Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

"Su kaynaklarını akıllıca yönetmek ve verimli kullanmak mecburiyetindeyiz" "İçmesuyu ile alakalı çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik.

31.07.2014 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son yıllarda su konusunda büyük yatırımlar yaptıklarını belirterek, "Su kaynaklarımızı akıllıca yönetmek ve verimli kullanmak mecburiyetindeyiz" dedi.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını anımsatarak, "Herkesin bildiği gibi Türkiye yarı kurak bir iklim bölgesinde yer alıyor. Bizim yaptığımız tesisler olmasa ne hidroelektrik enerji üretebilir ne de içme suyu temin edebilirdik. Biz birçok tesisi hayata geçirdik" ifadesini kullandı.

Meteorolojik kuraklığı farklı periyotlarla ve farklı uluslararası yöntemlerle aylık olarak izlediklerini belirten Eroğlu, her tarım yılı sonunda o tarım yılına ait "Tarım Yılı Kuraklık Analizi" hazırladıklarını bildirdi.

Eroğlu, diğer taraftan bütün depolama tesislerindeki su seviyelerini düzenli olarak ölçtüklerine işaret etti.

Bu yıl ülke genelinde yağışların normallerin altında gerçekleşmesi yüzünden bütün bölgelerdeki barajlarda geçmiş yıllara göre daha az su depolandığına dikkati çeken Eroğlu, buna rağmen ileriye dönük gerçekleştirdikleri projelerle uzun vade de susuzluk yaşanmaması için çalıştıklarını vurguladı.

Eroğlu, "Su kaynaklarını akıllıca yönetmek ve verimli kullanmak mecburiyetindeyiz" uyarısında bulundu.

-"Su temini için büyük düşündük, uzun vadeli planlar yaptık"

Bakan Eroğlu, kuraklıkları ve şiddetli kuraklıkları aşmak için büyük planlar yaptıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"İçmesuyu ile alakalı çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. İlgili kanun çıkar çıkmaz 81 ilimiz için hazırladığımız 'İçmesuyu Eylem Planı' ile illerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içmesuyu ihtiyacını, gelecek nüfuslarını ve su kaynaklarını dikkate alarak planladık. İçmesuyu ihtiyacı acil olan illerimizden başlayarak, şehirlerimizin içmesuyu ihtiyacını karşıladık. Planlarımızı en az 30 yılın ihtiyaçlarını dikkate alarak yapıyoruz. Nitekim bu çerçevede başta İstanbul olmak üzere İzmir'den Siirt'e, Edirne'den Kars'a, Aydın'dan Mardin'e, Sinop'tan Mersin'e kadar kısacası işletmeye aldığımız 76 adet içmesuyu tesisi ile takriben 41 milyon kişiye içmesuyu sağladık. İnşaatları devam eden 36 adet projeyi tamamladığımızda 18 milyon kişiye daha içmesuyu sağlamış olacağız."

KÖYDES Projesi çerçevesinde susuz köyün kalmadığını ve mezralara kadar su temin ettiklerini kaydeden Eroğlu, "Bu proje son 50 yılın en büyük içmesuyu yatırımıdır. Sulama suyu için eylem planı hazırladık. Su tasarrufu için 2003 yılından itibaren açık veya klasik sistem olarak bilinen iptidai sulama sistemlerinden kapalı sistem damlama ve yağmurlama sistemlerine geçtik. Bu modern sulama sistemi az su ile çok fazla zirai araziyi suya kavuşturduk" değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, kuraklık konusunda 2013 yılında "Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı Hazırlanması Projesi"ne başlandığını, 2014 yılında Akarçay Havzası ile devam edildiğini ve 25 havzada kuraklık yönetim planları hazırladıklarını aktardı.

Bu planlar ile muhtemel kuraklık riskleriyle karşılaşıldığında yaşanacak menfi tesirlerin azaltılmasına yönelik olarak bütün ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte bir programı çerçevesinde çalıştıklarını ifade eden Eroğlu, "Kuraklık yönetim planlarını hızla tamamlayarak, Ulusal Kuraklık Yönetimi Strateji ve Eylem Planlarını hazırlamak ve gerekli diğer politika ve mevzuatları geliştirmek öncelikli hedefimizdir" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement