Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması - Son Dakika
Politika

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "(İki yıldan az ceza alabilme hükmü olan davalarda hakimler, tutuklama yapamaz) maddesini 'Sağlıkçıya şiddette tutuklama yapabilir' veya 'yapamaz' kısmını yasadan çıkartıyoruz.

18.03.2016 23:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "(İki yıldan az ceza alabilme hükmü olan davalarda hakimler, tutuklama yapamaz) maddesini 'Sağlıkçıya şiddette tutuklama yapabilir' veya 'yapamaz' kısmını yasadan çıkartıyoruz. Bu kişinin cezası, 3 ay da 6 ay da olabilir. Bunu tutuklu yargılayabilmenin önünü açıyoruz" dedi.

Müezzinoğlu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Çanakkale, Balıkesir, Yalova ve Bursa illerindeki doktorların ödüllendirildiği "Yılın Hekimleri ve Yılın Başarılı Hekimleri" töreninde yaptığı konuşmada, Türk hekimlerin her zaman milletle beraber yürüyen, onların hayallerini kendi hayalleri sayan, milletin dertlerini kendi derdi gibi gören kişiler olduğunu söyledi. Sağlık çalışanlarının birçok sıkıntısının olduğunu ve bu sıkıntıları aşma konusunda sorumluluk sahibi olduklarını belirten Müezzinoğlu, "Meslek ne kadar ağır ise bir taraftan mesleğimize olan sevgimizle o ağırlığı ağırlık olarak görmeden kaldırabilen bir güce sahibiz" diye konuştu. Sağlık Bakanlığı olarak 7 bin 400 civarında sağlık yöneticisi olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, "Sağlık çalışanlarımız, her ay ortalama bir ay önce sağlık hizmeti almış vatandaşlarımızı evinde çat kapı ziyaret ediyor. Bugün için 336 bin 700'ü muhtemelen geçtik ve 337 bin eve girdik" ifadelerini kullandı.

Müezzinoğlu, hiçbir hekimin 3 bin 100 liranın altında emekli maaşı almaması ile ilgili kararın 21 Mart'ta Bakanlar Kurulu'nda TBMM'ye aktaracaklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Sağlıkta şiddet de asla duymamamız, hissetmememiz, muhatap olmamamız gereken bir konu. Ne yazık ki muhatap oluyoruz. Her gün 1 milyon 150 bin derdi ve sancısı olan insana bakıyoruz. Temel sorunumuz, bu derdi ve sancısı olan insan değil, temel sorunumuz, bu 1 milyon 150 bin insanın derdini çözmeye çalıştığımız annemiz, kız kardeşimiz, eşimize, evladımız gibi gördüğümüz bir hastanın yakını. Her hastanın yanında bir yakını olduğunu düşünürsek her gün 1 milyon 150 bin hastadan daha sorunlu olan hasta yakınıyla uğraşıyoruz. En büyük sorun burada. Hastadan daha tedirgin, meraklı, hekimin ne yapacağını hekimden daha çok bilen bir kitleyle karşı karşıyayız. Bir bakıyoruz ki teşhisi de koyarak geliyor, tedaviyi de kafasında şekillendirerek geliyor. 'Neden şu ilacı yazmadın, şu serumu takmadın' diye hesap sorabilecek kadar üç dakikalık bilgiyle hekimin karşısında çıkan bir cahiller ordusuyla karşı karşıyayız. Bunu yönetmek, çok zor."

Hasta yakınlarının doktorları daha çok yorduğunu anlatan Bakan Müezzinoğlu, "Hasta ile hekim arasına kanun, farklı güçler girsin istemiyoruz. Çünkü biz hastamızı seviyoruz" dedi. Müezzinoğlu, hekimleri koruyan güçlü bir yapıya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Üç kademeli 'Şiddete Karşı Eylem Planı' hazırladık. Geçtiğimiz yıl ocak ayında çok tartışmalı bir 'İç Güvenlik Yasası'nı çıkardık. Bu yasada, polislere 24 saatten 48 saate kadar gözaltı yapma yetkisi verdik. Sayın İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın genelgesiyle sağlıkçıya şiddet uygulayan, tehdit eden, hakaret edeni bile 24 saat ile 48 saat arası gözaltında tutabilme genelgesini yayınladık. Sayın Başbakanımız, aynı genelgeyi daha güçlü bir şekilde hastanelerde sağlık çalışanını tehdit eden kim olursa emniyet güçlerimizden onu bir gece nezarette tutmasını istiyoruz. Bir gece birilerinin hizmet almasını, sağlık gibi bir alanda hizmet almayı engelleyecek tavrın bedelinin bir gece gözaltı olması, vicdanen kendi adımıza güç hissediyoruz. O, ceza çekmeli, biz hizmetimizi en iyi şekilde yapmalıyız. İkinci kademe savcılarımızın ifade sürelerinde, gözaltı raporları ve iddianameleri hazırladıkları sürede gözaltı sürelerinin olayın kapsamına göre kullanmalarını istiyoruz. Sayın Başbakanımızın genelgesiyle bu da yayınlanacak."

Cezaların caydırıcı olmasını istediklerini belirten Müezzinoğlu,"(İki yıldan az ceza alabilme hükmü olan davalarda hakimler, tutuklama yapamaz) maddesini 'Sağlıkçıya şiddette tutuklama yapabilir' veya 'yapamaz' kısmını yasadan çıkartıyoruz. Bu kişinin cezası, 3 ay da 6 ay da olabilir. Bunu tutuklu yargılayabilmenin önünü açıyoruz" dedi.

Müezzinoğlu, "1 Nisan itibarıyla 1 Nisan şakası olmayacak, gece uçuşlu ambulans helikopterlerimiz devreye girecek. İlk pilot uygulama, Bursa ve Çanakkale'de olacak. Sağlıkta daha iyi ve güzelin peşinde koşma görevimiz var. Bu anlamda sağlık hizmeti sunumunda yakaladığımız başarının kendi içinde eleştirilebilecek yönleri mutlaka var. Samimiyetle bunları azaltacak veya sıfırlayacak çözüm önerilerini değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Ardından Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ve CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, başarılı hekimlere "Onur Belgesi" takdim etti.

İrgil, bu sırada yaptığı konuşmada, "Ben bir muhalefet milletvekili olarak Sayın Bakana ve Sağlık Bakanlığı teşkilatına 12 Eylül'den beri en önemli kazanımlar açısından gelinen noktanın çok umut verici olduğunu ve bu yüzden kendisini desteklediğimizi ve teşekkür ettiğimizi bildirmek istiyorum. Gerçi 3 aydır hiç yakasını bırakmıyoruz, devamlı birlikteyiz. Gerçekten burada artık siyasetin önemi yok. Hekimlerin ve sağlığın siyaseti olmaz. Hekimlerin geldiği nokta ve sağlık çalışanlarının geldikleri yaşanan kayıplar, çok fazlaydı. Sayın bakan da bunları ciddiyetle değerlendiren ve ilk defa pratiğe geçiren kişi oldu. Burada verilen sözleri dinledim Bunların takipçisi olacağım. Sağlık Bakanını takipten sorumlu sağlık komisyonu milletvekili olarak peşinizdeyim, çıkana kadar yakanızı bırakmayacağım" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement