Milletvekilleri Kayıt Yaptırıyor - Son Dakika
Politika

Milletvekilleri Kayıt Yaptırıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Seçim talebi varsa bu seçim talebinin açıkça çağrı metninde yer alması gerekiyor.

11.11.2015 14:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Seçim talebi varsa bu seçim talebinin açıkça çağrı metninde yer alması gerekiyor. Bunun için de toplam kurultay delegesi sayısının yüzde 51'inin imzası gerekiyor" dedi.

Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, 26. Dönem milletvekilleri kayıt yaptırmaya devam ediyor. Kayıt işlemi için Meclise gelen Tezcan, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

AB İlerleme Raporu'nun birkaç kere ertelendikten sonra yayınlandığını anımsatan Tezcan, raporda, Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğünün olmadığına dönük vurguyu önemsediklerini söyledi.

İktidarın demokratik hak ve özgürlüklerin, özellikle ifade özgürlüğünün geliştirilmesi konusunda bu rapordaki uyarıları da dikkate alarak çok ciddi adımları atmak zorunda olduğunu belirten Tezcan, "Parlamentoda buna dönük önemli adımları birlikte atmamız gerekiyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "rejim tartışmalarını artık geride bırakmamız lazım" sözünün hatırlatılması üzerine Tezcan, şu ifadeleri kullandı:

"Rejim tartışmasını yaratan Sayın Cumhurbaşkanı'nın kendisi. Başka bir anlamı yok. Türkiye'nin demokrasi ihtiyacı var. Bu çok açık. Türkiye'de öğrenciler, medya, iş dünyası kendisini baskı altında hissediyor. AKP'ye oy vermeyen yüzde 51, kendisini baskı ve tereddüt içerisinde hissediyor. Bunu ortadan kaldırmanın tek bir yolu var. Demokrasiyi, hukuk devletini, yargı bağımsızlığını, ifade özgürlüğünü artıracak bir yeni anlayışla yola çıkmak. Tam tersine gücün tek elde toplanmasına dönük bir tartışma yaratılıyor. O yüzden Türkiye'nin rejim tartışmasından kurtulması gerekir doğru ama bu tartışmayı açanların öncelikle bundan vazgeçmesi gerekiyor."

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "yeni anayasada başkanlık sistemi şart değil" ifadesinin hatırlatılması üzerine Tezcan, "Sayın Başbakan'ın böyle söylemiş olması olumludur. Ancak daha önce Mustafa Şentop'un 'önceliğimiz başkanlık sistemindedir' demesi oradaki kafa karışıklığını gösteriyor. Demek ki farklı yaklaşımlar var. Türkiye'nin sorunu başkanlık sistemi sorunu değil, demokrasi sorunudur" dedi.

Tezcan, "Partinin olağanüstü kurultayı için imza toplayanların imza dilekçesine gündemi belirlemeleri, eklemeleri gerekiyor mu?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Seçim talebi varsa bu seçim talebinin açıkça çağrı metninde yer alması gerekiyor. Bunun için de toplam kurultay delegesi sayısının yüzde 51'inin imzası gerekiyor. Seçim talebi yoksa 5'te bir imza yeterli, yüzde 20 imza. Ama yüzde 20 imza toplayıp daha sonra gündeme seçimi aldırmak gibi bir uygulama söz konusu değil. Tüzük gereği eğer seçim yapılacaksa başlangıçta gündemin buna göre belirlenip, ona göre yüzde 51 imzanın toplanması gerekir."

"Salt çoğunluk için gereken rakam kaçtır?" sorusu üzerine Tezcan, şunları kaydetti:

"Şu anda sayıyla ilgili net bir şey söylemek mümkün değil ama 600'ün üzerinde bir rakam. Çünkü istifa edenler ve disiplin cezası alanlar var. Bunların çalışması yapılıyor. Onun için toplam sayı bulunacak. Onun yüzde 51'inin de 600'ün üzerinde olduğu kesin ama tam net olarak 'şu' diyemiyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Milletvekilleri Kayıt Yaptırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement