Mülteci Kriziyle Gelen Vizesiz AB Nasıl Mümkün Oldu? - Son Dakika
Güncel

Mülteci Kriziyle Gelen Vizesiz AB Nasıl Mümkün Oldu?

1959 Ankara Anlaşması'yla başlayan ve inişli çıkışlı bir yol izleyen Türkiye'nin AB üyeliği serüveninde yeni aşama: Vizesiz Avrupa. Peki bu aşamaya nasıl gelindi?

30.11.2015 10:30  Güncelleme: 11:59

Brüksel'de devam eden Türkiye- Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'yle AB üyeliğine bir adım daha yaklaştı. AB üyesi ülkelerin kıtadaki mülteci kriziyle mücadele ettiği şu günlerde, Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nı (GKA) uygulaması halinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Ekim 2016 tarihinden itibaren Avrupa'ya vizesiz girebilecek. Anlaşma, Türkiye üzerinden Avrupa'ya giden kaçak göçmenlerin Türkiye'ye geri gönderilmesini şart koşuyor. Peki, Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle bu yeni aşamaya nasıl geldi? AB'yle varılan bu anlaşma, 1959 Ankara Anlaşması'yla başlayan ve inişli çıkışlı bir yol izleyen Türkiye'nin AB üyeliği serüvenine yakından bakmayı ve gerektiriyor.

DAVUTOĞLU: YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Sınırlarında 1 milyona yakın mültecinin bulunduğu AB, mülteci kriziyle mücadele edebilmek için topraklarında 2 milyonun üzerinde mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye ile yeni bir aşamanın eşiğinde. Topraklarında 700 bin barındırdığından önemli bir insani ve ekonomik krizle karşı karşıya kalan AB, sorunla baş edebilmek için iki milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye'yle Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ifadesiyle "yeni bir başlangıç" yaptı.


VİZESİZ AVRUPA YOLU KOLAY DEĞİL

Ama Türkiye'nin vizesiz Avrupa yolu kolay değil. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB'nin Türkiye'nin GKA'ya uyup uymadığını yakından takip edeceğini ve Ankara'nın bu konudaki politikalarını her ay gözden geçireceğini vurguladı.

TÜRKİYE'NİN AB MACERASI, ANKARA ANLAŞMASIYLA BAŞLADI

Türkiye'nin AB üyeliği serüveni inişli çıkışlı bir yol takip ediyor. Türkiye'nin AB üyesi olma serüveni, Ankara'nın 1959'da Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (AET) yaptığı başvuruyla başladı. AET Bakanlar Konseyi'nin 1963'te Ankara'nın başvurusunu onaylamasıyla iki taraf arasında ortaklık yaratan Ankara Anlaşması imzalandı.

12 EYLÜL'DE İLİŞKİLER DONDURULDU

1970 yılına gelindiğinde iki taraf arasındaki ilişkilere hukuki bir boyut da eklendi: Karma Protokol imzalandı. 12 Eylül Darbesi iki taraf arasında soğuk rüzgarlar estirdi. AB ve Türkiye arasındaki ilişkiler donduruldu.

RESMEN TAM ÜYELİK

1983'te Türkiye'de çok partili seçimlerin yapılmasıyla ikili ilişkilere yeni bir soluk getirdi. Türkiye ve AB arasındaki ilişkiler yeniden bir ivme kazandı. Bu noktada 1987 yılı tarihi bir öneme sahipti. Türkiye AB'ye resmen tam üyelik başvurusunda bulundu.

TÜRKİYE 1996'DA GÜMRÜK BİRLİĞİ'NE GİRDİ

1996 yılı iki taraf arasındaki ekonomik bütünleşme açısından bir fırsat sundu. Türkiye, Avrupa Birliği'yle bütünleşmenin ilk aşaması olarak 1 Ocak 1996'te Avrupa Birliği Gümrük Birliği'ne girdi.

2000'Lİ YILLARDA SÜREÇ HIZLANDI

2000'li yıllarda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma sürecinde bir hızlanma gözlendi. AB ülkeleri, 17 Aralık 2004 tarihinde Türkiye'nin katılım müzakerelerinin 3 Ekim 2005 tarihinde başlamasına karar verdiler.

VE VİZESİZ AVRUPA'YLA YENİ AŞAMA

2000'lerin ikinci yarısında durgun seyreden ikili ilişkiler, Türkiye vatandaşlarına Avrupa'nın kapılarını açacak GKA'yla yeni bir aşamaya girecekmiş gibi duruyor.


Yararlanılan kaynaklar: El Cezire, BBC Türkçe ve NTV.

Mülteci Kriziyle Gelen Vizesiz AB Nasıl Mümkün Oldu?

Son Dakika Güncel Mülteci Kriziyle Gelen Vizesiz AB Nasıl Mümkün Oldu? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Dobada : Avrupadan Türkiyeye kocaman kandirmaca yalani Vize falan kalktigiyok siginmacilardan kurtulmak icin oyalalama taktigi Türkiye hurdalik , ben bir Türk olarak onlarin parasinida siginmacisinida istemiyorum , bizim basbakanda bunlara inaniyor bu avrupalilar iki yüzlü, Ukraine Rusya krizinde ukrayniya nasil sahip ciktilar nato ülkesisi olmadigi halde Rusya Türkiye krizinde bize neden destek olmuyorla hepsi yalan uyanin artik. 1 0 Yanıtla

Advertisement