadı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.


Advertisement