Prof. Dr. Özer: Devlet Alevilerden Özür Dilemeli - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Özer: Devlet Alevilerden Özür Dilemeli

Prof. Dr. Özer: Devlet Alevilerden Özür Dilemeli

Mersin'deki Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özer, devletin Alevi katliamları ile yüzleşip, özgür gelecek için özür dilemesi gerektiğini söyledi.

27.09.2014 13:13

Mersin'deki Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özer, devletin Alevi katliamları ile yüzleşip, özgür gelecek için özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Yenişehir Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Mimar Sinan Üniversitesi'nden Doç.Dr. Şükrü Aslan'ın yaptığı '500'üncü Yılında Çaldıran Savaşı'nın Alevi Toplumu İçin Anlamı' konulu panele Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özer, Doç. Dr. Yağmur Say, Doç. Dr. Rıza Yıldırım ve Dr. Dilek Kızıldağ konuşmacı olarak katıldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özer, devletin Alevilere bir özür borçlu olduğunu söyledi. Devletin Çaldıran'dan sonra başta Dersim olmak üzere Alevi katliamları ile yüzleşmesi gerektiğini anlatan Prof.Dr. Özer, şöyle konuştu:

"Özür dilemek şu demek değil: 'Ben bakanım, konuşuyorum, gaza geldim. Özür diliyorum ya biz yanlış yapmışız' Böyle özür dilemek olmaz. Özür dilemenin yolu, böyle bir önergeyi meclise verirsiniz. Bu çerçevede bir yasa çıkarılır, yönetmelik çıkarılır, bunun bir yanlış olduğu deklare edilir. Bu şekli ile olduğu takdirde bu insanlarımızın da içinde var olan o yaralar bir nebze iyileşmiş olur. O ateşe su dökülmüş olur. Bunu yapmakla Türkiye Cumhuriyeti bir şey kaybetmez. Bana göre daha da yücelir. Büyük devletler biz bir aile gibiyiz der. Zaman zaman aileler içinde olan kavgalar bizi bizim içimizde de kavgalar olur. Alevilerle, Kürtlerle, diğerleri ile. Ama biz daha sonra çağdaş, özgürlükçü bir demokrasi kurmak adına barıştık, helalleştik, kucaklaştık, yüzleştik ve ileri doğru gidiyoruz. Bana göre akıllı devletin, olgunluk dönemindeki devlet aklının ve iyi devlet adamlarının bunu yapması gerekir. Günümüzde yaşanan acılara daha değinmiyorum. Kahramanmaraş'a, Sivas'a, diğerlerine. Bu acıların bir daha tekrarlanmadığı özgür, demokratik, herkesin eşit ve adil bir biçimde yaşadığı Türkiye özlemi güdüyorum."

ÇALDIRAN ANADOLU'DA DERİN SONUÇLARA YOL AÇTI

Doç.Dr. Rıza Yıldırım ise, hiç bir büyük meydan savaşının Anadolu'nun tarihinde Çaldıran kadar derin sonuçlara yol açmadığını ifade ederek şunları söyledi:

"Çaldıran savaşında Alevilerin başı, başkumandanı Şah İsmail'den bahsedeceğim. Çaldıran savaşı birçok açıdan Kızılbaş tarihinde bir zirveyi ifade eder. Anadolu'nun yazılı 5 bin yıllık tarihi, onun öncesinde bilmediğimiz nice tarih boyunca gördüğü nice büyük meydan savaşları vardır. Bunların hiç biri, Çaldıran savaşı kadar Anadolu'nun kendi tarihinde derin sonuçları olan bir savaş değildir. 500 yıl geçmiş olmasına rağmen hepimiz bütün tazeliği ile bu savaşı, savaşın taraflarını, savaşta yaşananları, öncesini ve sonrasını hissediyor, yaşıyoruz." - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Özer: Devlet Alevilerden Özür Dilemeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement