Narenciyede İhracat İadeleri Zamanında Ödensin" - Son Dakika
Güncel

Narenciyede İhracat İadeleri Zamanında Ödensin"

Narenciyede İhracat İadeleri Zamanında Ödensin"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, narenciye ihracatında tıkanma ve üretim artışı üretici fiyatlarının dibe vurduğuna dikkat çekerek, ihracatın iadelerinin geciktirilmeden ödenmesini istedi.

04.12.2014 15:26

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, narenciye ihracatında tıkanma ve üretim artışı üretici fiyatlarının dibe vurduğuna dikkat çekerek, ihracatın iadelerinin geciktirilmeden ödenmesini istedi.

TZOB açıklamasında, Kasım ayında fiyatların mandalinada yüzde 40 azalmayla 50 kuruştan 30 kuruşa, limonda yüzde 15.49 azalmayla 1 lira 7 kuruştan 90 kuruşa indiği, hasadına Kasım ayında başlanan portakalda ise üretici fiyatının kilogramda 42 kuruş olduğu belirtildi.

Açıklamada, narenciyede en önemli pazarlar olan Rusya'da ekonomik, Irak ve Ukrayna'da yaşanan siyasi karışıklıkların bu ülkelere yönelik ihracata da yansıdığına dikkat çekildi. Açıklamaya göre, Irak'a yapılan narenciye ihracatı, 2011 yılında 280 bin 858 ton düzeyinden, 2013'de 159 bin 333 tona, 2014 Ocak-Kasım döneminde Irak'a mandalina ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 69 azalmayla 5 bin 745 tondan 1,778 tona indi.

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatının "lokomotifi" konumunda olan narenciye üretiminin de giderek artış gösterdiğine işaret eden Bayraktar, "2005 yılında 2 milyon 913 bin ton olan narenciye üretimimiz, 2013 yılında 3 milyon 681 bin 159 tona ulaştı. 2014 yılında ise üretimin 3 milyon 786 bin 690 tona çıkması bekleniyor" dedi ve ekledi:

REKOLTEDE ARTIŞ SÜRÜYOR

"Portakal, limon ve greyfurt üretiminde geçen yıla göre çok ciddi bir değişim yaşanmazken mandalina üretiminin geçen yıla göre yüzde 12 artış göstereceği tahmini yapılıyor. Narenciye ihracatında öne çıkan ve Türkiye için önemli pazar konumundaki ülkelerde yaşanan ekonomik ve siyasi karışıklıklar, ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Bunun yanı sıra,mandalina rekoltesinde görülen artışın yanı sıra, havaların sıcak gitmesi ve mandalina çeşitlerinin hasadının çakışmasıyla birlikte iç piyasada bir yığılma meydana geldi."

"ÜRETİCİ HAK ETTİĞİ GELİRİ ELDE ETMELİ"

İhracatı etkileyen en önemli konulardan birisinin ihracat iadesinin olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Narenciye ihracatında verilen teşvik primleri yani ihracat iadeleri, ülkemizin narenciye ihracatında diğer ülkelerle rekabet edebilmesi, iç piyasada fiyat istikrarının sağlanması, üreticinin hak ettiği geliri elde edebilmesi bakımından son derece önemlidir. İhracat iadelerinin amacına ulaşabilmesi, ihracatçının önünü görebilmesi ve ihracatın gelişmesi için zamanında verilmesinin yanında, yeterli miktarda verilmesi de büyük önem taşıyor. Aksi takdirde zaten komşu ülkelerde yaşanan ekonomik ve siyasi karışıklıklar nedeniyle zor durumda kalan sektör daha da sıkıntıya girer."

"GİRDİLERDE KDV VE ÖTV ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ"

Bayraktar, yapılması gerekenleri ise şu başlıklarla özetledi:

"İhracat iadeleri yeterli miktarda ve zamanında ödenmeli, dış pazarda rekabet gücünün artırılabilmesi için maliyetler düşürülmeli, gübre, mazot, ilaç, elektrik gibi üretim girdileri desteklenmeli, depolama, ambalajlama, nakliye giderleri desteklenmeli, girdiler üzerindeki KDV ve ÖTV oranları indirilmeli, tanıtım faaliyetleri ve iç tüketim artırılmalı ve yeni pazarlar bulunmalı." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Narenciyede İhracat İadeleri Zamanında Ödensin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement