Mısır'daki İdam Kararları - Son Dakika
Güncel

Mısır'daki İdam Kararları

Mısır\'daki İdam Kararları

Gazeteci yazar Dilipak: "Bütün bu cinayetler ABD’nin, Avrupa’nın sırtını döndüğü bir zamanda, onlar gözlerini kapadığı bir zamanda gerçekleşiyor"

02.05.2014 17:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak, Mısır'daki idam kararlarının bir cinayet olduğunu belirterek, "Bütün bu cinayetler ABD'nin, Avrupa'nın sırtını döndüğü bir zamanda, onlar gözlerini kapadığı bir zamanda gerçekleşiyor" dedi.

Dilipak, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) tarafından Mısır'daki idam kararlarını protesto için düzenlenen yürüyüşe katıldı, Beyazıt Meydanı'nda eylemcilere hitap etti.

Mısır'daki idam kararlarını "cinayet" olarak tanımlayan Dilipak, hukuk bir yana, kanun ile yönetilen devletlerde bile bu tür kararların alınamayacağını söyledi.

Dilipak, kısa sürede verilen idam kararlarıyla aslında Mısır'da insanlık onurunun çiğnendiğini belirtti.

Haksızlıklar karşısında susmamak için alanda olduklarını söyleyen Dilipak, şunları kaydetti:

"Bütün bu cinayetler ABD'nin, Avrupa'nın sırtını döndüğü bir zamanda, onlar gözlerini kapadığı bir zamanda, darbeye darbe, darbeciye darbeci diyemedikleri bir zamanda gerçekleşiyor. Bu cinayete dolayısıyla onlar da ortaktır."

Tüm cinayetlerin aynı hedefe yönelik olduğunu anlatan Dilipak, "Eğer biz bu yangını burada söndürmeyecek olursak, Türkiye için gelecekte senaryosu yazılan plan bu. Onun için biz Suriye ve Mısır halkının, Filisitin halkının başına gelen felaketlere karşı çıkarken, kendi geleceğimizi de savunmuş oluyoruz" diye konuştu.

Geçmişteki çatışmaları ve dünya savaşlarını hatırlatan Dilipak, "Aslında bugün Mısır'da, Suriye'de, Filistin'de yaşanmakta olanlar, eğer bugün burada kontrol edilmezse yeni bir dünya savaşının ayak sesleridir" dedi.

Sömürü çarkının dönmesi için savaş, darbe ve terörün devam ettirildiğini kaydeden Dilipak, Mısır, Suriye ve Filistin'deki saldırıları kendilerine yapılmış saydıklarını ve asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

"İdam kararları, insanlığa karşı savaştır"

Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay, Mısır'daki idam kararlarının insanlığa karşı ilan edilmiş bir savaş olduğunu söyledi.

İdam sehpalarını kuranların aslında meşruiyetlerini kaybettiklerini belirten Alpay, Mısır halkının yanında yer aldıklarını kaydetti.

Alpay, Mısırlılar'ın direnişleriyle tarihe altın harflerle kaydedilecek bir destan yazdıklarını ifade etti.

Mısır'da yargıçların hukuk adına hareket edip cellatlığa soyunduklarını söyleyen Alpay, direnişin bastırılamayacağını bildirdi.

İHH Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay da idam kararlarının Mısır'da toplumu baskı altında tutmak için verildiğini söyledi. İdamların infazı halinde Mısır'ın istikrara kavuşamayacağını belirten Atalay, İhvan'ın 7 milyonu bulan üyesi olduğunu hatırlattı.

Mısır'daki hapishanelerde 23 bin tutuklu bulunduğunu anlatan Atalay, tutuklulara işkence ve kötü muamele yapıldığını söyledi.

Atalay, uluslar arası insan hakları ve hukuk örgütlerinin Mısır'daki hapishaneleri denetlemeleri gerektiğini bildirdi.

"Protestodan notlar"

Mısır'daki idam kararlarını kınamak için Şehzade Camisi'nin avlusunda bir araya gelen Özgür-Der üyesi bir grup, Cuma namazı sonrası Beyazıt Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yol boyunca, "Mısır halkı yalnız değildir", "Katiller, Mursi'yi yargılayamaz", "İhvan'a selam, direnişe devam" diye slogan atan göstericiler, "Bin kere de assanız asla yoldan dönmeyeceğiz", "İstanbul'dan onurlu Mısır halına selam olsun", "Sessiz kalmak suça ortak olmaktır" yazılı döviz ve pankart taşıdılar.

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafını da taşıyan göstericiler, Rabia işareti yaparak Mısır halkına olan desteklerini ifade ettiler.

Gösteri, Grup Yürüyüş'ün meydanda verdiği konserle sona buldu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'daki İdam Kararları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement