Seçer, Türkiye'nin İnsan Kaçakçılığı Konusunda Ciddi Önlem Almasını İstedi - Son Dakika
Politika

Seçer, Türkiye'nin İnsan Kaçakçılığı Konusunda Ciddi Önlem Almasını İstedi

Seçer, Türkiye\'nin İnsan Kaçakçılığı Konusunda Ciddi Önlem Almasını İstedi

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine yasa dışı yollarla geçmeye çalışarak canlarını tehlikeye atan kaçak göçmenler konusunda Türkiye’nin ciddi önlem almasını istedi.

14.08.2014 12:13

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine yasa dışı yollarla geçmeye çalışarak canlarını tehlikeye atan kaçak göçmenler konusunda Türkiye'nin ciddi önlem almasını istedi.

CHP'li Seçer, Türiye'yi geçiş yolu olarak kullanan kaçak göçmenler sorununu Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Efgan Ala tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Seçer, Ortadoğu'da özellikle Irak ve Suriye'deki iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine kaçak olarak geçmek isteyen binlerce kişinin ölüme yelken açtıklarına dikkat çekti. Önergesinde, "Bot ve küçük teknelere sıkışan önemli çoğunluğu çocuklardan oluşan pek çok kişi, alabora olma veya boğulma riskini göze alarak bu tehlikeli yolculuğa çıkmaktadır" diyen Seçer, son olarak Mersin'in Tarsus sahili açıklarında kaçak yolla Yunanistan'a geçmek için bir balıkçı teknesinde gizlenen 57 Suriyelinin Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından yakalandığını belirtti.

Bu çerçevede, Bakan Ala'ya, Türkiye genelinde son üç yıl içerisinde kaçaklara yönelik kaç arama kurtarma faaliyeti gerçekleştiğini ve kaç kişinin sağ olarak kurtarıldığını soran Seçer, Türkiye karasularında son üç yıl içinde kaç kaçak göçmenin yaşamını yitirdiğinin de açıklanmasını istedi. Seçer, Bakan Ala'dan şu soruların da yanıtlanmasını talep etti:

"Yapılan belirlemelere göre, ülkemize en çok hangi ülke ya da ülkelerden kaçak göçmen hareketi gerçekleşmektedir? Göçmen kaçakçılığı organizasyonlarını gerçekleştirdiği iddiasıyla son üç yılda kaç kişi hakkında hangi yasal işlemler başlatılmıştır? Türkiye'de kayıt dışı çalışan/çalıştırılan göçmen işçiler hakkında hükümetinizin yaptığı çalışmalar nelerdir? Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın kabul edilmesinin ardından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde yasa dışı yollardan ülkemize gelen uyrukları ayrı ayrı gösterilmek üzere kaç göçmen ne zaman ve ne şekilde geri gönderilmiştir? Kaç göçmen AB ülkelerinden Türkiye'ye iade edilmiştir?"

Soru önergesiyle ilgili açıklama da yapan Seçer, Türkiye'nin konumu nedeniyle kaçak göçmenler için cazip hale geldiğini vurgulayarak, "Türkiye giderek daha büyük bir sorun haline gelen göçmen kaçakçılığı konusunda ciddi önlem almak zorundadır" dedi.

6 BİNİN ÜZERİNDE KAÇAK

Türkiye'nin, uzun süredir Ortadoğu ülkelerinde yaşanan istikrarsızlık, savaş ya da yoksulluktan kaçan göçmenlerin yasa dışı geçiş yollarından biri noktası haline geldiğine işaret eden Seçer, "Türkiye artık umuda yolculukta yaşamların sönmesini önlemek, terörizm ve suç organizasyonlarına engel olmak için daha etkili olmak durumundadır" uyarısında bulundu.

Kaçak göçmen hareketlerine ilişkin Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın verilerini de aktaran Seçer, 2013 yılında toplam 39 bin 888 yasa dışı göçmenin ve 783 göçmen kaçakçısının yakalandığını bildiren Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın verilerine göre, aynı yıl meydana gelen 266 yasa dışı göç olayında 6 bin 383 yasa dışı göçmenin kurtarıldığını aktardı. Son yıllarda Türkiye'de kaçak göçmen ve bu kişilerin geçişlerini organize ederek kolay yolla büyük miktarlarda para kazanmak isteyen çok sayıda göçmen kaçakçısı yakalandığını kaydeden Seçer, şöyle devam etti: "Yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık bir hacme ulaştığı belirtilen kaçak göçmen ticaretinin yapıldığı ifade edilmekle birlikte, ülkemizin coğrafi konumu ve komşu ülkelerdeki savaş, istikrarsızlık gibi durumların sürekliliği nedeniyle ülkemizden kaçak geçiş yapma isteği daha da artmaktadır. Tarsus'ta yaşanan son olayda görüldüğü gibi ülkelerinde zor durumda kalan ve daha iyi bir gelecek umuduyla başka ülkelere gitmek isteyen mültecilerin dramı elbette içimizi acıtmaktadır. Ancak, onların bu umudunu ve beklentilerini sömüren fırsatçıların ya da onlarla birlikte hareket edebilecek terörist unsurların varlığı, göçmen kaçakçılığı konusunda daha ciddi önlemlerin alınmasını da gerekli kılmaktadır." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Seçer, Türkiye'nin İnsan Kaçakçılığı Konusunda Ciddi Önlem Almasını İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement