Müberra'ya Yeni Yaşam Umudu - Son Dakika
Güncel

Müberra'ya Yeni Yaşam Umudu

İzmir'de Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yaklaşık 2.5 yıldır ilik nakli bekleyen ve kullandığı ilaçların da yan etki gösterip yine kemik iliğinde kötü hücre üretmesiyle hayatta kalma adına büyük mücadele veren 11 yaşındaki Müberra Teke'ye, iyi haber ABD'den geldi.

06.04.2014 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yaklaşık 2.5 yıldır ilik nakli bekleyen ve kullandığı ilaçların da yan etki gösterip yine kemik iliğinde kötü hücre üretmesiyle hayatta kalma adına büyük mücadele veren 11 yaşındaki Müberra Teke'ye, iyi haber ABD'den geldi. Buradaki kemik iliği bankasından bulunan donöre ait kan örneği İstanbul'a gönderildi. İliğin, testler sonrasında, uygunluk görülmesi halinde Müberra'ya nakledileceği bildirildi. Müberra, daha önce ABD ile Almanya'da bulunan iki donörde sorun çıkması üzerine nakil olamamıştı.

Kütahya'da oturan 11 yaşındaki Müberra Teke, 2011 yılının Kasım ayında, vücüdunda morluklar oluşması üzerine hastaneye götürüldü. Burada yediği fazla miktardaki çikolatanın alerjik etki gösterebileceğini söyleyen doktorlar, Müberra'ya iğne vurarak evine gönderdi. Ancak talihsiz kızın vücudundaki morlukların artması üzerine ikinci kez hastaneye götürülen Müberra'ya bu kez kan testleri yapıldı. Testlerde kan değerlerinde farklılıklar tespit eden doktorlar, Müberra'yı, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'ne sevketti. Müberra Teke'nin buradaki tetkikleri sonrasında, apilastik anemi olduğu ortaya çıktı. Kemik iliğinin kan üretmemesi nedeniyle Müberra'ya, hayatta kalabilmesi için her hafta bir ünite kırmızı kan, bir ünite de trombosit verilmeye başlandı. Bu süre içerisinde bir yandan tedavisine devam edilen Müberra için bir yandan da gerekli olan kemik iliğinin bulunması için Türkiye ve diğer ülkelerde donör taraması başlatıldı. Hayatta kalma adına büyük mücadele veren Müberra'ya 2.5 yıllık bekleyişin ardından üç ay önce hem ABD hem de Almanya'da donör bulunduğu haberi geldi. İşlemler sürdüğü sırada önce Almanya'daki donörün 2017 yılının Nisan ayına kadar ilik veremeyeceği, ardından da ABD'deki donörün liste dışı kaldığı bildirildi.

YENİ UMUT ABD'DEN

Donörlerden gelen kötü haber üzerine büyük üzüntü yaşayan aile, Müberra'nın kullandığı ilaçların yan etki gösterip kemik iliğinde kötü hücreler üretmesiyle bir kez daha yıkıldı. İlik nakli olmaktan başka çaresi olmayan Müberra için bir kez daha acil koduyla ilik bankalarıyla bağlantıyla geçildi. Son olarak yine ABD'deki bir donörde, yüzde 90 oranında uygunluk tespit edildi. Hemen bu donör için istek çıkartıldı. Özel kuryeyle kan örneği İstanbul'a getirtildi. Burada yapılacak olan testlerden olumlu sonuçlar alınması durumunda, iliğin Müberra'ya nakledileceği bildirildi. Testlerin birkaç hafta sürmesi beklenirken, Müberra ve ailesi bir kez daha umut dolu bekleyişe başladı.

Anne Ummuhan Teke, "Müjdeli haberi aldıktan sonra eşimde İstanbul'a gitti. Şimdi oradaki test sonuçlarını bekliyoruz. Umudumuz uygunluk çıkacağı üzerine. Ama ilk donörlerden hayal kırıklığı yaşayınca şimdi temkinli bir bekleyiş içerisindeyiz. İnşallah kızımız için iyi bir haber gelecek" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Müberra'ya Yeni Yaşam Umudu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement