Roma'da Daeş Karşıtı Koalisyon Küçük Grup Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Roma'da Daeş Karşıtı Koalisyon Küçük Grup Toplantısı

ROMA (AA) – Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, dünyanın kendilerinden güvenliği sağlama beklentisi olduğunu ve terör örgütü DAEŞ'i yeneceklerini söyledi.

02.02.2016 14:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ROMA (AA) – Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, dünyanın kendilerinden güvenliği sağlama beklentisi olduğunu ve terör örgütü DAEŞ'i yeneceklerini söyledi.

İtalya'nın ev sahipliğinde, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 23 ülke ve uluslararası kuruluşun katılımıyla DAEŞ karşıtı küçük grup toplantısı Roma'daki dışişleri bakanlığında bu sabah başladı.

Londra ve Paris'teki küçük grup toplantılarının üçüncüsünde Roma'da bir araya gelen koalisyon güçlerinin gündeminde DAEŞ'in bir an önce zayıflatılması, mali gelirlerinin yok edilmesi ve örgütün Libya'daki ilerlemesinin önüne geçilmesi gibi konular bulunuyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan koalisyonun öncü ülkesi ABD'nin dışişleri bakanı John Kerry, dünyanın kendilerinden güvenliği sağlama beklentisi olduğunu belirterek, "Eminim ki, DAEŞ'i yok edeceğiz. Bugün burada, bunu daha çabuk şekilde nasıl yapabiliriz onu konuşmalı ve düşünmeliyiz" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın da bu konunun üzerinde durduğunu aktaran Kerry, "Daha fazla şey yapmalıyız. Bunun anlamı, cihatçıların mali kaynaklarının da yok edilmesi yönündeki mücadelenin sürdürülmesi" diye konuştu.

Koalisyon güçlerinin mücadelelerinde fark yarattığını ifade eden ABD'li bakan, koalisyona son olarak Afganistan'ın da katılmasıyla DAEŞ karşıtı koalisyondaki ülke sayısının 66'ya ulaştığı bilgisini verdi.

John Kerry, DAEŞ'e karşı şu ana kadar 10 bin hava saldırısı düzenlediklerini, bu saldırılarda, farklı düzeylerde DAEŞ yetkililerini öldürdüklerini aktardı.

Irak ordusunun eğitimine katkısından ötürü ev sahibi İtalya'ya teşekkür eden Kerry, "DAEŞ'e karşı karadaki mücadele yalnızca Iraklı ve Kürt güçlerle kazanılır" dedi.

Konuşmasında, "sahte hilafet" olarak bahsettiği DAEŞ'in milyarlarca dolarlık petrol geliri elde etmesinin bu toplantıya katılan herkesin son isteği olacağını ifade eden Kerry, DAEŞ'in Libya'da yayılma riskine de dikkati çekerek, koalisyon güçlerinin Libya'ya askeri desteğinin arttırılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

"Açlığı, bir taktik olarak kullanmak savaş suçudur"

Suriye krizine de değinen ABD Dışişleri Bakanı, " Cenevre'de Suriye krizine yönelik süren barış görüşmelerindeki diplomatik çabaları desteklemeliyiz" ifadesini kullandı.

Madaya'daki duruma dikkat çeken Kerry, İsviçre'deki görüşmelerde en önemli konunun insani yardım koridorunun açılmasının başlatılması olduğunu dile getirdi.

Esed rejimine, insani yardımlara izin vermesi çağrısında bulunan Kerry, "İnsanlar, açlıktan ölüyor. Ot ve yaprak yemek durumunda kalıyor. Açlığı, bir taktik olarak kullanmak savaş suçudur" dedi.

John Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün kısa süre önce ziyaret ettiği Kobani'ye dair izlenimlerini de koalisyon güçlerine anlatacağını söyledi.

"DAEŞ hafife alınmamalı"

Toplantıya ev sahipliği yapan İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni de DAEŞ'e karşı yürütülen mücadelede 2014'ten bu yana önemli gelişmeler kaydedildiğini belirterek, "DAEŞ inatçı bir düşman ve asla hafife alınmamalı" dedi.

İtalyan bakan Gentiloni, koalisyonun şu ana kadar Irak'ta DAEŞ varlığını yüzde 40 azalttığı ve bu oranın Suriye'de yüzde 20 olduğu bilgisini vererek, bununla birlikte mücadelelerinde koordinasyonlarını ve sinerjilerini arttırarak sürdürmeleri gerektiğini söyledi.

Gentiloni, DAEŞ'in finansal kaynaklarını yok etmeleri gerektiğini vurguladı.

Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu temsil ederken, Sinirlioğlu'na Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin eşlik etti. Bu arada, toplantının hemen başında ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, Müsteşar Sinirlioğlu ile şakalaşması ve samimi diyalogları dikkati çekti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Roma'da Daeş Karşıtı Koalisyon Küçük Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement