Sare Davutoğlu New York'taki Otizm Panelinde Konuştu - Son Dakika
Güncel

Sare Davutoğlu New York'taki Otizm Panelinde Konuştu

BİRLEŞMİŞ Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un eşi Ban Soon-taek ile birlikte New York'ta düzenlenen otizm toplantısında konuşma yaptı.

01.10.2015 09:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİRLEŞMİŞ Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un eşi Ban Soon-taek ile birlikte New York'ta düzenlenen otizm toplantısında konuşma yaptı.

Sare Davutoğlu, BM 70. Genel Kurul genel görüşmeleri nedeniyle eşi Başbakan Davutoğlu'yla birlikte New York'taki temaslarının son gününde  "21. Yüzyıl Cevaplıyor: Dünya Genelinde Aileleri Desteklemek, Bilimi Geliştirmek" adlı etkinliğe katıldı.

Davutoğlu, "Autism Speaks" (Otizm Konuşur) adlı sivil toplum kuruluşunun kurucuları Suzanne ve Bob Wright ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un eşi Bayan Ban'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda konuştu.

Bu yıl 8'ncisi gerçekleştirilen yıllık otizm toplantısına hükümet ve devlet başkanlarının eşleri katıldı.

El Cezire TV kanalının sunucusu Antonio Mora'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantında söz alan Davutoğlu, son yıllarda Türkiye'de otizm konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Davutoğlu konuşmasında şunları kaydetti:

"Son 10 yıl içinde sivil toplum kuruluşlarıyla devlet arasında işbirliği çalışmaları başlattık. Sağlık Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'yla ve yerel idarelerle koordineli çalışan çok iyi organize olmuş sivil toplum kuruluşlarımız var."

Türkiye'de, otistik kişilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımına destek olan Türkiye Otizm Dernekleri Federasyonu'nu devlet-sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğine örnek gösteren Davutoğlu, federasyonun otizm konusunda faaliyet gösteren 10 sivil toplum kuruluşu tarafından kurulduğunu bildirdi.

Davutoğlu federasyonun otizmle ilgili eylem planı yanında "Problemler, Beklentiler, Çözümler" başlıklı bir rapor hazırlayarak bulguları ilgili tüm bakanlıklarla paylaştığını anlattı.

Bazı çocukların, ailelerinin yeterli geliri olmadığı için devlet koruması altına alındığını bildiren Davutoğlu, Haziran 2015 tarihli en son veriye göre 577 bin 611 kişiye ödeme yapıldığını, vergi muafiyeti sağlandığını, ulaşım ve  tıbbi masraflarının karşılandığını kaydetti. Davutoğlu ayrıca bazı öğrencilere de aylık 8 saat bireysel ders verildiğini bildirdi.

2005 yılında torunları otizm hastası olan Suzanne ve Bob Wrigth tarafından kurulan "Otizm Konuşuyor", tedaviye yönelik öncü araştırmalar yaparken otistik kişilere ve ailelerine yardımcı oluyor. Kuruluşun otizm konusunda uluslararası farkındalık sağlama amacı da bulunuyor.

Sare Davutoğlu BM Genel Kurulu'na hitap eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Davutoğlu'nu dinledikten sonra BM'ye Filistin Bayrağı'nın çekildiği tarihi töreni de izledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sare Davutoğlu New York'taki Otizm Panelinde Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement