Radyasyonlu Atıkların Toprağa Gömüldüğü İddiası - Son Dakika
Güncel

Radyasyonlu Atıkların Toprağa Gömüldüğü İddiası

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: "Alandan kirlilik tespiti için 87, radyoaktivite analizleri için de 43 toprak/kaya numunesi alındı" "Sahada depolanan atıkların yeraltı suyu ve toprakta neden olduğu ağır metal kirlilik nedeniyle fabrikaya 5 milyon 79 bin 900 lira para cezası verildi" "Konuyla ilgili İzmir.

10.06.2014 17:28

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında çevre kirliliğiyle ilgili yer alan iddialara yanıt verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, İzmir Gaziemir'deki kurşun fabrikasında radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin medyada bazı haberler yer aldı.

Söz konusu fabrikanın radyoaktivite içeren atıkları konusunda valilik bünyesinde oluşturulan ekip tarafından Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) talimatları doğrultusunda atıkların yönetimine ilişkin çalışmalar yürütüldü.

Alandan kirlilik tespiti için 87, radyoaktivite analizleri için de 43 toprak/kaya numunesi alındı. Ağır metal analizleri akredite bir laboratuvar, radyoaktivite analizleri ise TAEK tarafından yapıldı.

Analiz sonuçlarını, alandaki atıkların dağılımını ve kirlilik haritasını içeren rapor hazırlandı. Raporda, alanda yaklaşık 10 bin 125 metreküp atık olduğu, atıkta europium 152 element ile toprakta kurşun, arsenik, çinko ve mangan gibi toksik elementler bulunduğu kaydedildi. Alandaki su kaynaklarında europium 152 kirliliğine ilişkin veri elde edilmediği ancak yüksek konsantrasyonlarda arsenik, kurşun, demir ve mangan gibi elementler bulunduğu belirtildi. Alandaki atık dağılımının düzensiz olduğu, gömülü atığın belli kesimlerde toprağa sızdığı ve buralarda ağır metal birikimi yer aldığı tespit edildi.

Sahada depolanan atıkların yeraltı suyu ve toprakta neden olduğu ağır metal kirlilik nedeniyle fabrikaya Bakanlık tarafından Çevre Kanunu uyarınca 5 milyon 79 bin 900 lira idari para cezası verildi. Konuyla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda da bulunuldu.

İşletmeden, alandaki atıkların bir yıl içerisinde bertarafının sağlanması için hazırlanacak iş termin planını yazının tebliğinden itibaren bir ay içerisinde sunması da istendi.

Firmanın, TAEK ile yaptığı sözleşme doğrultusunda, Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi ile çalışmalara başlanıldı. Alan temizliği işine dair ÇED Yönetmeliği uyarınca hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası İzmir Valiliğince değerlendirilerek, karar verildi.

İzmir Valiliğinin yazısıyla görevlendirilen takip komisyonu arazide sürekli kontrol yaparken, çalışmaların sekretarya işlemleri de valilik adına il müdürlüğü ekiplerince yürütülüyor.

-Çöp fabrikası

Açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yapacağı çöp fabrikasının yeriyle ilgili ÇED raporunun bekletildiğine ilişkin iddialara da yanıt verildi. Buna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesince atık depolama alanı için il müdürlüğüne sunulan herhangi bir ÇED dosyası bulunmuyor.

- Gediz ve Küçük Menderes ile ilgili iddialar

Gediz ve Küçük Menderes'teki kirliliğin önlenemediğine ilişkin iddiaların da yanıtlandığı açıklamaya göre, Gediz'e bağlantısı bulunan işletmelerin yüzde 82'sinde atık su açısından tedbir alınmış durumda. Ancak özellikle belde ve köylerin atık sularının tamamı Gediz ve kollarına deşarj ediliyor.

Küçük Menderes'e bağlantılı işletmelerden yüzde 87'sinin atık su tesisi bulunuyor. Beydağ ve Tire ilçeleriyle köy ve beldelerin atık suları doğrudan nehre ve kollarına deşarj ediliyor.

Gediz Nehri Havzasında kirliliğin önlenmesine yönelik yapılanlarla ilgili değerlendirme çalışmaları Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü başkanlığında sürdürülüyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Radyasyonlu Atıkların Toprağa Gömüldüğü İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement