Online Alışverişte Bu Hataya Düşmeyin! - Son Dakika
Güncel

Online Alışverişte Bu Hataya Düşmeyin!

İnternet kullanımının artmasıyla gelişme gösteren online alışveriş kolaylığı, kargo problemleri nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçiyor.

24.09.2014 10:12

Müşteriler için sıradan bir uygulama olan kargo kontrolünün ihmal edilmesi durumu, tüketici mahkemelerine yansıyan vakalarda alıcıyı haksız duruma düşürebiliyor.

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla e-ticaret de hızlı bir gelişim sürecine girdi. Ancak kullanıcı sayısının artmasıyla tüketici mahkemelerine yansıyan online alışveriş temelli sorunlar da fazlalaştı. Bu sorunlar arasında en önemli yeri ise yapılan alışverişlerin teslimatı sırasında karşılaşılan olumsuzluklar oluşturuyor. Satın alınan ürünün bozuk, kırık ya da farklı olması durumunda tüketicinin ürünü teslim almadan, aynı kargo görevlisi ile iade etmesi gerekiyor.

Tüketicilerin bu problemleri ortadan kaldırması için en önemli çözüm, alınan ürünün kapıda kontrol edildikten sonra gerekli belgenin imzalanması. Bu uygulamanın ihmal edilmesi halinde tüketici, ürün iadesi veya değişim taleplerinde haksız duruma düşebiliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Cevat Kazma, "Tüketici Mahkemeleri'ne yansıyan vakalarda, tüketicinin kargoyu kontrol edip etmemesi önemli bir karar ölçütü. Müşterinin kargonun hasar kontrolünü yapmadan belgeyi imzaladığı vakalarda genelde satıcı firmanın lehine kararlar veriliyor" şeklinde konuştu.

Hasar kontrolü yapılmalı, gerektiğinde tutanak hazırlanmalı

Avukat Cevat Kazma, bazı kargo firmalarının zaman tasarrufu ve kargoyu geri götürmeme gibi sebeplerle ürünü tüketicilerin kontrol etmesine izin vermeden kargonun sorunsuz olduğuna dair belge imzalattığını belirtiyor. Sorunlu ürünle karşılaşıldığında ise iadesi istenen ürünün kargo iade ücreti de müşteri tarafından karşılanıyor. Cevat Kazma özellikle büyük ürünlerde bu iade ücretlerinin oldukça yüklü meblağlara çıkabildiğini belirtiyor. Kargo firmalarının izlediği bu politikanın tüketici haklarına aykırı olduğunu belirten Avukat Cevat Kazma, "ürünü müşteriye ulaştıran kargo şirketleri, mesafeli satışlarda teslim edecekleri kargonun tüketici tarafından kontrol edilmesini sağlamak ve üründe hasar veyahut eksiklik var ise bu hususa ilişkin tutanak tutmakla yükümlüdürler" diyerek kargo firmalarının sorumluluğunun da altını çizdi.

"E-ticaretin gelişmesi için tüketici haklarına uyulması şart!"

Türkiye'de yaklaşık 36 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Son yıllarda etkisini giderek artıran online alışverişte 10 milyon kullanıcı ile dünyada 11. sırada bulunan Türkiye'de yaşanan bu mağduriyetler tüketicilerin çekincelerini artırıyor.

Kargo mağduriyetlerinin online alışverişte tüketici güvenini kırabileceğini belirten Cevat Kazma, "online alışverişin önündeki en büyük engel güven problemi. E-ticaretin gelişmesi için tüketici haklarına uyulması şart. Tüketicilerin güvenini sarsmamak için bu konuya ayrı bir hassasiyet gösterilmelidir" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Online Alışverişte Bu Hataya Düşmeyin! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement