Silopi Kobanili Aileler Kuzey Irak'a Geçmek İçin 15 Gündür Habur'da Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Silopi Kobanili Aileler Kuzey Irak'a Geçmek İçin 15 Gündür Habur'da Bekliyor

Silopi Kobanili Aileler Kuzey Irak\'a Geçmek İçin 15 Gündür Habur\'da Bekliyor

Suriye'de IŞİD'in saldırdığı Kobani'den kaçarak Kuzey Irak'a gitmek isteyen sığınmacılar, Peşmergenin kampların dolu olduğu gerekçesiyle geçişlerine izin vermemesi üzerine Habur Sınır Kapısı önünde günlerdir beklemek zorunda kalıyor.

11.03.2015 11:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de IŞİD'in saldırdığı Kobani'den kaçarak Kuzey Irak'a gitmek isteyen sığınmacılar, Peşmergenin kampların dolu olduğu gerekçesiyle geçişlerine izin vermemesi üzerine Habur Sınır Kapısı önünde günlerdir beklemek zorunda kalıyor. Aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu aileler geceleri battaniyeleri sarılarak geçirirken, paraları olmadığı için aç kaldıklarını dile getirdi.

Suriye'den kaçarak Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı önünde bekleyen Kobanililerin durumu yürek yakıyor. Peşmerge güçlerinin kampların dolu olduğu gerekçesiyle Kuzey Irak'a geçişlerine izin vermediği Kobanililer günlerdir Habur Sınır Kapısı önünde karşıya geçmeyi bekliyor. Paraları olmadığı için ilçe merkezine inemeyen Kobanili aileler, battaniyelere sarılarak ısınmaya çalışırken, çocuklarına yiyecek bulamadıklarını dile getiriyor. Çocukları üşümesin diye bere ve eldiven giydirerek gümrük kapısı girişindeki duvar dibinde battaniyelere sarılan aileler çaresizce bekliyor. Pasaportları olmasına karşın Kuzey Irak'a alınmamalarına bir anlam veremeyen Soze İbrahim, "Bu çocuklara bakın. Ekmek yok bu çocuklara verelim. Bir şey yoktur üstlerine örtelim. Hepsi hasta olmuş. Vicdan yok. İnsanlık kalmamış. İzin verseler gideceğiz. Biz perişan olmuşuz. Kaldırımda yatıyoruz" dedi. IŞİD'in gerçekleştirdiği saldırıda evleri yerle bir olan ve Türkiye üzerinden Kuzey Irak'a geçmek için 15 gündür Şırnak bölgesinde bulunan Salah Hasan, "15 gündür buralardayız. Bazılarımız dağlarda nehrin kenarlarında yatıyor. Çocuklarımız hasta oldu. Biz mazlumuz, evlerimiz yandı, paramız kalmadı yemek yemek için Peşmerge bize kapıyı açsın" dedi. Çocukları ile birlikte gümrük kapısı önünde bekleyen Zeynep Ğulağan da, "Bugün 15 gündür buradayız. Kürdistan'a geçmek için gelmişiz. Çocuklarımız hepsi hasta oldu. ya bizi bir eve götürsünler, yada bir çare bulsunlar. Peşmerge bize kapıyı açsın" dedi.

Yaşlı annesi ve kızı ile birlikte parasız bir şekilde yetkililerden yardım isteyen Mohammad Monnan, "Bu ortada kalmış oturuyoruz. Kapıyı açmıyorlar. Ne Peşmerge bırakıyor, ne de Türkiye bırakıyor. Tekrar memleketimize dönek için bizde para kalmadı. Birileri bize yardıma gelsin. ya Irak tarafına geçelim, ya da tekrar bizi memleketimize götürsünler. Pasaportumuz da var. Peşmerge bizi bırakmıyor. Bize bir çözüm yolu bulun ve bizi bu sorundan kurtarın. Yanımızda çocuk, yaşlı, kız, hasta, aç, var. Yer yok yatsınlar. Bu soğuk havanın önündeler. İşte bakın kapının önünde olduğumuz halde pasaportumuz da var yine bırakmıyorlar" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Silopi Kobanili Aileler Kuzey Irak'a Geçmek İçin 15 Gündür Habur'da Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement