Organ Bağışı Haftası - Son Dakika
Güncel

Organ Bağışı Haftası

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Aktaş: "Organ bağışının önemini halka, sağlık çalışanlarına anlatmak açısından çok büyük sorumluluklarımız var. Biz de bu amaçla Bakırköy Genel Sekreterliği olarak organlarımızı bağışlayarak topluma, sağlık çalışanlarına.

05.11.2014 18:36

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Doç. Dr. İlknur Aktaş, organ bağışının önemini halka, sağlık çalışanlarına anlatmak açısından çok büyük sorumlulukları olduğunu belirterek, "Biz de bu amaçla Bakırköy Genel Sekreterliği olarak organlarımızı bağışlayarak topluma, sağlık çalışanlarına örnek olmayı hedefledik" dedi.

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Aktaş, organ bağışının önemini bir kez daha belirtmek istediklerini anlattı.

Mevcut durumda organ nakli bekleyen 28 bin kişi olduğunu, organa kavuşmadan hayatını kaybeden bin 700 civarında kişi bulunduğunu belirten Aktaş, şöyle devam etti:

"Ekim itibariyle 2014 yılında sadece 6 bin organ ve doku nakli yapılmış. Burada bizim yapacağımız bu küçük hareket, birçok insanın önünü açacak, onların yapacağı her türlü olumlu gelişim, hayırlar hepimizin gururu, onuru olacak. Hepinizi organ bağışlamaya davet ediyorum."

Aktaş, "Ülkemizde bu hafta Organ Bağışı Haftası olarak kutlanıyor. Organ bağışının önemini halka, sağlık çalışanlarına anlatmak açısından çok büyük sorumluluklarımız var. Biz de bu amaçla Bakırköy Genel Sekreterliği olarak organlarımızı bağışlayarak topluma, sağlık çalışanlarına örnek olmayı hedefledik" diye konuştu.

Koç: "Bir anne ve 8 aylık eşiyle görüşmek, hayatımın en zor işiydi"

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Özlem Koç da organ nakil koordinatörlerinin, bir organın alınımından hastaya nakline kadar geçen süre içindeki organizasyonu yürüttüğünü söyledi.

Yaptıkları nakil çalışmalarına ilişkin anılarını aktaran Koç, "Yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşmiş olan bir delikanlının aile görüşmesini yapma işlemi bana düştü. Bir anne ve 8 aylık eşiyle görüşmek, hayatımın en zor işiydi. Görüşme esnasında onlardan organ talep etmek, onlarla bu görüşmeyi yapmak çok zordu. Anne organlarını bağışladıktan sonra bana, 'oğlumu sana emanet ediyorum' demişti. Bu inanılmaz bir yüktü. Bunun yükünü taşımak çok zordu" ifadelerini kullandı.

"Taksi parası olmadığı için yürüdü"

Koç, organın hangi hastaya nakledileceği belirlendikten sonra gelen ekiplerle ameliyata girdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Çıkarımdan sonra nakil merkezinde bizim işimiz bitmiyor. Biz bir aile gibiyiz. Nakil merkezindeki arkadaşıma yardım etmek hem de oradaki çalışmaları yerinde görmek amacıyla organizasyonlara katıldım. Bir organ için 7-8 hasta çağrılıyordu. Çağırma sırasında bir hasta evi yakın olmasına ve haber verilmesinin üzerinden 1,5 saat geçmesine rağmen gelememişti. Hasta bana aradığımda, 'yoldayım geliyorum. Taksi param olmadığı için yürüyorum. Şu anda Topkapı civarındayım' diyordu. Ağlamaya başladım. Hemen taksiye binip gelmesini söyledim. Erkan geldi. Nakil oldu. 37 yaşında bir kardeşimizdi. Sağlığına kavuştu. Ben bugün burada Erkan ve onun gibi umutla organ bekleyen hastalar adına, donör yakınlarına sonsuz teşekkürlerimi sunarken, yakınlarını rahmetle anıyorum. Donör yakınlarının bağışları sayesinde organ nakli konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılığın artacağını da ümit ediyoruz."

Yetkililer organlarını bağışladı

Bir ay önce beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybeden ve ailesi tarafından organları bağışlanan Nilüfer Özdemir'in oğlu Hüseyin Özdemir ise askerlik görevini yaparken annesinin vefat ettiğini öğrendiğini dile getirdi.

Özdemir, "Annemin herhangi bir rahatsızlığı yoktu. Bir anda beyin kanaması geçirip beyin ölümü gerçekleşiyor. Babam ve kardeşlerim, organları bağışlama kararı almış. Organları bağışlandı, ben de organlarının bağışlandığı duyunca sevindim. Annemin organlarıyla 5 kişi hayat buldu. Bunun için mutluyuz ama annemizi kaybettiğimiz için de çok üzgünüz" diye konuştu.

Konuşmalarının ardından, Doç. Dr. İlknur Aktaş ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Metin Özaydın, İdari Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Turgay Seymen, Mali Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Vehap Sever tüm organlarını bağışladı.

Toplantıda donörlerin yakınlarına ve organ nakil koordinatörlerine plaket verildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Organ Bağışı Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement