Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi - Son Dakika
Yerel

Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi

Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı,Eskişehir ve Bilecik'te protesto edildi Bilecik'te kefen giyen grup, alana darağacı kurarak idam kararına tepki gösterdi.

11.04.2014 16:45

Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı, Eskişehir'de ve Bilecik'te protesto edildi.

Anadolu Gençlik Derneği Eskişehir Şubesi ve İHH öncülüğünde bir grup, cuma namazı sonrası Reşadiye Camisi bahçesinde toplandı.

Grup adına açıklama yapan İHH Eskişehir Sorumlusu Musa Karadaş, Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararının insanlık suçu olduğunu söyledi.

İdam kararlarının hiçbir şekilde insan hakları, özgürlük ve adaletle ilgisinin olmadığını ifade eden Karadaş, söz konusu kararın insanların temel hak ve hürriyetlerini adeta ayaklar altına aldığını kaydetti.

İdam kararları karşısında duyarlı ülkelerin sessiz kalmaması gerektiğini dile getiren Karadaş, şöyle devam etti:

"Yaşanan bu hukuk dışı süreçte batının sessiz kalması elbette ırkçı emperyalizmin izlediği stratejinin bir gereğidir. Zaten aynı güçler darbe sürecine de destek vermiştir. Alınan bu kararın Mısır'ı bir iç savaşa sürükleme ihtimali de bizi endişelendirmektedir. İşgalci İsrail'e komşu olan ülkelerde yaşanan bu sıkıntılı süreçlerin tek kazanının İsrail olduğu aşikardır. ABD ve İsrail ile stratejik müttefik olan ülkelerin yaşanılan süreçle ilgili bir tepki koyamaması ya da ortaya konulan tepkilerin cılız kınamalardan ibaret kalması da bu oyunun bir parçasıdır. Mısır'da yaşanılan bu sürecin daha da kötüye gitmemesi için bu idam kararlarının durdurulması gerekir. Ülkemizdeki tepkiler uluslararası platformlara taşınmalıdır. İnsan hak ve özgürlükleri noktasında duyarlılık sahibi uluslararası tüm kuruluşlar bu idam kararlarına karşı en sert tepkiyi göstermelidir."

Karadaş'ın açıklamasının ardından Anadolu Gençlik Derneği Eskişehir Şube Başkanı Mehmet Eren de ortak basın açıklamasını okudu.

Konuşmaların ardından bir süre slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

-Bilecik

Bilecik'te de Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararı, protesto edildi.

Merkez Şerifpaşa Camisi önünde, cuma namazının ardından toplanan bir grup AGD üyesi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurdukları darağacında temsili Sisi maketini asarak, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik idam kararı alan Mısır hükümetine tepki gösterdi.

Kefen giyerek, "Zulme sessiz kalmayın", "Katil Sisi, Seninleyiz Mursi", "Diren Mursi" yazılı pankart ve dövizler taşıyan grup, bir süre slogan attı.

Grup adına açıklama yapan AGD Bilecik Şube Başkanı Sadık Savak, Mısır'da 24 Mart'ta alınan idam kararının bir insanlık suçu olduğunu savunarak, bu kararı veren mahkemenin, askeri cunta tarafından gerçekleştirilen darbecilerin emrinde olduğunu söyledi.

Savak, şunları kaydetti:

"Mısır'da yaşanılan sürecin daha da kötüye gitmemesi için bu idam kararlarının mutlaka durdurulması gerekmektedir. Ülkemizdeki tepkiler uluslararası platformlara taşınmalıdır. İslam ülkeleri bu kararla ilgili net bir diplomasi izlemelidir. Hepimizin üzerine düşen, zalimlerin karşısında ve mazlumların yanında yer alışımızda sahici olmaktır."

Memur-Sen adına bir konuşma yapan Mehmet Hayri Demirel ise dünyanın dört bir yanında yaşanan darbelerin ve anti-demokratik yönetimlerin ve hukuksuzlukların, Türkiye'de demokrasinin önemini bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Memur-Sen olarak darbeleri, muhtıraları, operasyonları ve bütün antidemokratik müdahaleleri kınadıklarını ve alınan idam kararını reddettiklerini bildiren Demirel, idam kararı veren Mısır hükümeti ve Sisi'nin Mısır halkına hesap vermesi, yargılanması gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından bir süre slogan atan ve tekbir getiren grup, yapılan duaların ardından dağıldı.

Gruba, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Fikret Karabıyık, Saadet Partisi İl Başkanı İbrahim Meral, Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Kurt, Memur-Sen üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. - Bilecik

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement